Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 40

Разгънат преглед

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Evgeni Petkov Виж публикацията
    Преди време в пчеларските вестници четох материал от Тодор Найденов, който в началото ми звучеше като басня, но като вариант е възможен и сега- В годините на начато на прехода, когато у нас има един- единствен пчеларски съюз, с бази, кооперации, се провежда очетно-изборно събрание. Остават двама кандидати за поста председател. Първият казва-искам месечна заплата от толкова лева и кола за да обикалям базите. Другият кандидат става и заявява- аз съм богат човек, ще работя без пари за общото благо на всички пчелари, имам си кола, нея ще троша по пътищата. Предполагам сещате се кого са избрали делегатите. И с радост- защото някой им обещал да им работи без пари и дори без да плащат и членски внос. Ако има още такива хора, може би трябва да минат още 20-30 "библейски години" и тогава "идните" пчелари да си направят асоциация-кооперация!
    според тази "басня" - в началото на прехода този богат човек който предложил да работи без пари и т.н. се казва Стефан Стефанов предполагам няма нужда да казвам как завърши този вариянт за българските пчелари ...

Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    ... В тоя ред на мисли, естествено ако искаш де, може да се тръгне от твоя проект за кооператив. ...
    Не, не мисля - на голяма част от него ще трябва да наложа цензура.

Най-общо казано кооперация е сдружение на физически лица които си сътрудничат за задоволяване на свойте икономически и други интереси и да се конкурират с едрите производители в своя бранш.

От познатите форми на сдружаване нашите закони признават - събиртелно дружество, ООД или Кооперация - само такива сдружения се признават за организация на производители. За мен най-удачния вариянт е Кооперация.

На онези които се интересуват препоръчвам да се запознаят с Закона за Кооперациите и с мярка 142 "Създаване на организации на производители"

Основното предимство е, че се подобрява производителността, и се сваля себестойността на продукцията а това винаги дава по-добра позиция на пазара.

Самата регистрация не е толкова голям проблем колкото - избора на ръководител, членския внос, как ще се постигнат целите и най-важното взаимното доверие.

В устава трябва да имате критерий за прием на нови членове - добре е да ги обмислите внимателно - примерно брой кошери, дали да са ЗП, разстояние от вас и т.н. Да определите встъпителния членски внос - примерно по 50 лв. на семейство/кошер еднократно и по 2 лв. на кошер на месец. Началният ви капитал ще се формира от тези вноски а без що годе добър начален капитал няма да стигнете много далече.

Целите или бизнес плана ви трябва да е съобразен с вашите нужди и онова което искате да постигнете до 5 години. Имате ли изграден бизнес план трябва да решите как ще постигнете всичко - има доста различни подходи.
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 19.08.2013 в 04:52.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •