Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 36 от 65 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 351 до 360 от общо 643
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето какво може да направи силата на вятъра:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_0012.JPG
Прегледи:      1590
Размер:	388.9 KB
ID:	267

Име:	IMG_0019.JPG
Прегледи:      1589
Размер:	473.9 KB
ID:	268

Име:	IMG_0056.JPG
Прегледи:      1590
Размер:	476.3 KB
ID:	269

Име:	IMG_0059.JPG
Прегледи:      1588
Размер:	498.8 KB
ID:	270

Навсякъде, където някаква плоскост се е допряла до оградата, бетонните коловете са строшени. Именно затова аз си мисля, че те не са създадени да издържат на странични сили. Бетона издържа много на натиск, но на странични сили е много слаб. Затова аз мисля, че твоята ограда не просто е слаба, тя е ОПАСНА !!! При силен вятър коловете ти ще се натрошат и ще се разхвърчат едни ламарини, които могат да нанесат огромни щети по кошери, хора и какво ли не още в радиус от 300-400 метра.

Ако трябва да сме още по точни . На пчелина не е необходима плътна ограда . Въпроса е да се пречупва вятъра. Виж ако има друга цел плътната ограда да .
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Пак ще го напиша:
    Основната ограда е от тръби ф80 през 2 метра(ако се загледаш внимателно се виждат),едната страна е само от тръби но за другата страна не ми стигаха тръбите и наслагах между тях циментови колове с подпори.
    Преди няколко дни имаше силен вятър и не мръдна.
    Няма как да пострадат кошерите, най лошия варят е да се огънат тръбите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Силата на вятъра се увеличава с квадрата на скоростта. 50 км./h също е силен вятър, но 150 km/h е не 3 пъти, а 9 пъти по силен. Освен това плътната ограда НЕ СПИРА ВЯТЪРА !!! Тя само създава завихряния и турболенции, което е още по-лошо, защото се появяват и вертикални сили, вдигащи от земята тежки предмети и захвърлящи ги на големи разстояния. Вътре в пчелина вятъра няма да е по слаб. Същия ще е, само че ще се върти във вертикална посока. В непосредстена близост до оградата силите ще са нагоре, тоест ще повдига кошерите.

Ползата от плътна ограда е хората да не виждат какво се прави вътре и само това и нищо повече. Ако това е причината - добре. Ако е за защита от вятър - няма да си свърши работата. Защита от вятър се прави с 20 метрови пояси от високи 20-30 метрови дървета, и зоната на нейното действие е само 10-15 метра. За да не стават завихряния вътре в пчелина, трябва височината на оградата (дърветата) да е по-голяма от ширината на пчелина. Тогава пак стават завихряния, но само в горната част на затворения обем. Представете си един въртящ се кръг в горната част на един комин. Понеже е кръг, неговия диаметър ще е равен на ширината на дупката на комина. Тоест ако комина е с отвор 50 сантиметра, вихъра ще потъва надолу в него също на 50 сантиметра. На 1 метър дълбочина въздуха вече ще е спокоен.

Ето как ще изглежда вятъра вътре в пчелина, ако е ограден с плътна ограда:

Име:	Вихър.jpg
Прегледи:      1591
Размер:	292.6 KB
ID:	272

В случая вихъра е създаден изкуствено от самолет, но при силен вятър с вертикална преграда се получава точно същото вертикално въртене на въздуха. С черни линии съм нарисувал терена, оградата и посоката на вятъра. Вътре в кръга вятъра се върти със същата скорост, с която се движи и по права линия. Тоест оградата не намалява скоростта на вятъра, а само променя неговата посока. При по широк пчелин кръга не е само един, а няколко последователни навързани един след друг. Кошерите също създават свои си малки микрокръгове, които пък са причина за повдигане на капаците. От предната страна по посоката на вятъра капака се натиска надолу, а от задната страна силата е нагоре - идеална комбинация за отхлюпване на тежък капак. След това вертикалната струя го поема и захвърля на един диаметър разстояние. Вижте по-горе снимката с отхлюпените керемиди от моята ограда. Не са паднали точно до нея, а на известно разстояние, съизмеримо с височината на оградата. Именно това е доказателство за възникналите въртящи се вихри и за това, че ползата от оградата като защита от вятър е направо никаква. Точно обратното - най-големи щети има именно в зоните около оградите и другите вертикални прегради (например сгради). Имам стотици снимки на щетите в Габрово и всичките са все около такива вертикални прегради. Направо съм склонен да си мисля, че ако оградата не е плътна, а мрежеста, за кошерите ще е по-добре, защото трябва да издържат само на странични сили с локални микро вихри, създадени от самите тях. Добавянето на плътна ограда създава по-големи вихри, които се смесват с по-малките и един дявол знае какъв хаос от сили действува на един кошер, особенно ако той е в непосредствена близост до оградата.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Новия ми "подвижен" пчелин

Име:	IMG_1152.jpg
Прегледи:      1543
Размер:	104.6 KB
ID:	274
    кошерите са пригодени за бързо и лесно затваряне и транспорт

Име:	IMG_1150.jpg
Прегледи:      1538
Размер:	154.3 KB
ID:	275
    стария ми "неподвижен" пчелин, кошерите са по стари и не стават за транспорт, но пък са 12 рамкови и са много удобни за подсилване на "подвижните" семейства когато се налага

Име:	IMG_1155.jpg
Прегледи:      1536
Размер:	134.9 KB
ID:	276
    платформата с която возя кошерите - събира 21 броя, много е удобна за товарене - ниска и се накланя назад.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Браво , Цеко! Табетлия си. Двора на първата снимка твой ли е ? Що не сложиш по някоя ябълка , круша.Много симпатична помагачка имаш.Да ти е жива и здрава!
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Браво , Цеко! Табетлия си. Двора на първата снимка твой ли е ? Що не сложиш по някоя ябълка , круша.Много симпатична помагачка имаш.Да ти е жива и здрава!
    Благодаря ...... Двора е мой, но беше доста занемарен до преди две години. Първо го оградих, след това първата година го изорах и засадих с овес (уж да убие бурените), миналата година пак го изорах, подравних и засадих с люцерна, но за нещастие почти нито един стрък люцерна не поникна, пак само бурени и трева, но може би така е по добре и без това щях да я изпогазя с буса и платформата при превоза на кошерите. Тая есен планувам да засадя няколко плодни дръвчета, поне за сянка, но като се знам какъв съм карък при саденето ......

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски

Red face

Цеко, супер ти е пчелина. И двата. И аз съм подхванал една такава работа, ама доста бачкане ме чака ...

За сега съм я докарал до първи официален с 30 семейства и втори с 5. Втория е малък още ама гордостта ми е голяма, защото съм го почнал от абсолютната нула. Миналата годима хванах един рой, а тази ето какво успях да направя от него:

Име:	2.jpg
Прегледи:      1416
Размер:	212.0 KB
ID:	301

Че даже успях да извадя и 10-12кг мед за да има с какво да ги подхранвам на пролет.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Станко Ставров Виж публикацията
    на 27.11.2010, от 17:29 часа
    Това снимах днес докато ходих за риба на р.Огоста.Не познавам собственика, но го поздравявам и се радвам , че е успял. В селото видях и 2 пчеларски платформи доста големи, но ги подминахме. Мисля, че пчелина е направен по програма. Много ми хареса.

Цитат Първоначално публикувано от Станко Ставров Виж публикацията
    на 18.12.2010, от 20:02 часа
    Това са платформите на пчеларя чийто пчелин качих в Да си покажем кошерите. Забелязах че в двора му има още един пчелин с доста семейства.Доколкото изброих секциите в една платформа се събират 80бр. Свалям му шапка.

http://www.youtube.com/watch?v=2spezJCI7hw

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Показвам първия кошер/мострена бройка/ за следващия пчелин. В събота го получих от майстора. Когато получа, боядисам, разположа, и заселя всички поръчани кошери ще има още снимки.

Име:	Снимка1461.jpg
Прегледи:      1027
Размер:	120.4 KB
ID:	464Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1462.jpg
Прегледи:      1018
Размер:	135.2 KB
ID:	465Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1463.jpg
Прегледи:      1017
Размер:	159.9 KB
ID:	466Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1465.jpg
Прегледи:      1018
Размер:	176.8 KB
ID:	467Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1466.jpg
Прегледи:      1022
Размер:	97.3 KB
ID:	468Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1469.jpg
Прегледи:      1019
Размер:	102.8 KB
ID:	469Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка1472.jpg
Прегледи:      1013
Размер:	178.2 KB
ID:	470

Страница 36 от 65 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •