Да се върнем на формирането на големи партиди. Там има интересни аспекти, които са новост поне за мене. Ще ги разкажа, като се надявам това да внесе малко повече разбиране за процесите с меда след нас за тези, които не го знаят.
Първо да си припомним що е то ПАРТИДА? Ами известно количество мед с ЕДНАКВИ ПАРАМЕТРИ.
Колко големи партиди може да осигури един пчелар? Ами че то всеки един кошер си е отделна партида. Пчелите от един кошер ходят на едно място, а от друг кошер - на друго. Ако сте събирали прашец, сигурно сте забелязали как в един кошер жълтее, в друг червенее, а в трети - чернее. Същото е и с меда - ако изцентрофужим питите от кошерите един по един и направим поленов анализ - всеки един кошер ще даде РАЗЛИЧЕН СЪСТАВ НА МЕДА. Когато пчеларите събират питите с мед, на практика те ги размесват по случаен начин, после ги центрофужат по случаен начин и най-накрая пълнят тенекиите по случаен начин. И какво се получава - ами че ВСЯКА ЕДНА ТЕНЕКИЯ СИ Е ОТДЕЛНА ПАРТИДА, имаща състав, различен от този на другата или третата тенекия. Нещо повече - понеже пчеларя не прилага технология за правилно хомогенизиране на меда в една тенекия, понякога се случва меда вътре в тенекията да се РАЗСЛОИ на два или три вида мед. Предполагам всички сте го виждали този ефект.
С две думи - колкото тенекии мед има един пчелар, толкова различни партиди с различен състав има при него, че дори и повече. Да не говорим, че във всяка една тенекия може да има (може и да няма) антибиотици. Това може да се случи ако пчеларя например изцентрофужи плодников мед, в който има лекарства от есенното профилактично третиране на семействата. Ами съдържанието на желязо, ако пчеларя е слагал меда в съдове, които не са от хромникел? Ами съдържанието на твърди отпадаци при нехигиенично центрофужене? Въобще меда, който се предлага за продан от пчеларите, Е ПЪЛНА ЗАГАДКА от гледна точка на изкупвачите. В него може да има всичко - и добро, и лошо, като при това всяка една тенекия е различна от останалите.