Заплатата на най-евтините западни професионални мениджъри е 15 000 EUR на месец. Струва си да се наеме такъв ако говорим за фирма с 500 човека персонал и поне 20-30 милиона лева годишен оборот. Мащабите на пчеларските сдружения са много по-малки. Такова едно сдружение няма да има пари за заплатата на една секретарка на шефа, която да владее няколко езика, пък какво да говорим за самия шеф.
Хайде да ви кажа още една истина от света на бизнеса - в основата на всяка една успяла фирма в България обикновенно стои ЕДИН ЕДИНСТВЕН човек, който изпълнява едновременно ролите ИДЕОЛОГ, СЪЗДАТЕЛ, СТРОИТЕЛ, ОРГАНИЗАТОР, СЪРЦЕ, ДВИГАТЕЛ, РЪКОВОДИТЕЛ, РАБОТНИК ПО КЛЮЧОВИ ЗАДАЧИ, СЧЕТОВОДИТЕЛ, ПЛАНИРОВЧИК, ДОСТАВЧИК на 3-те най-важни суровини, ПЛАСМЕНТ на 3-те най-важни продукти, МАРКЕТИНГ и срещи с 3-те най-големи клиенти, и т.н и т.н. Рядко, ама наистина много рядко, успешни фирми се създават от сдружения между 2,3 или 4 човека. Тази работа с кооперативите от много хора обикновенно не се получава, освен разбира се ако тези хора не си имат ВСЕПРИЗНАТ ЛИДЕР.
Когато една фирма има много собственици, най-трудното нещо при нея е изборът на УПРАВИТЕЛ или ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР. Базов принцип при управление на големи структури е да има ЕДИНОНАЧАЛИЕ. Това означава, че всеки един човек в йерархията трябва да има ЕДИН ЕДИНСТВЕН НАЧАЛНИК. Всякакви опити за нещо друго водят до провал. Фирмите с много собственици обикновенно не могат да изберат един единствен Управител и се договарят за някакви смесици от типа - аз съм по производството, ти по пласмента, но ще си помагаме (разбирай пречиме) един на друг. Такива организации се провалят. Провалят се и организации, в които решенията се вземат на едва ли не ежедневни съвети от по 10-15 "специалисти". Такива съвети не могат да вземат тежки и отговорни решения. При тях винаги всичко е някакъв компромис, или безкрайни отлагания, като и едното и другото се наказват от пазарната икономика.
Та за да е стабилна една кооперация, тя трябва да бъде управлявана от един единствен човек и той трябва да има почти неограничени пълномощия и поне двугодишен мандат (да не могат да го сменят по-рано, дори и да им се прииска по някое време). Този човек трябва да изгради под себе си пирамидална управленска структура, в която също трябва да се спазва принципа на единоначалието. В тази структура могат да участвуват и собственици на дялове, но те не трябва да имат право да се месят в управлението.
Не знам обаче как това ще се получи при една пчеларска организация. Дали всички ще се доверят на един единствен човек и ще го оставят спокойно да си допуска собствените си грешки (защото всеки допуска грешки). Ще успеят ли да се издигнат над собствените си съмнения и дерзания от типа "аз щях да управлявам по-добре" и да не му пречат при вземането на решения? Ще му прощават ли грешките и ще го освободят ли от отговорност, ако нещо се обърка и кооперацията загуби пари? Нали знаете - една грешка си проличава чак след време и от позицията на бъдещето много е лесно всеки да каже "аз нямаше да сбъркам".