Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 48 от 683 ПърваПърва ... 3846474849505898148548 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 471 до 480 от общо 6828
  1. #471
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от bobi mitrev
    Здравейте, за първи път виждам такова нещо и незнам дали е болест или нещо друго.Пилото отворено, пчеличката вътре си е цяла, не се точи, не мирише на гнило. Вижте снимката и ми кажете на какво се дължи това
    молец
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

  2. #472
    Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Мнения
    182
    Пчеларски район
    Петрич
    Дай моля ти се повече обяснение.

  3. #473
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,071
    Пчеларски район
    Добруджа
    Молеца преминава през килийката в резултат на което повдига личинката и се получава това на снимката. Ако искаш да провериш чукни с повдигача по летвата, обикновено излиза за кратко...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

  4. #474
    Наблюдател
    Регистриран
    21.05.2013
    Мнения
    2
    Здравейте, нова съм във форума. Баща ми е пчелар от доста години, ходила съм с него и съм му помагала. От другата година съм решила да си гледам пчелни семейства отделно от неговия пчелин. Записвам се да ви следя и да черпя мнения и от други пчелари. Като за начало да ми препоръчате хубава книга. Спряла съм се на многокорпусните и по точно с осем рамки тъй като съм жена и ще ми е трудно да вдигам другите.

  5. #475
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    950
    Изборът на МК кошер и то 8 рамков е много правилен.
    Working....

  6. #476
    Цитат Първоначално публикувано от mimimsm Виж публикацията
    Спряла съм се на многокорпусните и по точно с осем рамки тъй като съм жена и ще ми е трудно да вдигам другите.
    Като идея не е лошо!Те много бързо се развиват пролетно време ,затова на майката са и необходими три корпуса,а за стокова продукция ти си решаваш или още два корпуса или минимум три магазина. При всички случаи се приготви за вдигане на тежести,не си мисли че като е осем рамков е много лек.Ако искаш да работиш на ниско може би трябва да прочетеш за Лежаците!
    Само нагледно да придобиеш представа какво те чака разгледай снимката!
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	rsz_dsc03009.jpg
Прегледи:      477
Размер:	138.5 KB
ID:	88
    УСПЕХ!

  7. #477
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Мнения
    3,664
    Пчеларски район
    Монтана
    Определено си има вдигане на тежести, ако някой има да ти помага е най добре.
    Аз съм ги поставил моите на стойки по на 25см. и ми е удобно за работа(4тия корпус идва малко високо), но слагам корпуса който сваля на замята върху капака и после като взема да ги редя обратно е тежко вдигането на кръста който ми е проблемен, намислил съм да си направя някаква масичка за другата година.
    Работя с 10ки.

  8. #478
    Наблюдател
    Регистриран
    30.03.2011
    Мнения
    2

    Захаросан в килийките мед

    Здравейте,
    Начинаещ съм
    Баща ми гледаше навремето пчели, но след зверско нажилване (над 100 пчели), Слава-богу, едва оживя, но спря с пчелите - това беше преди около 30 г. Сега реших аз да се захвана с този "занаят" та да ми предаде малко от опита си
    Тази година (почнахме преди 2 г. - тази е 3-та) за първи път извадихме мед - това беше около 20-ти Юли. При преглед на магазините миналата седмица с радост видяхме че ВСИЧКО Е ПЪЛНО и вчера пак "наточени" тръгваме да вадим мед. Само че ....... меда беше захаросан в килийките и почти нищо не излизаше ...... Опитахме се да нагреем меда (на слънце) та дано да "излезе" - това което постигнахме бе да размекнем восъка (но не и меда) та накрая съсипахме и магазинните пити ......
    Баща ми каза че никога преди не му се е случвало да има захаросан с килийките мед - Та въпросите са ми:
    1. На какво би могло да се дължи това? При положение че преди 20-25 дни сме изкарали "стария" магазинен мед - това което са събрали след това толкова бързо да се захароса?
    2. Какво се прави в случай като нашия - т.е. как се центрофугира такъв мед?
    Ако може да е от полза - Пчелите (4 кошера) се намират в Родопите на 1000 м. надморска височина
    Всякакви съвети и препоръки ще са ми добре дошли
    Благодаря предварително!

  9. #479
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.

  10. #480
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.
    Пожелавам му успех в това начинание.
    Ако не е зателил рамките с доста тел восъка ще омекне и от тежестта на меда питата ще се деформира.
    Понякога е добре да се поучиш от грешките си и да продължиш напред.
    Понякога след пашата ми се случва и при мен да дообират това онова , но никога достатъчно за да напълнят килийките на магазинните пити с мед.За мен лично е голяма играчка да се центрофужат маломедни пити с мед и ето как постъпвам аз.
    Тези магазинни пити които ще влизат в употреба и догодина прибирам за зимата с меда той естественно кристализира.
    Тези които ще бракувам така или иначе и са с мед , накъсвам в една кофа с вода и ги разбърквам докато меда не се разтвори във водата(обикновенно дори и да е кристализирал меда в топла вода бързо се разтваря) след това прецеждам медения сироп като го ползвам за подхранване на семействата , а восъка си претопявам.
    Тези пити които съм прибрал за зимата и са кристализирали, на пролет когато дойде време да поставям магазините отново на кошерите , питите ги подреждам в магазините като ги напръсквам със вода с пулверизатор(твоите ако са запечатани може да ги надраскаш с пластмасовите валячета за разпечатване и пак да ги напръскаш с водичка) преди да почне пашата пчелите ще вдигнат този мед и ще ти опразнят питите(ако не го вдигнат ще го декристализират) , но магазина с тези пити трябва да е сложен преди главната паша.Ако направиш това упражнение по време на главната паша знай , че :
    Рамките в чийто килийки има малко мед захаросан ще почнат да заливат директно с пресен нектар, а тези които са били запечатани и ти си разпечатал няма и да ги погледнат.
    Ако пропуснеш момента с бракуването на питите с меда сега , това може и да го направиш по време на паша.Тази година имах останали малко такива с кристализирал мед от слънчоглед , по време на слънчогледовата паша ги накъсах в кофа с топла вода , разтворих меда и го налях в хранилките.Така меда не се губи , а отива там където му намерят те място.
    Да уточня и друго преди всички да са ме наругали това е при положение , че си любител пчелар като мен с малко кошери , а ако имаш много - Дерзай.
    Поздрави!
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

 

 
Страница 48 от 683 ПърваПърва ... 3846474849505898148548 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •