Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 50 от 683 ПърваПърва ... 40484950515260100150550 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 491 до 500 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    нека кажат и колегите със повече опит но по това време на годината,доколкото знам пчелите не изграждат восъчни основи няма нектара във природата,или е много малко

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Аз, днес добавих по една ВО. Храня през ден с по 250 мл. захарен сироп, вече слагам и стартовит. За 5 дена след поставянето, е почти изградена - а в горния край, където килийките са по - дълбоки, майката вече е осеменила! Ще засека докога градят, но съм чувал, че даваш ли им сиропец и има ли подходяща температура - ще има и градеж.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Забравих да спомена, че основата я поставям между пилото и предварително я напръсквам със захарен сироп чрез пулверизатор.

Наблюдател
    Регистриран
    26.08.2013
    Здравейте,нов съм във форума а и в пчеларството от три години гледам 5 кошера,а от няколко дена купих 30 пчелни семейства.До тук добре с моите 5 нямах никакви проблеми но новите са като кучета не дават да се покажеш на двора-много бой.На какво се дължи това и дали има някакъв начин да ги озъптя.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    И аз съм нов, но скромните ми наблюдения показват, че като няма паша, пчелите се разлютяват. Пробвай да им даваш по малко сироп. Ако пак са люти, явно е ген и трябва да смениш майката с породиста. Имаше подобна тема по въпроса.
    Друга причина може да е ако ти е малък двора и кошерите са близо и/или ориентирани към къща/пътека, по която минаваш и така пчелите налитат на теб и другите обитатели. Дано съм помогнал.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Обещах, да засека за градежа, и го правя - спират постепенно. Днес бях на пчелина, приготвил по една основа за всяко семейство, и като видях, че старите са на 50 % изградени - ги оставих, без да пипам. Това беше, пилото също намаля, според мен - сега вече е време да попълним запасите и кой от къде е!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kokondro Виж публикацията
    Здравейте,нов съм във форума а и в пчеларството от три години гледам 5 кошера,а от няколко дена купих 30 пчелни семейства.До тук добре с моите 5 нямах никакви проблеми но новите са като кучета не дават да се покажеш на двора-много бой.На какво се дължи това и дали има някакъв начин да ги озъптя.
    И при мен беше същото, като взех новите кошери (след акацията) нямаше излизане от къщата 1 месец, от тогава работя внимателно с тях в момента са толкова кротки че може да ги преглеждам без предпазен инвентар.
    След отваряне имах по 100 жила в ръкавиците от кошер, а от 3 месеца нямам ното едно.
    Не съм сменял майките.

Наблюдател
    Регистриран
    26.08.2013
    Благодаря за бързите отговори.Утре ще вадя мед от плодниците защото майката няма къде да снася и сигурно пак ще ги подлютя.А и много нападения стават повече от 5-6 кошера не мога да прегледам-става чудо от пчели(облак).

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не е много добра идея вече вадене на мед.
    И да не сложиш на слабо семейство да почиства питите, защото миришат на мед и да не го нападнат.
    Аз вадих и сложих на най силния кошер и пак се опитаха да го нападнат, но след 5-10 мин се отказаха.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги,тази година за пръв път се сблъсках със следните два проблема, които се явиха след придаване на млади оплодени майки на новосформирани сборни отводки:
    1- след прием на майката въпреки, че тя усилено снасяше пчелите упорито вървяха след нея и чистеха снесените яйцата! Така и не се стигна до запечатване на пило, за да видя какво е? След две седмици се принудих да я сменя.
    2- след прием на майката я оставиха да снесе яйца на две пити, след което заложиха 2бр. маточници и я смениха ?! По същата не се виждаха видими дефекти, напротив бе едра и хубава!
    Сформирането на отводките и придаването на майките бе през юни месец между липата и слънчогледа.
    Keep Walking...

Страница 50 от 683 ПърваПърва ... 40484950515260100150550 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •