12-13 лв не е мираж. По изложенията се продава на цени между 10 и 15 лв/кг. Не гледайте етикетите те са за 750 гр.Или 750гр 8-10лв. Това, че някъде не са постигнати такива цени, вината си е изцяло на пчеларите. Вярно оборотите паднаха. Но свалянето на цени едва ли ще повиши търсенето. Когато хората не искат или не могат да купуват дори и на 4лв да продаваш пак няма да го сторят. Ще ви дам един пример от годините, когато гледахме зеленчуци. Една и съща стока я продаваме аз и майка ми на две различни маси една срещу друга. Майка ми продаваше на 1лв, аз на 1,20. Познайте, чия стока се харчеше по-добре. Но има и друго. По изложенията участват хора с регистрация по наредба 26. Всички са снабдени с анализи ползват се само нови буркани и капачки. Етикета е задължителен.Това е и гаранция донякъде, че пчеларя работи по правилата и качеството на меда е гарантирано. Не са редки случаите, в които контролните органи минават и взимат проби за анализ. Така всеки знае, че във всеки един момент може да бъде проверен, а глобите са жестоки. Често се е случвало да ми носят мед да ме питат какъв е този мед, който мирише на кисели краставички. Нали се сещате, че доверието на купувача трудно се печели, лесно се губи. Трудно се извоюва и повишаване на цената. Години бяха необходими за да се достигне. Естествено за редовните клиенти има някакви отстъпки и подаръци. Въпреки това съм губил клиенти заради нелоялна конкуренция от колеги. В повечето случаи те са се връщали, но е факт, че за някои от тях цената е по-важна. Те даже посягат към медуна от щандовете в магазина, а той е съизмерим с цената на която някои от вас продават на дребно. Когато си напълно редовен, плащаш данъци осигуровки, анализи нова опаковка създаваш помещения по наредба 26 и т.н. то за да си такъв ти си инвестирал доста средства, които няма как да не се калкулират в цената на меда. Бедата е там, че тези, които спазват правилата са ощетената страна. И когато се говори за качество, то това не означава само меда да е без добавки или да е монофлорен. Това означава хигиена, това означава добри производствени практики, правилно съхранение липса на пестециди и антибиотици и т.н. Когато говорим за цена на едро положението е същото. Бедата е, че сме си извоювали славата на тарикати и общо взето това е една от основните причини да не получаваме за стоката си това, което получават например нашите съседи.

Цитат