молецПървоначално публикувано от bobi mitrev
молецПървоначално публикувано от bobi mitrev
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Дай моля ти се повече обяснение.
Молеца преминава през килийката в резултат на което повдига личинката и се получава това на снимката. Ако искаш да провериш чукни с повдигача по летвата, обикновено излиза за кратко...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Здравейте, нова съм във форума. Баща ми е пчелар от доста години, ходила съм с него и съм му помагала. От другата година съм решила да си гледам пчелни семейства отделно от неговия пчелин. Записвам се да ви следя и да черпя мнения и от други пчелари. Като за начало да ми препоръчате хубава книга. Спряла съм се на многокорпусните и по точно с осем рамки тъй като съм жена и ще ми е трудно да вдигам другите.
Изборът на МК кошер и то 8 рамков е много правилен.
Working....
Като идея не е лошо!Те много бързо се развиват пролетно време ,затова на майката са и необходими три корпуса,а за стокова продукция ти си решаваш или още два корпуса или минимум три магазина. При всички случаи се приготви за вдигане на тежести,не си мисли че като е осем рамков е много лек.Ако искаш да работиш на ниско може би трябва да прочетеш за Лежаците!
Само нагледно да придобиеш представа какво те чака разгледай снимката!
УСПЕХ!
Определено си има вдигане на тежести, ако някой има да ти помага е най добре.
Аз съм ги поставил моите на стойки по на 25см. и ми е удобно за работа(4тия корпус идва малко високо), но слагам корпуса който сваля на замята върху капака и после като взема да ги редя обратно е тежко вдигането на кръста който ми е проблемен, намислил съм да си направя някаква масичка за другата година.
Работя с 10ки.
Здравейте,
Начинаещ съм
Баща ми гледаше навремето пчели, но след зверско нажилване (над 100 пчели), Слава-богу, едва оживя, но спря с пчелите - това беше преди около 30 г. Сега реших аз да се захвана с този "занаят" та да ми предаде малко от опита си
Тази година (почнахме преди 2 г. - тази е 3-та) за първи път извадихме мед - това беше около 20-ти Юли. При преглед на магазините миналата седмица с радост видяхме че ВСИЧКО Е ПЪЛНО и вчера пак "наточени" тръгваме да вадим мед. Само че ....... меда беше захаросан в килийките и почти нищо не излизаше ...... Опитахме се да нагреем меда (на слънце) та дано да "излезе" - това което постигнахме бе да размекнем восъка (но не и меда) та накрая съсипахме и магазинните пити ......
Баща ми каза че никога преди не му се е случвало да има захаросан с килийките мед - Та въпросите са ми:
1. На какво би могло да се дължи това? При положение че преди 20-25 дни сме изкарали "стария" магазинен мед - това което са събрали след това толкова бързо да се захароса?
2. Какво се прави в случай като нашия - т.е. как се центрофугира такъв мед?
Ако може да е от полза - Пчелите (4 кошера) се намират в Родопите на 1000 м. надморска височина
Всякакви съвети и препоръки ще са ми добре дошли
Благодаря предварително!
Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.
Пожелавам му успех в това начинание.
Ако не е зателил рамките с доста тел восъка ще омекне и от тежестта на меда питата ще се деформира.
Понякога е добре да се поучиш от грешките си и да продължиш напред.
Понякога след пашата ми се случва и при мен да дообират това онова , но никога достатъчно за да напълнят килийките на магазинните пити с мед.За мен лично е голяма играчка да се центрофужат маломедни пити с мед и ето как постъпвам аз.
Тези магазинни пити които ще влизат в употреба и догодина прибирам за зимата с меда той естественно кристализира.
Тези които ще бракувам така или иначе и са с мед , накъсвам в една кофа с вода и ги разбърквам докато меда не се разтвори във водата(обикновенно дори и да е кристализирал меда в топла вода бързо се разтваря) след това прецеждам медения сироп като го ползвам за подхранване на семействата , а восъка си претопявам.
Тези пити които съм прибрал за зимата и са кристализирали, на пролет когато дойде време да поставям магазините отново на кошерите , питите ги подреждам в магазините като ги напръсквам със вода с пулверизатор(твоите ако са запечатани може да ги надраскаш с пластмасовите валячета за разпечатване и пак да ги напръскаш с водичка) преди да почне пашата пчелите ще вдигнат този мед и ще ти опразнят питите(ако не го вдигнат ще го декристализират) , но магазина с тези пити трябва да е сложен преди главната паша.Ако направиш това упражнение по време на главната паша знай , че :
Рамките в чийто килийки има малко мед захаросан ще почнат да заливат директно с пресен нектар, а тези които са били запечатани и ти си разпечатал няма и да ги погледнат.
Ако пропуснеш момента с бракуването на питите с меда сега , това може и да го направиш по време на паша.Тази година имах останали малко такива с кристализирал мед от слънчоглед , по време на слънчогледовата паша ги накъсах в кофа с топла вода , разтворих меда и го налях в хранилките.Така меда не се губи , а отива там където му намерят те място.
Да уточня и друго преди всички да са ме наругали това е при положение , че си любител пчелар като мен с малко кошери , а ако имаш много - Дерзай.
Поздрави!
Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
Алберт Айнщайн.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))