Вчера попитах шефа на Българския Пчеларски Съюз - ти взе ли 300-400 хиляди лева по програмата за клъстерите. Оказа се, че не. А именно по тази програма се раздаваха луди пари на всеки, който си поиска. Дори и останаха нераздадени пари. Това според мене е груба грешка. Една асоциация с подобен бюджет може да направи чудеса за своите членове. Според мене е един пропуснат шанс.
Има приятел от Русе, който взе пари по тази програма. Човека е моделист като мене и се познаваме от поляните, където заедно ходим от време на време да летим с радиоуправляеми хеликоптери. Та той запретна ръкави, намери няколко фирми, създаде клъстер от тях, и спечели проект за над 300 000 лева. С какво ще се занимава този клъстер? Дръжте се за масата, за да не паднете под нея от смях. Клъстера ще се занимава именно с радиоуправляеми хеликоптери, към които има прикрепени камери, и разбирате ли с въздушните снимки от тези камери можело да се намерят една камара приложения в народното стопанство. Не знам дали това ще стане или не, но проекта е спечелен и парите са факт.
Няма да си кривя душата и ще призная, че и нашата соларна асоциация получи над 300 000 лева по подобен проект за клъстери. В него основно има закупуване на компютри и назначаване на постоянен персонал, който да създава ежеседмични справки за всички членове, както и разходи за популяризиране на фотоволтаичните технологии сред населението. Не знам дали това ви изглежда смешно или не, но проекта е спечелен и парите са факт.
Та аз си мисля, че нашите пчеларски асоциации този път си пропуснаха шанса да спечелят пари, и с тях да развият и разширят дейността си, популяризирането на пчелните продукти сред населението, закупуването на щандове на международни изложения, на които да се представя българския мед и т.н. Критикуваме ги, че уж са били мафиоти, а в действителност според мене те пропуснаха поредния шанс да направят нещо полезно за всички пчелари, ползвайки пари, дошли от нищото.

Цитат