Ами за едни други пари по една друга програма аз му изгенерирах идеята да измислим някаква рекламна книжка с качествата на меда и пчелните продукти, и после да напечатаме тази книжка в един милион екземпляра и да я пуснем безплатно във всяка една пощенска кутия в България. Това със сигурност ще удвои или дори утрои вътрешното потребление на мед и пчелни продукти, като това пък от своя страна ще доведе до повишаване на изкупните цени на меда и пчелните продукти. Няма да си кривя душата - идеята веднага беше оценена по достойнство и възприета, и след това обсъждахме методите за нейната реализация. Проблема е, че ДФЗ дава парите чак след като инвестицията е направена. Тоест първо трябва да намерим няколко стотин хиляди лева, да платим на авторите на книжката, на печатницата, на разпространителната организация, и чак след това да подадем молба в ДФЗ и да се надяваме, че тя ще ни възстанови разходите. Ами ако не го направи? Като ги знам какви олигофрени има в ДФЗ и как се заяждат за една запетайка, чак ме хваща страх да харча авансово пари и после да хвърлям боб дали ще ми ги върнат или не.
Другата част на идеята е съберем безплатно от пчеларите 20-30 тона мед (лесно ще го организираме), да го разфасоваме на стотици хиляди малки опаковки (пакетчета или бурканчета по 10-30 грама) и след това да организираме дни на меда във всеки един областен център на България, като привличането на посетители ще става посредством обещание за раздаване на безплатен мед. Нататък вече е ясно - със сигурност ще има голям наплив от посетители (щом се раздава нещо безплатно) и на тези посетители освен бурканчета ще раздаваме и книжки с лечебните свойства на меда. Самите медии ще отразяват тези събития, като с това ще ни правят безплатна реклама. След това лесно ще се организират сутрешни, обедни или вечерни блокове по телевизиите, в които лидери на асоциациите или доценти ще разказват на народа колко лесно всеки може да доживее до 100 години, ако всеки ден яде мед и пчелен прашец.
В общия случай това бяха обсъжданията и един бюджет от няколко стотин хиляди лева може да ги направи реалност, а ползата от това ще е за всички пчелари. Така че не мисля, че всички пчеларски асоциации трябва да бъдат поставяни под общ знаменател. В някои от тях наистина има хора, които мислят за пчеларите, и са готови да направят нещо полезно, стига да има кой да даде парите (все пак сиренето е с пари).