Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 65 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 643
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да, развъждат се, но най-лошото, което могат да направят, е да изядат кората. Самата дървесина на акацията е отровна за тях, така че тя по презумпция си остава незасегната от вредители дълги години. Няма да съм жив да ги видя тези крака изгнили.

Тази пролет много бързахме и затова почистихме една малка част от целия парцел, който е 50 декара. Наесен смятам да разредя целия парцел, като от всеки 10 акации ще оставя да живее само една. Това ще и даде шанс да стане огромно и мощно дърво с разкошна корона. От останалите (изсечените) дървета ще се сдобия със стотици кубици акациеви стъбла, от които мисля да направя колове и греди, с които да оборудвам със стойки всички останали пчелини. На практика в бъдеще стойките ми за кошери ще са изцяло от акациев материал, като по този начин се надвам да ме надживеят.
    Матеев,много трудно се отвъжда акация.Няколко години ще се занимаваш да кастриш издънките които избивзт от земята.Може да пробваш да изкореняваш дръвчетата но е много трудоемко.От собствен опит го казвам.Макар че разорах мястото след като изрязах дръвчетата,продължават да избиват издънки.Може и да има някакъв друг начин за оттърване но аз не го знам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    На мене издънките ми трябват, за да ги използвам като разсад за засаждане на акациеви гори около други пчелини. Тоест издънките са една приятна част от плана за изсичане, а не недостатък.

Аз и в момента използвам издънки за разсад, като ходя и ги търся из просеките на далекопроводите. Мисля че и друг път съм писал за това къде можете да си намерите хубав акациев разсад - около далекопроводите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нямам снимки, но има две платформи вън пред вратата ми. Утре като съмне - ще ги щракна и ще ви ги покажа.
    Ще е интересно да се види повдигащия механизъм.Подобни стойки(платформи) за ремарке съм намислил да правя за догодина, като за повдигане ползвам маслен крик, а за опора тръби или кух профил.Друг вариянт е кошерите да се плъзгат в улей(пе-образен профил) на колелца от ремаркето към стойките.

http://remarketa.bg/

Потребител
    Регистриран
    14.04.2011
    Пчеларски район
    с.Вълчитрън, общ. Порд

Talking

Матеев, такъв пчелин има в сечището на с. Дойренци по пътя за с. Дренов. Ако е твой, срещу теб в акациевата горичка има друг пчелин на местния арендатор. Нямаш ли си проблеми с него? Иначе там има хубава паша, рапица, акация, всяка година по 3 реколти слънчоглед, три водоема в близост. Перфиктно място не те знам само с двукраките лисици как ще се оправяш.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В Дойренци имам пчелин, но не знам дали за същия говориш. Имам и в Александрово и в Слатина. Сега подготвяме нови пчелини и в други села.

Потребител
    Регистриран
    14.04.2011
    Пчеларски район
    с.Вълчитрън, общ. Порд
    Намира се в горичката по пътя Дойренци-Дренов. Вляво от него има язовир.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Вече направих и оградата и първия ред е готов, а на 2рия вчера направих стойките само да ги боядисам и ще ги наредя и тях.
    Започва да заприличва на пчелин
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри DSCI0079.jpg‎   DSCI0082.jpg‎  

Оградата е супер само да не ти я съборят ветрровете,заби ли здраво колците?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    То не се вижда хубаво, но се редуват циментов кол с подпора и тръба през метър, а на другата страна е само тръби с подпори от тръби.
    Всичко е циментирано на 40см. в земята.
    Направил съм я здраво надявам се че няма да може вятъра да я бутне.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ветровете в България могат да създават странична сила до 100 кг на кв.м. Това е при скорост от около 145-150 км. в час. Между два бетонни кола има 4 кв.м. ламарина, така че ако всеки един кол издържи на 400 кг. страничен натиск, ще издържи и на най-силния вятър, засичан някога по Българските земи. За да издържи такава една плътна ограда, много е важно колко бетон е сложен в земята в основата на всеки един кол. Ако е малко (кофа-две) - считай че оградата е паднала при първата по-силна буря. Ако обаче под земята има бетонна стена по цялата дължина с дълбочина поне 40 см (редно е 70 см.), оградата ще издържи.

Ако искаш да провериш здравината на оградата, първо трябва да излееш десетина кофи вода в основата на един кол, за да имитираш силен дъжд, и след това вържи едно въже за върха на кола и го дръпни с около 350-400 кг. сила. Издържи ли - можеш да спиш спокойно.

Само за сведение - по време на голямата буря в Габрово тази пролет, вятъра вдигна платнището на басейна и го захвърли върху оградата. В резултат на това няколко бетонни кола като твоите бяха натрошени като клечки за зъби. Тоест получи се същия ефект на плътна ограда с площ 4 кв.м. между два кола и вятър със скорост над 130 км. в час. Останалата ограда издържа, но тя е от мрежа, а под мрежата имам 50-60 см. бетонна стена.

Аз лично смятам, че тази ограда няма да издържи. Би издържала само ако вместо бетонни колове беше сложил метални поне Ф60 и в основата има бетонна стена. Така, както си я направил с малко бетон, има опасност да се гътне, а ако сложиш повече бетон, тогава пък бетонните колове ще започнат да се трошат като клечки за зъби. Въобще бетонни колове се слагат само на рехави огради (мрежа). За плътни огради трябва да се слагат стоманени колове + много бетон (поне по 500-600 кг. на кол).

Страница 35 от 65 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •