Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията
Попаднах на този клип и си мисля, че е лесно реализуемо и удобно. Дори може да се пригоди и обикновено ремарке теглено от лека кола/джип. За малък пчелин изглежда практично. Какво мислите? Сещам се за един недостатък - кошерите идват малко високо и ще са малко трудни за обслужване.
http://www.youtube.com/watch?v=AgpT8fgGQoA
Точно такова подвижно пчеларство се каня да практикувам и аз. Купих едно полско ремарке, специализирано за тази цел (да носи платформи) и сега чакам да пристигне още едно. Вече съм направил 12 платформи, които за секунди могат да бъдат закопчани за ремаркето и транспортирани където си поискам. Чакам още 10 платформи и като цяло тази зима на тези платформи ще презимуват общо 220 кошера. Всяка една платформа е за 10 кошера. Няма междинен трети ред. Има си обаче стълбичка и пчеларя спокойно може да се качи в празното пространство между двата реда кошери и да ги обслужва.

Базовата идея е във всеки един пчелин да има не повече от 30-50 постоянно живеещи кошери, които никога да не се местят от там, но допълнително в този пчелин ще живеят и поне още 4-5 ремаркета с по 10 кошера на всяко едно от тях. Тези ремаркета ще пътуват по различните паши тогава, когато ги има. За догодина съм осигурил 3 сигурни и изобилни паши за подвижно пчеларство - акация (5-6 хиляди декара), липа (2-3 хиляди декара) и слънчоглед (около 2 000 декара). Имам възможност и за хиляди декари рапица, но засега мисля да не си слагам таралеж в гащите с нея.

Та тези платформи, които вече ги имам, точно в момента ги заселвам с кошери. Буквално до 2-3 дена вече ще имам и снимки, за да ги покажа. Тази зима ще е експеримент какво ще се случи, и ако няма проблеми, догодина ще поръчам поне още 100 платформи. Цената на една платформа е около 1000 лева и тя поема 10 кошера. Тоест говорим за 100 лева на кошер, която сума може да се избие само за 1 година. Инвестицията в платформи обаче ще живее поне 10-15 години, преди да ръждяса и изгние, така че сметката излиза много добре. Бих казал дори, че е превъзходно. В почти всички бизнеси по света се гони срок за изплащане на инвестициите между 5 и 7 години. Ако някой им каже на тези бизнесмени, че в пчеларството една инвестиция може да се изплати само за 1 или 2 години, те буквално няма да повярват.

Както и друг път съм казвал във форума, много е важно да се икономисва човешкия труд, защото той е най-скъпото перо в пчеларството. Именно поради тази причина при направата на тези платформи оптимизирахме конструкцията така, щото човешкия труд за транспортиране да е минимален. Първата платформа, която дойде, беше тази която е в комплектация с ремаркето. В нея имаше доста недостатъци, които се наложи да отстраним. Като цяло гледайки нея си разработихме собствена подобрена платформа, като специално наблегнахме на това труда на пчеларя да е минимален. Отстранихме и някои недомислици и след това произведохме 10 броя, които сега ще ги тестваме тази зима. Напролет, след като видим какви ще са проблемите, ще направим още подобрения, и след това ще започнем масово да ги произвеждаме и да настаняваме всички нови кошери по платформи.