Отговора на всичките ти въпроси ще е доста субективен. Първо никой от нас не знае какви са твоите потенциални възможности. Пчеларството си е сериозна наука и преди започване на каквато и да е дейност си изисква доста добра първоначална теоретична подготовка. Това означава, че трябва да изчетеш доста литература за да научиш основните неща в биологията на пчелното семейство, а това е много важно. Технологията се избира в зависимост от района в който смяташ да развиваш дейността, което не означава, че като започнеш с нея ще продължиш в същия дух. Аз лично за 9-те години вече два пъти променям технологията на работа, което неминуемо е свързано с допълнително разходи. Когато се създава инвентар е необходимо да се има това в предвид за да може бързо и с минимални средства да се променя технологията.
Колко време на ден отнема също е много относително. Пак става въпрос за опит, технология и още доста субективни фактори. Ангажираността е кажи речи целогодишна. В активния сезон е ясно. Извън активния сезон се подготвя инвентара. Аз понеже работя съвсем сам, съм ангажиран през цялото си свободно време(работя на смени), а то е 4 - 5 дни седмично и пак не винаги успявам да се справя. Винаги има какво да се прави. Та дори и тревата да се окоси отнема достатъчно време.
Какви са минималните изисквания Да имаш подходящо място, да му направиш ограда и да помислиш за охрана. От там на татък да си купиш (направиш) даден брой кошери и да ги заселиш с пчелни семейства(отводки). Освен това трябва да помислиш и за инвентар за вадене на меда. Като за начало една центрофуга, като те съветвам да мислиш с перспектива. Навремето като купувах моята ми предлагаха на промоция една значително по-голяма и то за някакви си 80лв разлика, ама аз си взех малката и сега си скубя косите. Освен това като постигнеш някакво количество кошери, ще започнеш да се замисляш и за още инструменти и инвентар.
После трябва да се замислиш какви са ти очакванията. Ако мислиш това да е основното ти занимание, не се надявай на големи приходи. Пчеларството не е от особено печелившите отрасли. Може да минат години преди да излезеш на нулата. Още повече, че си зависим от природата. Една година може да тече, а след това години наред да няма.
Като за начало си намери някой, от когото да се учиш. Бих те посъветвал да търсиш по-млади пчелари. От тях може да научиш много повече отколкото от възрастните.