Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 192

Тема: ТИМОЛ

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    За опушването използвам този уред от статията.
    http://beemelissa.alle.bg/p/%D1%82%D...%82%D0%B0/#_=_
    Пропорцията е по рецепта от търговеца на уреда:
    Тимол на кристали 50 до 70 грама се смесват с 1000 грама течен парафин на водна баня, за да се хомогенизират. Сместа са поставя резервоара и се правят 4-5 третирания през 7 дни.
    Аз разтварям 50 грама тимол в 50 милилитра чист спирт и го добавям в 1 литър течен парафин. Дозата за едно семейство е едно напомпване/или едно натискане на спусъка/. Това е клип за опушването. http://www.vbox7.com/play:6cd2638046

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз вече съм горд собственик на тази джаджа за опушване, но все още не съм ползвал тимол. Валтер не е ли много ниска тази концентрация. едно нтискане на спусъка взима 5 мл от разтвора, при горната рецепта ще се получи третиране на кошер с 0.227гр тимол. Правил ли си намазка за да прецениш ефективността при такава ниска концентрация. Може би се има предвид, че ще се третира 5 пъти и общото количество ще стане 1.13 на кошер, но пак излиза малко спямо другите рецепти постнати в темата по горе.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Не съм слагал листове за контрол. За концентрацията ползвам рецептата от търговеца на уреда. Според мен разликата е в начина на подаване на тимола, мъглата прониква за секунди в целия обем на кошера, покривайки всичко и на всякъде, и от там е и разликата в концентрацията.

Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    И аз вече съм горд собственик на тази джаджа за опушване, но все още не съм ползвал тимол. Валтер не е ли много ниска тази концентрация. едно нтискане на спусъка взима 5 мл от разтвора, при горната рецепта ще се получи третиране на кошер с 0.227гр тимол. Правил ли си намазка за да прецениш ефективността при такава ниска концентрация. Може би се има предвид, че ще се третира 5 пъти и общото количество ще стане 1.13 на кошер, но пак излиза малко спямо другите рецепти постнати в темата по горе.
    Изобщо не го мисли.Някъде тук бях описал и показал , аз с какво примитивно подобие на тая пушалка напушвам.При мен като започне да излиза дим от накрайника мога да видя как пчелите издухват димът навън и в края на краищата на контролата паднаха 60 акара.С вашите фогери просто няма да има място за сравнение.Снощи пушихме 80 кошера за 1 час и всичко приключи.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Цитат Първоначално публикувано от Цветан Андров Виж публикацията
    Колеги,искам да попитам нещо тези от вас които ползват "джаджата" за опушване.Имате ли наблюдение, колко време след опушването в кошера остава силната миризма на тимола.Защото това което съм чел за тимола е,че действа дезориентиращо на акара,той спира да се храни и размножава и умира по-скоро от глад.Затова и той (тимола) трябва да присъства постоянно в продължение на 20-22 дни в кошера.А дали с тези няколко опушвания има постоянно необходимото количество тимол в кошерите.
    В кошера , не - на якето с което бях остана 2 дни.Освен тимол при пушене ползваш и течен парафин - прочети и за него как точно влияе на акара , по спомен запушвал трахеите на акарите и ги задушавал.
    Успех.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Не съм химик и от фирмата където предлагаха тимол на кристали също не успяха да ми кажа - тимолът на кристали естествен ли е или синтезиран? Аз ползвам от 2 години масло от тимол, което купувам от аптеките около 8 лв за 10 гр. с това мажа 5 кошера по рамките отгоре - превенцията която търся е срещу вароатоза.
    Този на кристали излиза ного по-евтино, но не съм сигурен дали е естествен продукт или синтезиран..Ако някой може да сподели ще се радвам.
    Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    Не съм химик и от фирмата където предлагаха тимол на кристали също не успяха да ми кажа - тимолът на кристали естествен ли е или синтезиран? Аз ползвам от 2 години масло от тимол, което купувам от аптеките около 8 лв за 10 гр. с това мажа 5 кошера по рамките отгоре - превенцията която търся е срещу вароатоза.
    Този на кристали излиза ного по-евтино, но не съм сигурен дали е естествен продукт или синтезиран..Ако някой може да сподели ще се радвам.
    Поздрави
    Тимолът на кристали примерно от Валерус е синтетичен, обаче не излиза много евтино даже е по-скъпо от лентичките защото трябва да се третира поне 3 пъти.
    за 100 кошера излиза около 300 лева за 3 третирания

Наблюдател
    Регистриран
    27.03.2014
    здр колеги някой знае ли сега подходящо ли е да се третира с тимол смесен със 70% спирт или алкохол.Или какви са ниските температурни граници за третиране с тимол.Четох че Чорбич направо слага разтвора върху рамките.Вчера третирах с перизин 3,2% купих го от изложението в плевен.На няколко семейства пробвах с тимол смесен с алкохол но почти половината сем. излезнаха отвън.след около 40-50мин имаше много изхвърлени пчели пред третираните кошерите по принцип ме притеснява времето по този начин развалят кълбото и пада температурата вътре в него убедих се че не всичко което се пише е на 100% истина.С перизина третирах 33бр кошери и нямаше този проблем

Наблюдател
    Регистриран
    15.10.2010
    Здравейте,
    При опушване пролетно време с тимол дали няма да се увеличи риска от нападение и кражба на третираните семейства поради силната и продължителна миризма на тимол.
    Честно казано в момента се чудя с какво да третирам за акар - ленти ,но какви ,опушване ли и с какво ...........??????

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •