Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Първо- китайсия и аржентинския мед (този за който става въпрос) се внася на цена от около 0,50 евро (1 лев) заедно с транспортните разходи и митата. Информацията е към дата от преди няколко години, тъй че оттогава може и да е трупнал някой и друг цент отгоре.
    ВЪПРЕКИ ЧЕ, аржентинският мед е един от НАЙ-СКЪПИТЕ на местния пазар в световен мащаб (в аржентина) на едро и на дребно и ПРИ ИЗНОС СЕ ПЛАЩА МИТО ( не знам точния термин), отделно има и мито при внос в съответната държава. Цяла загадка е как медът успява да пристигне на цена по-ниска от митата , които се плащат. ( вероятно аржентинските пчелари плащат по 15-16 долара за всеки изкупен им кг мед)

Още продъжавам да се чудя как една година по борсите в бг продаваха дини внос от гърция на 0,12 лв/кг, докато в същото време в гърция същата цена беше 0,30 евро. Загадка!

Дали е възможно българския пчелар да намери по-добра цена? ДА. Познавам пчелари които продават (лично произведения- в общия случай до 10 тона) мед кой в гърция, кой във франция, германия .... при това без да притежават цех, оборудване или нещо подобно - на тененекета. Просто хората са пробивни, нищо повече.

От мед до мед има разлика, затова и в цената разликата може да бъде огромна. Едно нещо не винаги струва колкото сбора на частите от които е направен, а много повече. Матеев казва че предлага КАЧЕСТВЕНИ пчеларски рамки по 3,50лв и за тази цена никой не би си купил от тях, но ако започне да ги предлага като произведение на изкуството, парчето може да го продава и за няколко хиляди.
    Ако вземем да правим сравнение между картините на Пикасо и някоя детска рисунка, ще установим че въпреки че и най-ненадареното дете рисува по-добре, мацаниците на Пикасо се продават за милиони. От къде идва тази разлика в цената?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Аз не го играя опозиция. Напротив за огромна част от написаното съм съгласен.

Международната пазарна икономика и конкуренция много често нямат нищо общо с българските фирми. Но аз не съм специалист в тази област.

Действителна ситуация – през януари-февруари 2011 година аржентинските производители отчетоха че „реколтата“ от мед ще е по-слаба в сравнение с 2010 година. В резултат аржентинските кооперативи и организации на пчелари стопираха 50 хил. тона мед и ги оставиха в складовете си в искане на по-висока цена. По принцип Китай и Мексико винаги са „готови“ за запушат дупката, но техните продажби не скочиха. А някой от по-големите играчи на пазара от САЩ и Канада вместо това се пренасочиха към европейския пазар в търсене на мед. В края на февруари европейските купуващи офиси предлагаха сделки с доставка август-септември-октомври при цени с около 20 цента по-високи от нормалната, и с занижено изискване относно количеството от нормални доставки от 20 – 40 тона паднаха до 10 тона. Аз не съм икономист но при повишаване на международната цена и задържането и в рамките на около 1 година без кой знае какви колибания, би следвало цената да мръдне малко нагоре но тя не мръдна дори и с 1 стотинка напротив имаше твърде много пчелари които се оплакваха че „прекупвачите“ им предлагали цени от 3,60 – 3,80 лв. до 4 лв.

Също така по-принцип големите износители обикновено са на „светло“ - в България не е съвсем така. Укриването на данъци и печалби е национален спорт. А конкуренция – просто няма такава. Конкуренцията в повечето случай е коя фирма ще докопа меда първа когато е на „зор“ и на каква цена. Понеже големите разфасовчици в Германия работят с всички фирми и спускат една и съща поръчка на всички и печели тази която предложи най-добрата цена и най-краткия срок. Вярно правени са опити за договорка и не са успявали. Но е вярно и че пречат на всеки решил да се намеси в този бизнес. Поради търговската тайна и че голяма част от бизнеса е на тъмно е много трудно да се каже колко точно печелят. Онова което е на светло реално е около 10 %. А онази част която е на тъмно – там никой не знае.

Действителен случай – партида от 20 тона мед - обикновено производителя звъни на всички търговци за цена и условия като тенекии, документи, плащания. Разбира се иска някоя стотинка в повече. Заинтересованите взимат проби ако всичко е наред – идват, товарят, плащат. Две големи фирми износителки в рамките на 1 час си организираха своеобразен търг, чрез телефонно наддаване а техните закупчици единствено съобщаваха новата цена. Без предупреждение и някаква договорка едната и другата изпращат камион да товарят меда и се засичат с разлика от 2 минути. Максималната цена тогава беше 3,20 лв. всеки твърдеше че повече от това не може и няма как. След час цената беше 4.00 лв. на колкото и се продаде. Инцидентен случай но показателен. А мнозина ме заклеймиха като лъжец понеже не вярваха че е възможно...

Нашите пчеларски кооперативи са пълна пародия и към настоящия момент всички до един сигурно са фалирали. Те и бяха създадени и със съвсем друга презумция. Другият им проблем е че когато стане дума за пари (внасяне на парични вноски), управление, разпределение на дялове нещата придобиват – груб селски характер.

Любим пример – Румънски кооператив – начало 12 души – в момента 100 членове - 6 000 кошера – минимална бройка за членство 20 кошера – вноска 40 лв. на кошер еднократно и 2 лв. на кошер на месец – реализирани проекти по програмите 45 за модернизация на пчелините, 15 проекта за БИО – април тази година отвориха фабрика за преработка и разфасоване на своята си продукция - проект по мерките с 50% собствено участие. Пазари – вътрешен чрез една верига от магазини и дребни търговци – външен Италия и Полша. В момента работят по защитаването на собствена марка мед и „изнасянето“ й на ЕС пазара.

Това което ми е интересно как те успяват да прескочат всички посредници и получават наистина по-добра цена за своя си мед, а тук това се оказва невъзможно и противоричащо на пазарната икономика и конкуренция. Далеко съм от илюзията че ще се обединим в кооператив и ще цъфнем и вържем, а и за една нощ ще станем милионери… това е просто абсурдно. Иска се много работа и средства но все пак е постижимо. Едни от големите аржентински износители са именно пчеларски кооперативи и обединения.

Цената е реална – 15 лей/ кг акация – 15 лей са 6,60 лв. на едро и около 30 лей – 13,20 лв. на дребно в бурканче купено от пчеларя или местният пазар. Но те си отстояват някакви позиции дори имат и държавна политика, а ние – ние си събуваме гащите и се надупваме на всеки – като в повечето случай когато стане дума за изисквания сме и по-големи католици и от папата…

Scutellator в прав при изходните и вносните мита които имат някой медове направо си е загадка...
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 12.08.2013 в 15:30.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    ....Това което ми е интересно как те успяват да прескочат всички посредници и получават наистина по-добра цена за своя си мед, а тук това се оказва невъзможно и противоричащо на пазарната икономика и конкуренция.....
    Прескачането на всички посредници е много лесно - просто човек трябва да тръгне по международни панаири за мед или за хранителни стоки и там да търси клиенти, което не е чак толкова трудно, тъй като пък самите западни фирми-вносителки също търсят нови доставчици. Аз точно това мисля да направя. Достатъчни са 2-3 панаира и ще открия поне 90% от западните фирми, които в момента купуват Български мед. Само през октомври панаирите са два - един в Украйна за мед и един в Германия за хранителни стоки.

Та не е трудно намирането на каналите за износ - в даден бранш обикновенно всеки знае за всеки. Трудно е другото - удовлетворяването на изискванията на западните партньори. Не може да отидеш на панаир и да им кажеш "Аз мисля да направя еди-какво си предприятие за хомогенизиране". Ще ти се изсмеят и ще ти кажат "Когато го направиш, тогава ела пак и се обади". Та това е страшното - предварително човек трябва да похарчи на риск един милион лева за сгради, оборудване, сертификация, трябва дори и да изкупи стотина тона мед и да го хомогенизира, и чак тогава може вече да отиде при западняците и да им каже "Аз продавам мед". Другото страшно е, че човек се набутва в един вече утвърден пазар и за да има шанс да пробие, поне в началото трябва да продава по-евтино на западняците и да купува по-скъпо от прекупвачите. И вероятно първата му година ще е на загуба, но няма как - това е пътя.

Въпроса е дали може да се устиска на разходите по този път и фирмата да се изкара на печалба, без преди това да фалира. Защото аз познавам фирми, тръгнали по този път, и фалирали на 3-тата или 4-тата година. Има ги в търговския регистър. Стигали са до над 1 милион лева продажби на 3-тата година и на четвъртата хоп - банката им конфискува имуществото. Това по реален случай.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Януари 2013- китайски, 1.5$.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ако вземем да правим сравнение между картините на Пикасо и някоя детска рисунка, ще установим че въпреки че и най-ненадареното дете рисува по-добре, мацаниците на Пикасо се продават за милиони. От къде идва тази разлика в цената?
    Разликата в цената е психологическа. Така е и при цената на меда.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •