Направих следното с въпросния кошер.Къпих си една нова майка,кошера привечер го преместих на десетина метра в страни и на негово място сложих нов с няколко рамки с мед и малко пило с пчелички с надеждата на следващият ден по голямата част от пчелите да се върнат там ,сложих и новата майка в клетка .
Това ми се стори най разумното решение в този случай моя .Обаче след 2 дена проверявам къкво се случва .В новият кошер много малко пчели са се върнали повечето са си останали в търтовия кошер,след още няколко дена новата майка са я освободили ама и тя снася тук таме редовно пило и тя по 2-3 яица в килийка.Оттам звъня на човека който ми даде майката и той ми казва не трябва да има проблем вероятно било ако пчелите са малко а майката била нова да се получавало нещо тъкова но трябвало да се оправи снасянето.Асъс стария търтов уж кошер положението пак интересно огледах на бързо майка не видях никаква обаче имаше и много редовни яйца снесени в центъра на нормални килийки обаче имаше и няколко заложени маточноци а пчелите са спокойни видимо.И така една седмица след като се опитах да спася кошера още не знам дали съм успял или не