СПОСОБИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТООБРАЗНА ХРАНА

Иван Сергеевич Лонин

Тестообразната храна има редица предимства в сравнвние с подхранването със захарен сироп. ПЪРВО – това е най-малко трудоемкия процес и ВТОРО – такъв вид храна пчелите НЕ ВНАСЯТ в килийките и не правят от нея запаси, а я използват според нуждите си.
Състав на КАНДИ: 26% течен мед и 74% пудра захар. В сместа добавям 0.3 мл. 70%-ова оцетна киселина и по 1 супена лъжица светло слънчогледово олио на килограм пудра захар (концентрираната оцетна к-на може да се замени с обикновен домакински оцет!!! Доза според концентрацията на оцетния разтвор – 3%-ов оцет – доза 8 мл. на 1 кг. захар; 6%-ов оцет – доза 6 мл./кг.захар; 9%-ов оцет – доза 2.6 мл./кг.захар). От степента на смилането на пудрата захар зависи качеството на кандито. Пудрата захар не трябва да съдържа бучки, които се усещат при разтриването и между пръстите. Необходимото количество пудра захар поставям в съда и със медицинска спринцовка внасям в захарта количеството оцетна киселина. С бъркане наливам олиото и загретия до 45 гр. С нектарен мед. Пудрата захар се насища с мед до консистенция, която позволява от тази смес да се правят питки с произволна форма и размер. За приготвянето на 1.5 кг. канди се се взема 1 кг. пудра захар и стандартна кутийка от майонеза (250 мл.) течен мед. Правилно приготвеното тесто не е много гъсто и не прилепва към пръстите. Питките поставям в полиетиленови пакети на топло място (на радиатора), където кандито частично се инвертира, с което се приближава по състав на захарозата в нектара.
При липса на пудра захар приготвям ПОМАДКА. За целта в емайлиран съд наливам 1 л. вода, която възварявам, насипвам 2 кг. захар и разбърквам. Варя сместа около 20 мин. И проверявам готовността на сиропа. За да проверя гъстотата му, потапям в него една супена лъжица, след което бързо я изваждам и я поставям в съд със студена вода. Ако сиропът се е сгъстил до степен, когато във водата може да се свали от лъжицата и та се смачка в мека топчица, може да се счита, че е готов. Към него прибавям 600 гр. течен мед и го варя не повече от 3 минути (от момента на завирането). Трябва да се има предвид, че сместа от сироп и мед кипи бурно, поради което съдът се пълни до половината с необходимите за помадката съставки. След като сместа изстине до търпимост с ръка , я размесвам с лъжицата, докато се превърне в гъсто бяло тесто. От него правя питки, поставям ги в полиетиленови пликове и ги държа на топло място. Помадката се съхранява добре и може да се използва и през лятото за подхранване на пчелите при липса на паша.
През зимата не препоръчвам да се дава топла тестообразна храна. Това води до увеличаване на температурата в кошера. Пчелите активно консумират топлата храна, възбуждат се, с което се увеличава и температурата в гнездото. Майката може да започне яйцеснасяне при температура над 8 гр. С. Вследствие на това пчелите ще се разпръснат по питите и при рязко застудяване ще се вцепенят и ще загинат.

Нека още веднъж обобщим съставките за приготвяне на подаваните храни:

КАНДИ:
26% течен мед; 74% пудра захар; 0.3 мл. 70%-ва оцетна киселина на 1 кг. захар; 1 с.л. светло слънчогледово олио на 1 л. захар. За 1.5 кг. канди са необходими 1 кг. пудра захар и 250 мл. течен мед.
ПОМАДКА:
1 л. кипяща вода и 2 кг. захар (врят 20 мин.); 0.600 кг. течен мед (ври още 3 мин.). Бърка се енергично.
ЗАХАРНО – МЕДЕН СИРОП:
Смес от 1 част захар, 1 част мед и 2 части вода.

П.С. : Към така описаните способи за приготвяне на тестообразни храни не виждам причина да не може да се добави полен, белтъчни концентрати и заместители на прашеца и витамини или поливитаминозни препарати!!!