Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 82 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Г-н Матеев, хладна нощ, мрежа отдолу, пчелите предполагам знаете какво правят в такъв случай, не знам пазачите дали са били достатъчно да покрият периметъра, образно казано. Само предполагам, не съм виждал такива пити досега. Иначе имам ЛРи /единия разширяван както е разширявал колегата, само че е на 5 корпуса/, които както и ДБтата са 9 месеца в годината /т.е. без пролетта/ на решетъчни дъна и аз също не съм губил восък.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз съм виждал подобно нещо само при кошери с мрежест отвор (1/3 от дъното, не по цялата дължина). И то не всички семейства го правят. Моите кошери са изцяло на мрежести дъна( обикновенни, не дълбоки) и зиме и лете и до сега не съм имал подобен проблем. Предполагам има разлика във въздушното течение между мрежесто дъно и дълбоко дъно с мрежа.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И при мен се получи нещо подобно, но в значително по малки размери, в единия ъгъл на питите точно над мрежестият отвор са изяли по малко.
    Това го има при 10 семейства който са на стойки 30см. над земята останалите 10 семейства нямах време да и направя стойки и ги поставих временно на циментови колове със същите дъна и при тях няма такова нещо.
    Не съм ги разширявал ударно а постепенно по 1 пита така че не е от това.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Питите на снимката са във вида, в който ги извадих от най-долния корпус-без мед и прашец по тях. Не споделям хипотезата, рояк да изнесе толкова восък. Многократно съм оставял пити на открито, далеч от кошерите. След като оберат остатъците от мед по тях, пчелите не им обръщат никакво внимание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз съм виждал подобно нещо само при кошери с мрежест отвор (1/3 от дъното, не по цялата дължина). И то не всички семейства го правят. Моите кошери са изцяло на мрежести дъна( обикновенни, не дълбоки) и зиме и лете и до сега не съм имал подобен проблем. Предполагам има разлика във въздушното течение между мрежесто дъно и дълбоко дъно с мрежа.
    По-скоро когато има мрежесто дъно, не трябва да има отворени прелки по горните корпуси. Явно говорим за два вида циркулация на въздуха - ВЪРТЯЩА СЕ, когато е отворено мрежестото дъно, прелката и нищо друго, и ПРОХОДНА или КОМИННА, когато е отворена основната прелка и някоя прелка на най-горния корпус.

Когато един кошер разчита само на мрежестото дъно и на нищо друго, вътре в обема се получава бавно въртящ се въздушен поток, който е обусловлен от конвенкцията - кълбото пчели нагрява въздуха, той се издига нагоре в централната част на кошера и се спуска надолу покрай стените. Това обаче се извършва БАВНО. Именно поради тази причина зимно време кълбото не изстива и успява да си съхрани топлината. Нещо повече - издишания от пчелите CO2 е по-тежък от въздуха и постепенно пада надолу покрай стените, а на негово място постъпва свеж въздух с кислород. Процеса е бавен, но това напълно устройва пчелите, и е възможно най-близкия аналог на процесите, които се случват в една затворена отгоре хралупа.

Когато има медови корпус с отворена прелка, моментално се създава комин, който създава интензивно течение, много по-силно от това, от което се нуждаят пчелите за регенериране на кислорода вътре в кошера. Може би именно това ги дразни и те предприемат защитни действия.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Това е така, да. И ако има дупка дето не им харесва, защитата им от памтивека е инстинктивна, еднозначна и безкомпромисна. Мажат всичко с прополис. Не им пука дали е на пода, тавана или стените.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Според мен питите са изгризани от мишка. Какви са тези глупости, че восъка е отнесен от пчелите ??? Такива пити изгризани от мишки, пчелите ги зарязват и не ги пипат повече.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Как по това време пчелите ще допуснат мишка в кошера?
    При мен няма мишки а кошерите са на стойки и не виждам как ще се качи.
    На един кошер обърнах питите обратно да видим дали ще изядат и другия ъгъл.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Можем да хвърляме боб още 20 години и пак няма да открием истината, ако Nik_m сам не си я открие. Дори и някой от нас да направи вярно предположение, няма как това да се докаже. Цялата тема е безсмислена - просто Nik_m трябва сам да открие какво се е случило и след това да ни подаде вярна информация. Всичко останало е хвърляне на боб и гадане с гледане в тавана и чесане зад врата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Според мен това се е получило заради по голямото количество въздух защото са изядени само над мрежата по малко.
    Но на фона на добре развиващите се отводки един ъгъл не е проблем.
    След няколко дни ще сложа екостопа и ако не забравя ще направя снимка.

Страница 41 от 82 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •