Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 192

Тема: ТИМОЛ

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    За опушването използвам този уред от статията.
    http://beemelissa.alle.bg/p/%D1%82%D...%82%D0%B0/#_=_
    Пропорцията е по рецепта от търговеца на уреда:
    Тимол на кристали 50 до 70 грама се смесват с 1000 грама течен парафин на водна баня, за да се хомогенизират. Сместа са поставя резервоара и се правят 4-5 третирания през 7 дни.
    Аз разтварям 50 грама тимол в 50 милилитра чист спирт и го добавям в 1 литър течен парафин. Дозата за едно семейство е едно напомпване/или едно натискане на спусъка/. Това е клип за опушването. http://www.vbox7.com/play:6cd2638046

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз вече съм горд собственик на тази джаджа за опушване, но все още не съм ползвал тимол. Валтер не е ли много ниска тази концентрация. едно нтискане на спусъка взима 5 мл от разтвора, при горната рецепта ще се получи третиране на кошер с 0.227гр тимол. Правил ли си намазка за да прецениш ефективността при такава ниска концентрация. Може би се има предвид, че ще се третира 5 пъти и общото количество ще стане 1.13 на кошер, но пак излиза малко спямо другите рецепти постнати в темата по горе.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Не съм слагал листове за контрол. За концентрацията ползвам рецептата от търговеца на уреда. Според мен разликата е в начина на подаване на тимола, мъглата прониква за секунди в целия обем на кошера, покривайки всичко и на всякъде, и от там е и разликата в концентрацията.

Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    И аз вече съм горд собственик на тази джаджа за опушване, но все още не съм ползвал тимол. Валтер не е ли много ниска тази концентрация. едно нтискане на спусъка взима 5 мл от разтвора, при горната рецепта ще се получи третиране на кошер с 0.227гр тимол. Правил ли си намазка за да прецениш ефективността при такава ниска концентрация. Може би се има предвид, че ще се третира 5 пъти и общото количество ще стане 1.13 на кошер, но пак излиза малко спямо другите рецепти постнати в темата по горе.
    Изобщо не го мисли.Някъде тук бях описал и показал , аз с какво примитивно подобие на тая пушалка напушвам.При мен като започне да излиза дим от накрайника мога да видя как пчелите издухват димът навън и в края на краищата на контролата паднаха 60 акара.С вашите фогери просто няма да има място за сравнение.Снощи пушихме 80 кошера за 1 час и всичко приключи.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Цитат Първоначално публикувано от Цветан Андров Виж публикацията
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    В кошера , не - на якето с което бях остана 2 дни.Освен тимол при пушене ползваш и течен парафин - прочети и за него как точно влияе на акара , по спомен запушвал трахеите на акарите и ги задушавал.
    Успех.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ...по спомен запушвал трахеите на акарите и ги задушавал.

GABA инхибитор
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Най-добрия начин за разтваряне на тимола в сиропа е чрез емулсия. Така той се разтваря равномерно, вместо по-голямата част от него да изплува на повърхността ( както когато е разтворен предварително във спирт). Освен тимола, в емулсията могат да се добавят и други етерични масла.
    Рецептата е на Питър Литъл от UK (Hivemaker)

Отмерват се 30 гр тимол и 5 гр изопропилов алкохол
    (изопропанол), поставят се в буркан и се ратварят на водна баня

В друг буркан се отмерват 1 чаена лъжичка (около 6-7гр) лецитинови гранули и 140 мл вряла вода, които също се оставят на водна баня. Разбърква около 10 минути се докато се разтвори. Прецежда се за да се премахнат всички гранули които може да не са се разтворили напълно.

Разтворения тимол просто се добавя към разтворения лицетин, буркана се затваря и се разбърква добре. Субстанцията става млечнобяла. От тук нататък към всеки литър сироп се добавя по 1 мл. Сиропа от прозрачен става мътнобял.

Ако след съхранение субстанцията образува кристали просто трябва да се загрее, след което е готова отново за употреба.
    „Готварските” дейности е добре да се направят на открито и проветриво място.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Здравей колега , този уред за опушване от къде може да се купи ?
    Благодаря предварително.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Здравей колега , този уред за опушване от къде може да се купи ?
    Благодаря предварително.
    От тук: http://www.renyshoney.eu/

Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •