Пожелавам му успех в това начинание.
Ако не е зателил рамките с доста тел восъка ще омекне и от тежестта на меда питата ще се деформира.
Понякога е добре да се поучиш от грешките си и да продължиш напред.
Понякога след пашата ми се случва и при мен да дообират това онова , но никога достатъчно за да напълнят килийките на магазинните пити с мед.За мен лично е голяма играчка да се центрофужат маломедни пити с мед и ето как постъпвам аз.
Тези магазинни пити които ще влизат в употреба и догодина прибирам за зимата с меда той естественно кристализира.
Тези които ще бракувам така или иначе и са с мед , накъсвам в една кофа с вода и ги разбърквам докато меда не се разтвори във водата(обикновенно дори и да е кристализирал меда в топла вода бързо се разтваря) след това прецеждам медения сироп като го ползвам за подхранване на семействата , а восъка си претопявам.
Тези пити които съм прибрал за зимата и са кристализирали, на пролет когато дойде време да поставям магазините отново на кошерите , питите ги подреждам в магазините като ги напръсквам със вода с пулверизатор(твоите ако са запечатани може да ги надраскаш с пластмасовите валячета за разпечатване и пак да ги напръскаш с водичка) преди да почне пашата пчелите ще вдигнат този мед и ще ти опразнят питите(ако не го вдигнат ще го декристализират) , но магазина с тези пити трябва да е сложен преди главната паша.Ако направиш това упражнение по време на главната паша знай , че :
Рамките в чийто килийки има малко мед захаросан ще почнат да заливат директно с пресен нектар, а тези които са били запечатани и ти си разпечатал няма и да ги погледнат.
Ако пропуснеш момента с бракуването на питите с меда сега , това може и да го направиш по време на паша.Тази година имах останали малко такива с кристализирал мед от слънчоглед , по време на слънчогледовата паша ги накъсах в кофа с топла вода , разтворих меда и го налях в хранилките.Така меда не се губи , а отива там където му намерят те място.
Да уточня и друго преди всички да са ме наругали това е при положение , че си любител пчелар като мен с малко кошери , а ако имаш много - Дерзай.
Поздрави!

Цитат