И следващото важно нещо са рамките. Тъй като съм върл експериментатор, през тази първа година пробвах какво ли не относно тяхната конструкция, и разбира се допуснах и доста грешки. Но най-интересното от всичко е коя рамка и коя основа се оказа победител? Няма да повярвате. Победител се оказа най-евтината и проста конструкция на рамка с най-елементарни правоъгълни летвички без никакви шлицове и други изгъзеци, а за основа най-подходящата се оказа пластмасовата основа на Ролта-Пласт Бургас. Невероятно, но факт. Оказа се че пчелите много ги харесват тези основи и ги градят с най-голям кеф. А майката - тя просто се насира от кеф - още не е сложена основата в кошера и майката се нанася на нея и започва да снася. Невероятно но факт. Майката снася в полуизградени пластмасови килийки, а пчелите търчат след нея и бясно ги доизграждат.
Не съм рекламно лице на фирмата, но не мога да не изкажа задоволството си от техните основи. През цялата година имах остър дефицит на неизградени рамки и това силно забавяше разрастването на пчелните ми семейства. В момента в който пробвах с първата рамка с тези полуизградени основи, нещата коренно се промениха. Сега вече спокойно напълвам цял един плодник с неизградени пити и майката веднага започва да снася с бясна скорост. Също и с медовите корпуси - пълня ги само с неизградени пити и пчелите веднага започват да слагат мед във тях. Въобще фактора НЕИЗГРАДЕНА ПИТА напълно отпадна в момента, в който започнах да ги използвам.
Купих пробни основи, след това 5000 комплекта, след това 20 000 комплекта, а за тази зима мисля да подготвя още 50 000 комплекта. Немога да повярвам, че толкова лесно се разреши въпроса с евтината рамка и основа, и проблема с обтелването и късането при центрофужене.
Пробвах и китайски пластмасови основи, но пчелите изрично отказват да ги градят. Изглежда нещо се мръщят на миризмата на пластмасата. Съгласяват се да градят чак когато потопя основата във врял восък и така направя финно покритие на 100% от площта. С бургаските основи обаче няма проблем. Не знам на какво мирише бургаската пластмаса и дали производителя слага нещо като добавка, но е факт, че пчелите се скъсват да ги градят, а майката започва да снася веднага въпреки недоизградените килийки. А също и мед - вадих слънчогледов мед от такива недоизградени пити. Пчелите пълнят килийките дори и да са само на ниво пластмаса, а след тях младите пчели доизграждат. Къде изградили, къде - не, но питата имаше доста мед в нея. Минаха само няколко такива пити през мене, защото сравнително късно започнахме да ги използваме, но е факт, че и мед се нанася в тях още преди да са изградени. Восъка на килийките много яко се закрепва към пластмасата. Няма изчегъртване. Никакъв проблем с центрофугата, дори и на високи скорости. Едва ли не мога така да вдигна оборотите, щото центрофуженето да е по-малко от 1 минута, а това силно ще вдигне производителността на машината. Въобще идеални основи.
Ето линк: http://www.rolta-plastic.com/product-1.html
ПС: Не съм рекламно лице и нямам нищо общо с фирмата. Хваля ги, защото основите им наистина са добри, и специално при мене ми разрешиха един глобален проблем с обтелването и с късането на рамки от центрофугата. Написах целия постинг за рамките, защото той е пряко свързан с желанието за бързо разрастване на пчелните семейства. Когато човек иска за една година да създаде много нови семейства, една огромна спирачка за него ще бъде именно липсата на изградени рамки. Направата на нормални рамки с восъчни основи, които след това трябва да бъдат изградени, е един много бавен процес. Един силен кошер трудно може да изгради повече от 10-20 рамки на година, а тази бройка силно противоречи на нашето желание от този кошер да създадем 5 или 10 нови семейства, нуждаещи се от поне 100 рамки за плодника и още толкова за медовия корпус. Откъде ще вземем толкова много на брой изградени рамки? Няма откъде. И именно тука се намесват полуизградените бургаски основи, които пчелите и майката започват да използват по предназначение буквално 10 секунди след като рамката се постави в кошера. Та ако някой иска да направи бързо и интензивно разрастване на броя на пчелните семейства, той просто няма никаква друга алтернатива - длъжен е да използва рамки с тези пластмасови основи.

Цитат