Другото наблюдение е, че пчелите силно се влияят от външната светлина. Денем излитат от нуклеусите и моментално се насочват към прозореца. Тепърва ще си правя експерименти със светлинните режими, като имитирам в стаята изкуствени ден и нощ, и променям продължителността на деня и нощта така, щото да имитирам пролет, лято есен, зима. В момента все още не съм подготвен с цялата електроника, която мисля да наблъскам в тази стая, така че засега им отварям прозореца когато навън стане топло и ги оставям да летят където си искат и колкото си искат. Те не се помайват и моментално започнаха да носят прашец отнякъде - няма си на идея откъде го намират. Иначе аз съм си приготвил готов прашец, който да им го давам през зимата, като пак ще им създам условия за полет. Например ще сложа прашеца в друга стая, максимално отдалечена от тази, и ще ги оставя сами да си го намерят. В трета стая пък мога да им слагам панички с нектар или захарен сироп или апиинверт и пак ще ги оставя сами да си го намерят и да си го транспортират до нуклеусите.

В момента всичко е на етап подготовка за експерименти. Самите експерименти ще ги планирам по-късно и цяла зима ще се занимавам само с това. Дори съм готов ако вие дадете някаква интересна идея, да организирам нейната реализация и проверка.

За да има достоверни резултати от експериментите трябва да се организира научен подход. За всеки един експеримент трябва да се подбират няколко нуклеуса, върху които ще се експериментира, и още толкова на брой, върху които няма да се експериментира. Втората група нуклеуси ще е контролна, за да може спрямо нея да се следят резултатите на първата (напредъка или влошаването на нещото, което изследваме). Също така за да имаме чисти експерименти, всеки път трябва да се изследва само един единствен фактор, поддържайки всики останали фактори в непроменено състояние. Само така бихме могли да извадим доказателства че именно този фактор влияе еди как си на пчелната популация.