Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Наблюдател
    Регистриран
    30.03.2011
    Мнения
    2

    Захаросан в килийките мед

    Здравейте,
    Начинаещ съм
    Баща ми гледаше навремето пчели, но след зверско нажилване (над 100 пчели), Слава-богу, едва оживя, но спря с пчелите - това беше преди около 30 г. Сега реших аз да се захвана с този "занаят" та да ми предаде малко от опита си
    Тази година (почнахме преди 2 г. - тази е 3-та) за първи път извадихме мед - това беше около 20-ти Юли. При преглед на магазините миналата седмица с радост видяхме че ВСИЧКО Е ПЪЛНО и вчера пак "наточени" тръгваме да вадим мед. Само че ....... меда беше захаросан в килийките и почти нищо не излизаше ...... Опитахме се да нагреем меда (на слънце) та дано да "излезе" - това което постигнахме бе да размекнем восъка (но не и меда) та накрая съсипахме и магазинните пити ......
    Баща ми каза че никога преди не му се е случвало да има захаросан с килийките мед - Та въпросите са ми:
    1. На какво би могло да се дължи това? При положение че преди 20-25 дни сме изкарали "стария" магазинен мед - това което са събрали след това толкова бързо да се захароса?
    2. Какво се прави в случай като нашия - т.е. как се центрофугира такъв мед?
    Ако може да е от полза - Пчелите (4 кошера) се намират в Родопите на 1000 м. надморска височина
    Всякакви съвети и препоръки ще са ми добре дошли
    Благодаря предварително!

  2. #2
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.

  3. #3
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.
    Пожелавам му успех в това начинание.
    Ако не е зателил рамките с доста тел восъка ще омекне и от тежестта на меда питата ще се деформира.
    Понякога е добре да се поучиш от грешките си и да продължиш напред.
    Понякога след пашата ми се случва и при мен да дообират това онова , но никога достатъчно за да напълнят килийките на магазинните пити с мед.За мен лично е голяма играчка да се центрофужат маломедни пити с мед и ето как постъпвам аз.
    Тези магазинни пити които ще влизат в употреба и догодина прибирам за зимата с меда той естественно кристализира.
    Тези които ще бракувам така или иначе и са с мед , накъсвам в една кофа с вода и ги разбърквам докато меда не се разтвори във водата(обикновенно дори и да е кристализирал меда в топла вода бързо се разтваря) след това прецеждам медения сироп като го ползвам за подхранване на семействата , а восъка си претопявам.
    Тези пити които съм прибрал за зимата и са кристализирали, на пролет когато дойде време да поставям магазините отново на кошерите , питите ги подреждам в магазините като ги напръсквам със вода с пулверизатор(твоите ако са запечатани може да ги надраскаш с пластмасовите валячета за разпечатване и пак да ги напръскаш с водичка) преди да почне пашата пчелите ще вдигнат този мед и ще ти опразнят питите(ако не го вдигнат ще го декристализират) , но магазина с тези пити трябва да е сложен преди главната паша.Ако направиш това упражнение по време на главната паша знай , че :
    Рамките в чийто килийки има малко мед захаросан ще почнат да заливат директно с пресен нектар, а тези които са били запечатани и ти си разпечатал няма и да ги погледнат.
    Ако пропуснеш момента с бракуването на питите с меда сега , това може и да го направиш по време на паша.Тази година имах останали малко такива с кристализирал мед от слънчоглед , по време на слънчогледовата паша ги накъсах в кофа с топла вода , разтворих меда и го налях в хранилките.Така меда не се губи , а отива там където му намерят те място.
    Да уточня и друго преди всички да са ме наругали това е при положение , че си любител пчелар като мен с малко кошери , а ако имаш много - Дерзай.
    Поздрави!
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Мнения
    627
    Kiril8305, не искам да ти опонирам, но точно така постъпих тази година, разпечатах ги с валяк, напръсках ги с вода и в крайна смета пак така си останаха с кристализиралия мед. Може би по добрето беше да до разтворя както си писал. Да допълня, че това направих преди пашата, която в тази година беше чак слънчогледа.

  5. #5
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    Kiril8305, не искам да ти опонирам, но точно така постъпих тази година, разпечатах ги с валяк, напръсках ги с вода и в крайна смета пак така си останаха с кристализиралия мед. Може би по добрето беше да до разтворя както си писал. Да допълня, че това направих преди пашата, която в тази година беше чак слънчогледа.
    Мисленето във форума не трябва да бъде до това дали да си опонираме и дали не, идеята е да се води цивилизована дискусия която в крайна сметка да е ползотворна на всички , все пак не аз съм открил пчеларството.
    Меда който при мен не искаха да разтопят и веднага запечатваха отново бе от рапица.С никакъв друг мед не съм имал проблем като съм постъпвал по описания горе начин.
    Та дали меда който не е останал в питите не кристализира с много финни кристали като рапичния и не става много твърд?
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

  6. #6
    Наблюдател
    Регистриран
    30.03.2011
    Мнения
    2
    Благодаря за отговорите на Матеев и Кирил8305
    Магазинните рамнки ги съсипах а остана доста доста кристализирал мед в тях. Преди да ги върнем пак в магазина ги укрепих допълнително с тел и добре се получи - допълнително напръсках с пулверизатор захаросания мед. Сега остава пчеличките да му намерят место на този мед и/или поне малко да доукрепят съсипаните магазинни рамки.
    Това което е писал Матеев с камерата за темпериране - няма как да направя поради липса на такава камера. Това което ми се върти в главата, живот и здраве догодина, ако имам пак такъв случай да се опитам да декристализирам този мед в преносните сандъчета - т.е. да ги изложа на слънце и да следа темп. да не се повишава много и в съяото време да следя за процеса на декристализация в килийките. Ще отнеме доста повече от 12-24 часа (както е писал Матеев) - може би 3-4 (или повече) дни.
    За мен обаче пак си остава загадка - как за 20-25 дни са напълнили магазините и меда е успял да кристализира! Извесно ми е че кристализацията зависи от съотношението на различните видове захари в меда и в някои случаи става мн. бързо, но все пак ако приемем че са напълнили магазините само за 1 седмица (което ме съмнява) да кристализира за 15-16 дни ми се вижда доста бързо.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    [QUOTE=mprimov;28687]- допълнително напръсках с пулверизатор захаросания мед. Сега остава пчеличките да му намерят место на този мед .


    Братле,незнам от какво е този мед(шишарки),но ми се струва,че си вкарваш автогол.Кое ти дава право да мислиш,че като пчелите го пренесът от една пита на друга(плодникова) меда няма да кристализира отново.А какъв е меда в плодниковите рамки?Струва ми се,че веднага трябва да започнеш подхранване със захарен сироп за запасяване и да изкараш захаросаният мед от там.Направиси ракия,медовина или оцет със захаросаният мед ,но не разчитай на него за през зимата.

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Мнения
    627
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305 Виж публикацията
    Мисленето във форума не трябва да бъде до това дали да си опонираме и дали не, идеята е да се води цивилизована дискусия която в крайна сметка да е ползотворна на всички , все пак не аз съм открил пчеларството.
    Меда който при мен не искаха да разтопят и веднага запечатваха отново бе от рапица.С никакъв друг мед не съм имал проблем като съм постъпвал по описания горе начин.
    Та дали меда който не е останал в питите не кристализира с много финни кристали като рапичния и не става много твърд?
    При мен нямаше рапица миналата година и последната паша беше слънчоглед, така че е бил от него. Нямам идея защо не си го свалиха този мед, а го оставиха така.

  9. #9
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с липсата на камера е кофти, но просто друг начин НЯМА. Декристализирането на меда се извършва БАВНО и с НИСКА ТЕМПЕРАТУРА. Причината не е само в повреждането на восъка - причината е в повреждането на самия мед. Има един показател на меда, който се нарича ХМФ и който е чиста нула при ненагряван мед. Ако меда се нагрява, над определена температура този показател започва много бързо да нараства, като това се открива с изследванията и автоматично прави меда негоден за употреба от човек. Също така над определена температура се разграждат и ензимите, което също е показател, който се открива по време на изследването за Диастазна активност.

    С две думи рискувате да си повредите меда, ако не контролирате температурата на нагряване. Нещо повече - рискувате да си повредите всичкия мед, ако меда от тези няколко пити го смесите с останалия.

  10. #10
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    При мен нямаше рапица миналата година и последната паша беше слънчоглед, така че е бил от него. Нямам идея защо не си го свалиха този мед, а го оставиха така.
    Тук направо ме хвърли в дълбок размисъл ..........
    Вчера си свалях магазините в които в централната част на питите имаше площ колкото дланта ми с мед от слънчогледа , не запечатан и не захаросан , а вадих меда от слънчоглед преди близо 25 дни.
    Остава при тебе да са сяли хибрид с който ние още нямаме опит.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •