Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 82 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 817
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Факт е че ДАДАН много отдавна са минали на ЛР кошери, но има и друго. В Италия пък всичко работи с ДБ.
    Аз само бих добавил, че м/у Лангстрот-Рутовия и Дадан - Блатовия кошер се преминава през няколко бих казал "междинни" варианта - кошер на Дадан, кошер на Блат, кошер на Лайънс, кошер Немски и др.разновидности, предимно в рамката. Имало е и предложения - рамките във Франция, Англия и Германия да бъдат с абсолютно еднакви размери - т.е. да бъдат стандартизирани!!! А що се отнася до италианското пчеларство - то се развива минимум 100 години след френското и в никакъв, ама в никакъв случай не превъзхожда българското - дори напротив! А пък има и да "гони" много постиженията на наши балкански съседи! Не правете аналогия по постиженията на "Лега" - пчеларството в Италия е обратно пропорционално на постиженията на фирмата - производител на пчеларски инвентар и оборудване!

Даниеле, не е по инерция. И аз съм работил и с двата модела и резултатите ми са идентични. Но въпроса е с колко труд се постигат тези резултати и каква е себестойноста на тази продукция. А тук ЛР печели с огромна преднина. А че в Б-я 90% от кошерите са ДБ е вярно. Ти казваш, че никой не ти е търсил отводки ЛР. А замислял ли си се какви хора ти купуват отводките? Без да те познавам лично , а също и клиентите ти, съм сигурен че са любители с по-няколко кошера. Защото те купуват отводки, по принцип. Професионалистите си ги правят сами и те работят предимно с ЛР.

Юри,отговарям директно....Съгласен съм с факта че с ЛР се работи по-удобно и лесно и се пести време особено когато става дума за промишлено пчеларство....А клиенти са ми предимно пчелари от крайдунавието и Златията къде им идва удобно да купят ранни отводки от мен и да ги развият за слънчогледа до степен да извадят мед и да си върнат инвестицията с печалба....Не бих казал че са само аматьори....Миналата година продадох отводки и на пчелар който имаше 40 кошера.....Това не му попречи да вземе от мен 10 отводки и сега да иска още 15 до края на май....Явно е доволен......но иска само ДБ.......същият пчелар за миналата година с дадан-блатовете е извадил над 2.5 тона мед от около 50 работни семейства - смяташ ли че е аматьор само,защото няма да речем 200 кошера....?!

Явно съм останам неразбран. Имах предвид, че са предимно любители, което и ти потвръждаваш. А любител и аматьор са две различни неща. И аз съм постигал 70 кг стоков добив от кошер на стационарен пчелин, но това не ме прави професионалист. В моето село има пчелар с около 250 ДБ кошери и това му е основния източник на доходи, но той целогодишно е при тях и през активния сезон почти всеки ден работи по тях. Но средния му добив не е по-голям от моя, дето си посещавам кошерите по 2 пъти в месеца. И преди съм казвал, че ако се спазва технологията на работа, ще се получат отлични резултати, независимо от модела на кошера. Просто с ЛР се работи най-лесно.

А това, че клиентите ти са доволни от отводките ти, може само да те радва. Значи си си свършил добре работата, за което те поздравявам.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Съгласен съм с вас приятели, че ако се работи правилно и от двете системи ще се вади мед.Разликата е в броя на обслужваните семейства и времето необходимо за обслужване на едно семейство.Мога да си представя как един пчелар обслужва 350-400 сем. ЛР, но един пчелар да обслужва тази бр. ДБ за същото време не мога, макар да пчеларствам с ДБ.Успех приятели.Всичко е въпрос на гледна точка, предпочитание и възможности.Лично аз ако реша да се занимавам с професионално пчеларстване ще избера МК технология.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Конкретно по темата имам въпрос.

Как успявате да отделите(разграничите)рапи цовия мед без решетка?И ако слагате решетка как принуждавате пчелите да се качат и носят мед в горен корпус без да местите пити с пило?Иде реч за средно по сила семейство, дата около 20 април.
    Преместено от Модератор

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Как успявате да отделите(разграничите)рапи цовия мед без решетка?И ако слагате решетка как принуждавате пчелите да се качат и носят мед в горен корпус без да местите пити с пило?Иде реч за средно по сила семейство, дата около 20 април.
    Явно въпроса е доста ''труден'' и никой не се наема да отговори. Откакто го зададох мина доста време. Ако пък се отговори си мисля, че някои зимни и раннопролетни манипулации и твърдения че еди/какво си ставало в пчелното семейство ще се окажат неверни.
    В момента е температурата е под нулата. Интересно ми е как ще се създаде(време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.

Аз лично не бих могъл да ти отговоря, защото при мен до сега, не е сята рапица и нямам никакъв опит с нея.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция

Явно въпроса е доста ''труден'' и никой не се наема да отговори. Откакто го зададох мина доста време. Ако пък се отговори си мисля, че някои зимни и раннопролетни манипулации и твърдения че еди/какво си ставало в пчелното семейство ще се окажат неверни.
    В момента е температурата е под нулата. Интересно ми е как ще се създаде(време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.
    Аз не ползвам ХР, до сега нищо хубаво не съм видял от нея. Проблема е или в мен или в решетките. Ако някой ден успея да ги накарам да я преминават свободно, без да се налага да ограничавам прекалено пилото, бих я използвал.

Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.

Ако семейството е силно (под 1 плътно покрит корпус с пчели е слабо), нужно му е точно един месец за да се подготви. Потдържането на горе-долу еднаква популация в кошера през цялата година има и своите недостатъци.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator

Аз не ползвам ХР, до сега нищо хубаво не съм видял от нея. Проблема е или в мен или в решетките. Ако някой ден успея да ги накарам да я преминават свободно, без да се налага да ограничавам прекалено пилото, бих я използвал.

Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.

Ако семейството е силно (под 1 плътно покрит корпус с пчели е слабо), нужно му е точно един месец за да се подготви. Потдържането на горе-долу еднаква популация в кошера през цялата година има и своите недостатъци.
    Най после един съдейственик както казваше покойния Радой Ралин!!!

Страница 14 от 82 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •