Ако те разбирам правилно, технологии като тази на Венер, Демари, дву-тримайчини семейства и т.н. са за аматьорите, а тези които просто го могат (професионалистите), произвеждат супермайки/суперпчели; не се занимават с глупости!
Медът го правят пчелите. Грешката която много пчелари правят е да си мислят че кошера (колкото по-модерен - повече мед), технологията и т.н. са пътя да затънат в реки от мед и вече готвят празните варели. Предполагам всеки е забелязал че независимо каква система и технология ползва винаги има и силни и слаби семейства. И въпреки най-добрите грижи слабаците колко мед дават? - Ей така изглеждат обикновените пчели в сравнение с това което може да бъде постигнато.
Единственото което според мен си заслужава да се вземе от технологиите на пчеларстване е семействата по възможност винаги да се държат в добра кондиция (редовна подмяна на питите, почистване на дъната на пролет (ако не са мрежести), по-малко пестициди в борбата с акара и т.н. ) и много протеини в диетата на пчелите. Последното е изключително важно за всеко който иска пчели -шампиони.
"Аз цял живот изучавам пчелите и колкото повече научавам, толкова повече осъзнавам колко малко знам за тях".
Има хора които цял живот ходят на училище и пак са прости. Затова като си отвори устата в Европа и му се смеят. Пародия на учен. Заради някои хора още не може да стане професор, горкото.