Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 14

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не съм специалист по въпроса, но знам със сигурност, че сорбитола не е захар. Той предизвиква сладък вкус в рецепторите на човека и нищо повече. Не съдържа енергия и не става за подхранване на пчели. За нуждите на пчеларството е необходима истинска захар, която да съдържа захароза, която е един от компонентите на меда, заедно с фруктозата и гликозата.

    Сорбитола може и да е заместител на захарта от гледна точка на човека, но пчелите това не го знаят. На тях им трябва захар не защото искат да им е сладко, а защото тя СЪДЪРЖА ЕНЕРГИЯ, която се усвоява от клетките на организма (както човешкия, така и на пчелите). Сорбитола е лъжа и измама от гледна точка на организма. Той само лъже рецепторите и нищо повече. Той не може да даде енергия на организма, не се усвоява, не се преработва, не влиза в никакви химически реакции на клетъчно ниво и т.н. Опитай се да живееш на вода със сорбитол и няма да изкараш и един месец, докато на вода със захар човек (и пчела) може да живее много дълго време. Добави малко витамини и минерали и на практика можеш да живееш цял живот само на подсладена със захар вода. А ако прекалиш, дори и ще започнеш да напълняваш.

    Всички други видове храни човешкия организъм ги разгражда до различните видове захари (захароза, глюкоза, фруктоза и т.н.) и след това ги дава на клетките да се хранят. Въобще живота на човека заявиси от захарите и от тяхното пълноценно усвояване. Сорбитола няма нищо общо с това. Както вече казах, той е една измама от гледна точка на организма.

  2. #2
    Потребител
    Регистриран
    04.03.2013
    Мнения
    59
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не съм специалист по въпроса, но знам със сигурност, че сорбитола не е захар. Той предизвиква сладък вкус в рецепторите на човека и нищо повече. Не съдържа енергия и не става за подхранване на пчели. За нуждите на пчеларството е необходима истинска захар, която да съдържа захароза, която е един от компонентите на меда, заедно с фруктозата и гликозата.

    Сорбитола може и да е заместител на захарта от гледна точка на човека, но пчелите това не го знаят. На тях им трябва захар не защото искат да им е сладко, а защото тя СЪДЪРЖА ЕНЕРГИЯ, която се усвоява от клетките на организма (както човешкия, така и на пчелите). Сорбитола е лъжа и измама от гледна точка на организма. Той само лъже рецепторите и нищо повече. Той не може да даде енергия на организма, не се усвоява, не се преработва, не влиза в никакви химически реакции на клетъчно ниво и т.н. Опитай се да живееш на вода със сорбитол и няма да изкараш и един месец, докато на вода със захар човек (и пчела) може да живее много дълго време. Добави малко витамини и минерали и на практика можеш да живееш цял живот само на подсладена със захар вода. А ако прекалиш, дори и ще започнеш да напълняваш.

    Всички други видове храни човешкия организъм ги разгражда до различните видове захари (захароза, глюкоза, фруктоза и т.н.) и след това ги дава на клетките да се хранят. Въобще живота на човека заявиси от захарите и от тяхното пълноценно усвояване. Сорбитола няма нищо общо с това. Както вече казах, той е една измама от гледна точка на организма.
    В началото на Вашето изложение споменахте че не сте специалист по въпроса, затова искам да добавя допълнителна информация за сорбитол: тои /сорбитола/ не е нискокалоричен заместител на захарта, тои е вид монозахар която по информация на производителите е 1.5 пъти по калоричен от захароза и затова смятам че може да се използва за подхранване на пчели.

    Нисимов.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Мнения
    627
    Сорбитолът (хексанхексол) (E420) е хранителна добавка. По химичен състав това е висш алкохол, който има сладък вкус. Използва се като изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти, сладкиши и дъвки.
    Сорбитолът често се приема като заместител на захарта и може да се срещне в диетичните храни и напитки. В естествен вид се среща в костилковите плодове и водораслите. Сорбитол се влага и при производството на сиропи за кашлица.

    Това казва уикипедия

    "

    E420 - Сорбитол (Sorbitol)

    от дата: 14.12.2012 г.
    Безвреден: НЕ
    Характеристика:
    Сорбитолът се отнася към стабилизаторите, добавяни в хранителните продукти за запазване на консистенцията и вискозитета им. С подобно действие се характеризира и пектинът. Е 420 може да се употребява и в качеството си на задържащ влагата агент, емулгатор и подсладител.
    Сорбитолът може да бъде във вид на концентриран воден разтвор, сироп или прах с бял цвят. Добавката се разтваря добре във вода и има изразен сладък вкус. Може да се използва като заместител на захарта, защото веществото е значително по-сладко от нея и по-нискокалорично.
    Сорбитолът притежава следните свойства:
    - овлажнител, намиращ приложение в месопреработването;
    - структурообразувател, подобряващ съществено консистенцията на продукта;
    - емулгатор, помагащ за смесването на вещества и продукти, които при други условия не могат да бъдат смесени;
    - стабилизиращо вещество, запазващо формата, структурата и консистенцията на продуктите;
    Употреба:
    Хранителната добавка Е 420 намира приложение в сладкарството и при приготвянето на диетични храни. Използва се като заместител на захарта при диабетици.
    Въздействие върху човека:
    Сорбитолът се употребява избирателно във фармакологията, защото може да променя свойствата на лекарствата (възможно е да придобият токсични свойства). САЩ отнасят Е 420 към опасните за човешкото здраве вещества.
    При използване на големи количества от добавката се наблюдава: дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт и засилено образуване на газове. Приемането на над 50 грама от веществото за денонощие се определя като опасно за човека.
    Сорбитолът не е алерген, но може да предизвика раздразнение на лигавиците в организма. Доказано е, че действа неблагоприятно върху зрителните органи. При продължителен прием на добавката е възможно да се появи диабетна ретинопатия и увреждане на клетъчните функции в организма.
    Веществото е забранено за използване в производството на бебешка храна.


    Още за: E420 - Сорбитол (Sorbitol) | Е-тата Framar.bg
    от framar.bg "

    Друг източник. Никъде не се говори за монозахар...

  4. #4
    Потребител
    Регистриран
    04.03.2013
    Мнения
    59
    Само не мога да разбера защо си направихте труда да търсите и препечатате тази общоизвестна информация за сорбитол.
    Тя с нищо не противоречи на моята обява....
    Досетих се: за да ми демонстрирате колко много знаете по въпроса.
    Симов

  5. #5
    Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Мнения
    139
    Цитат Първоначално публикувано от simov Виж публикацията
    Само не мога да разбера защо си направихте труда да търсите и препечатате тази общоизвестна информация за сорбитол.
    Тя с нищо не противоречи на моята обява....
    Досетих се: за да ми демонстрирате колко много знаете по въпроса.
    Симов
    Не ,досетете още че пчеларите не пасат трева колкото и упорито да ги карате да си похапнат такава.Каменов точно на място е дал информация, имате ли представа дали това би се отразило на качествата на меда и реализацията му предвид изискванията?

  6. #6
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сорбитола е по-ниско калоричен от захарта за единица тегло, а в пчеларството именно калориите са важни - те са енергията, от която се нуждаят пчелите, за да летят и да работят. На нас не ни трябват вталени и кльощави пчели, трябват ни яки и здрави добре охранени пчели-работнички.

    Освен това Светозар Каменов е прав - чел съм книжлета, в които медицинските светила по света спорят и доказват, че сорбитола е по-скоро отрова, особенно ако се консумира в големи количества.

  7. #7
    Потребител
    Регистриран
    04.03.2013
    Мнения
    59
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Сорбитола е по-ниско калоричен от захарта за единица тегло, а в пчеларството именно калориите са важни - те са енергията, от която се нуждаят пчелите, за да летят и да работят. На нас не ни трябват вталени и кльощави пчели, трябват ни яки и здрави добре охранени пчели-работнички.

    Освен това Светозар Каменов е прав - чел съм книжлета, в които медицинските светила по света спорят и доказват, че сорбитола е по-скоро отрова, особенно ако се консумира в големи количества.
    И как ще ми обясните г-н Матеев факта че този отровен сорбитол се ползва в сладкарството, като подсладител за диабетици, във фармацията, а също така защо две дистрибуторски фирми го внасят в тонажни количества като полутечен продукт в бидони.
    В заключение искам да добавя следното: моята обява е предназначена за пчелари които вече ползват алтернативни подсладители.

    Симов.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •