Аз пък ви се чудя какво толкова сте се влюбили в тази пчеларска програма с нейните пикливи средства, които разпределя. Имаше, и пак ще има, една камара други мерки на ДФЗ, които раздаваха (ще раздават) повече от един милиард лева едва ли на на всеки, който си е поискал. Паралелни програми има и към министерството на икономиката, където също се раздават милиарди. Можете да си поискате пари едва ли не за всичко - за обучение, за повишаване на конкурентоспособността, за технологична модернизация и обновление, за повишаване на квалификацията на кадрите, за стимулиране на обединенията (клъстерите). Създайте една микрофирма с до 9 човека персонал (може и само 1) и веднага ставате бенефициент по мярка 312 - там се раздадоха над 100 милиона. Регистрирайте се като земеделски производител, и веднага ставате бенефициент по мярка 311 - там се раздадоха над 100 милиона и мисля че поне още толкова останаха нераздадени. Клъстерите (обединенията) - там раздаваха наляво и надясно по 300-400 хиляди лева и също останаха нераздадени пари. Поискайте технологична модернизация и си заявете машини и оборудване за по 200-300 хиляди лева - ще ви ги дадат с над 50% вероятност. Постройте сгради, купете имоти, направете пчелини с по 500 кошера, купете транспортни средства и ремаркета за подвижно пчеларство - не сте поискали, не са ви ги дали.
Няколко милиарда се раздадоха на хора, които са инициативни. Можехте да вземете и вие, можете да вземете и в следващия програмен период. Просто човек трябва да си направи труда да изчете мерките на ДФЗ и после да си подготви документацията (сам или с посредник). Това с пчеласката програма са просто подаяния от хорска срама, колкото да не е без хич. Регистрирайте си микропредприятие (ЕТ или ООД), регистрирайте се като земеделски производител, и пред вас се отварят переспективи за стотици хиляди левове на човек (до 200 000 EUR) по мерки 311 и 312. Създайте клъстер (някакво обединение от 7-8 човека) и пред вас се отваря потенциал за още 200 000 EUR. Заплюйте си, че искате да си купите земя, сгради и някакви скъпи машини и ето ги още 200 000 EUR. Може и още да стръскате, ако отидете и в министерството на икономиката, но там не съм компетентен, за да ви кажа конкретни направления. Знам обаче, че и там се раздаваха милиарди. Така ще е и в следващия програмен период.

Цитат