Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 192

Тема: ТИМОЛ

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Цитат Първоначално публикувано от Цветан Андров Виж публикацията
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    В кошера , не - на якето с което бях остана 2 дни.Освен тимол при пушене ползваш и течен парафин - прочети и за него как точно влияе на акара , по спомен запушвал трахеите на акарите и ги задушавал.
    Успех.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Не съм химик и от фирмата където предлагаха тимол на кристали също не успяха да ми кажа - тимолът на кристали естествен ли е или синтезиран? Аз ползвам от 2 години масло от тимол, което купувам от аптеките около 8 лв за 10 гр. с това мажа 5 кошера по рамките отгоре - превенцията която търся е срещу вароатоза.
    Този на кристали излиза ного по-евтино, но не съм сигурен дали е естествен продукт или синтезиран..Ако някой може да сподели ще се радвам.
    Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    Не съм химик и от фирмата където предлагаха тимол на кристали също не успяха да ми кажа - тимолът на кристали естествен ли е или синтезиран? Аз ползвам от 2 години масло от тимол, което купувам от аптеките около 8 лв за 10 гр. с това мажа 5 кошера по рамките отгоре - превенцията която търся е срещу вароатоза.
    Този на кристали излиза ного по-евтино, но не съм сигурен дали е естествен продукт или синтезиран..Ако някой може да сподели ще се радвам.
    Поздрави
    Тимолът на кристали примерно от Валерус е синтетичен, обаче не излиза много евтино даже е по-скъпо от лентичките защото трябва да се третира поне 3 пъти.
    за 100 кошера излиза около 300 лева за 3 третирания

Наблюдател
    Регистриран
    27.03.2014
    здр колеги някой знае ли сега подходящо ли е да се третира с тимол смесен със 70% спирт или алкохол.Или какви са ниските температурни граници за третиране с тимол.Четох че Чорбич направо слага разтвора върху рамките.Вчера третирах с перизин 3,2% купих го от изложението в плевен.На няколко семейства пробвах с тимол смесен с алкохол но почти половината сем. излезнаха отвън.след около 40-50мин имаше много изхвърлени пчели пред третираните кошерите по принцип ме притеснява времето по този начин развалят кълбото и пада температурата вътре в него убедих се че не всичко което се пише е на 100% истина.С перизина третирах 33бр кошери и нямаше този проблем

Наблюдател
    Регистриран
    15.10.2010
    Здравейте,
    При опушване пролетно време с тимол дали няма да се увеличи риска от нападение и кражба на третираните семейства поради силната и продължителна миризма на тимол.
    Честно казано в момента се чудя с какво да третирам за акар - ленти ,но какви ,опушване ли и с какво ...........??????

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от krumned Виж публикацията
    Здравейте,
    При опушване пролетно време с тимол дали няма да се увеличи риска от нападение и кражба на третираните семейства поради силната и продължителна миризма на тимол.
    На пръв поглед отговорът е ДА, но като се замисля, понеже предполагам всички семейства в пчелина ще бъдат третирани в един и същи ден, всичките ще са извън кошерите, ще са заети да си решават собствените си проблеми и въобще няма да им е до ограбване на други семейства.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    15.10.2010
    Според мен опасността за нападение би дошла от други съседни пчелини.
    А относно излизането на пчели от кошера при предното опушване на 21,02,2015 - пчелите не излязоха ,а само изшумяха за кратко.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •