крие при това не малко проблеми - за начинаещ в занаята, изобщо не препоръчвам.Първоначално публикувано от Милен Гънгов
крие при това не малко проблеми - за начинаещ в занаята, изобщо не препоръчвам.Първоначално публикувано от Милен Гънгов
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Попаднах на този клип и си мисля, че е лесно реализуемо и удобно. Дори може да се пригоди и обикновено ремарке теглено от лека кола/джип. За малък пчелин изглежда практично. Какво мислите? Сещам се за един недостатък - кошерите идват малко високо и ще са малко трудни за обслужване.
http://www.youtube.com/watch?v=AgpT8fgGQoA
Тия двамата докато навиваха винтовете с две куки щяха да свалят тия 15 кошера, да оставим настрана че ако не е равен терена средния ред трудно ще излезе така лесно, а и при товаренето шофьора ако не е достатъчно прецизен при връщането назад, трябва да се разкачва ремаркето и става дълга и широка....
Точно такова подвижно пчеларство се каня да практикувам и аз. Купих едно полско ремарке, специализирано за тази цел (да носи платформи) и сега чакам да пристигне още едно. Вече съм направил 12 платформи, които за секунди могат да бъдат закопчани за ремаркето и транспортирани където си поискам. Чакам още 10 платформи и като цяло тази зима на тези платформи ще презимуват общо 220 кошера. Всяка една платформа е за 10 кошера. Няма междинен трети ред. Има си обаче стълбичка и пчеларя спокойно може да се качи в празното пространство между двата реда кошери и да ги обслужва.
Базовата идея е във всеки един пчелин да има не повече от 30-50 постоянно живеещи кошери, които никога да не се местят от там, но допълнително в този пчелин ще живеят и поне още 4-5 ремаркета с по 10 кошера на всяко едно от тях. Тези ремаркета ще пътуват по различните паши тогава, когато ги има. За догодина съм осигурил 3 сигурни и изобилни паши за подвижно пчеларство - акация (5-6 хиляди декара), липа (2-3 хиляди декара) и слънчоглед (около 2 000 декара). Имам възможност и за хиляди декари рапица, но засега мисля да не си слагам таралеж в гащите с нея.
Та тези платформи, които вече ги имам, точно в момента ги заселвам с кошери. Буквално до 2-3 дена вече ще имам и снимки, за да ги покажа. Тази зима ще е експеримент какво ще се случи, и ако няма проблеми, догодина ще поръчам поне още 100 платформи. Цената на една платформа е около 1000 лева и тя поема 10 кошера. Тоест говорим за 100 лева на кошер, която сума може да се избие само за 1 година. Инвестицията в платформи обаче ще живее поне 10-15 години, преди да ръждяса и изгние, така че сметката излиза много добре. Бих казал дори, че е превъзходно. В почти всички бизнеси по света се гони срок за изплащане на инвестициите между 5 и 7 години. Ако някой им каже на тези бизнесмени, че в пчеларството една инвестиция може да се изплати само за 1 или 2 години, те буквално няма да повярват.
Както и друг път съм казвал във форума, много е важно да се икономисва човешкия труд, защото той е най-скъпото перо в пчеларството. Именно поради тази причина при направата на тези платформи оптимизирахме конструкцията така, щото човешкия труд за транспортиране да е минимален. Първата платформа, която дойде, беше тази която е в комплектация с ремаркето. В нея имаше доста недостатъци, които се наложи да отстраним. Като цяло гледайки нея си разработихме собствена подобрена платформа, като специално наблегнахме на това труда на пчеларя да е минимален. Отстранихме и някои недомислици и след това произведохме 10 броя, които сега ще ги тестваме тази зима. Напролет, след като видим какви ще са проблемите, ще направим още подобрения, и след това ще започнем масово да ги произвеждаме и да настаняваме всички нови кошери по платформи.
Не съм практикувал подвижно но идеята от клипа ми се струва отлична. Матеев очаквам снимки на твоите платформи
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Основния недостатък е , че взимат много малко кошери. Ако трябва да преместиш примерно 80 кошера на 40км. разстояние се получават 8 курса по 80км и крайния резултат е 640 км. Просто няма как да стане за една вечер при положение, че се губи време за "закачане" и оставяне на платформата влиза се по черни пътища по които се кара супер бавно, защото ще подскача (който е дърпал малко ремарке по черен път знае).
За мен пазенето на кошерите е абсолютно задължително. В случая кошерите са поставени върху метални стойки-платформи, които ще са изключително апетитни за мангалите, които шетат абсолютно навсякъде. Ходят за билки, за дърва, за........ ужас. Тази година на акцията на 20-тия ден ми показаха изворче на 50 метра от лагера при положение, че всеки ден разхождам две кучета по няколко пъти и нарочно обикалям около лагера за да разгледам всичко. Знаят всичко и във всичко метално виждат скрап. Да пазиш по малко кошери не си струва така че ........ 640 км. +640 да ги прибереш след пашата.
Трябва да обърнем внимание и на факта, че тук става дума за специално ремарке с които се возят платформите. Основната му особеност е, че е много ниско. Това е така за де не стават високи платформите което е важно за тяхната стабилност. При превоз на товари особено по черни пътища винаги се търси нисък център на тежестта.
Идеята би ми харесала ако за ремарке се ползва платформа за коли и на платформите се качват 20-25 кошера. Отново става дума за хиляди левове инвестиция и шофьорска категория "Е".
Матеев смятам, че за твоя размах и обем на работа тези платформи не са подходящо решение. Според мен твоят вариант е описан в книгата на Венер от 39 до 50 страница. Там вече наистина имаме икономия на труд и възможност за работа в голям обем. Недостатък е че иска място за маневриране.
Матеев, добре звучи, но 10 кошера на платформа ми се вижда малко за мащабите, с които смяташ да работиш и площта паша, която си осигурил. Много време ще се губи в транспортиране на малки количества и ми се струва, че така пак ще имаш много човекочасове. Смятам, че платформа за 10-15 кошера е по-скоро за неделни пчелари като мене, а не за работа с размах. Предполагам си смятал и срявнявал разходите и времето по преместване с няколко малки ремаркета вместо с едно голямо и затова си се спрял на малкото. Все пак 1000лв на платформа (100лв на кошер) не е голяма инвестиция и се връща както казваш.
Колега Mateev, при положение че сам си произвеждаш платформите защо ги правиш само за 10 кошера? На моята платформа за превоз на коли стават 21 кошера на три реда
което прави 14 кошера на платформата върху която ще са кошерите, същата може да бъде удължена с по половин метър напред и назад което прави още 4 кошера, т.е. 18.
Реших да са по 10 кошера по следните причини:
1. Общото тегло на ремаркетата с кошерите не трябва да надхвърля 750 kg, за да може да се транспортира с книжка категория B - тоест от всеки един шофьор.
2. За теглещи транспортни средства използвам Mitsubishi L200 - купил няколко такива и всяка една бригада от 2-ма човека притежава по една бройка. Това е универсален пикап с 4 места за хора и каросерия за малки товари. Освен това е 4х4 (много важно изискване) и има теглич. Та именно това Mitsubishi ако е с малко ремарке, може да достигне почти навсякъде, независимо колко е труден терена. Ако ремаркето беше голямо, щяхме да се ограничим само до част от пчелините, разположени в непосредствена близост до асфалтиран път.
3. Големи километри няма да се навъртат при местенето, защото самото местене е въпрос на правилно планиране и добре направени сметки. Средностатистическото местене едва ли ще надхвърля 10 километра.
Като цяло моята идея все още е в етап експеримент и ако се окаже нежизнеспособна, ще се откажа. Има и други алтернативни идеи, които чакат на опашка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))