Аз ги направих на 2.5 см разтояние от горната табла до долната летва на питите.Подвижните ми са на такова и нямам проблеми.Първоначално публикувано от petkofire
Аз ги направих на 2.5 см разтояние от горната табла до долната летва на питите.Подвижните ми са на такова и нямам проблеми.Първоначално публикувано от petkofire
Силата присъства там, където работи мисълта.
така съм ги направил-тесни,за да не опират в перваза на корпуса при затворено положение.
В предната си част на корпуса не слагам перваз.Днес си направих труда да го сметна като цена.Първоначално публикувано от petkofire
12 бр винтчета по 3 ст=36ст., мрежа 2лв., дървен материал за 5лв. плътното дъно ми е от 1см. ПДЧ и ми е без пари взимам го като отпадък, 4 панти по 20ст=80ст, 4 малки райбера по 10 ст=40ст.Без да слагам труда ми излиза 8лв и 56 ст. На пазара вървят по 30-35лв.Мисля че си заслужава.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Много си прав.И аз мисля,че дълбокото дъно не е за отхвърляне.
Отречено,....но от кой...??? :D :D :D Н е се обиждаи,но аз лично от тези пчелари които са минали на дълбоко дъно не познавам хора да са се отказали.Обясни кой се е отказал от тези дъна и поради какви пречини,при положение че всичко на 80% са плусове.Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
вярно е това.и аз съм само на дълбоки дъна (80 бр.) тази пролет ще правя още 20 ДЪЛБОКИ дъна без плътна табла.
Ами аз съм един от отказалите се.Първоначално публикувано от bumbalov
Юри, ако не тук поне на личн би ли споделил защо си се отказал от дълбокото дъно....Събишрам мнения за и против за да реша дали да ги ползвам....
Ами не е тайна. При моя начин на пчеларстване, дълбокото дъно ме улесняваше за подхранване на долното семейство при двумайчини кошери. Но и от тях се отказах. Не че е лошо но излиза доста по скъпо и по-трудоемко за направа. Въздушнат възглавница която се получава, се получава и от един допълнителен корпус. Бил той ЛР или Фарар. Добрата вентилация си я получавам и с целогодишно отворен мрежест отвор на обикновенно дъно. Лесната проверка за състоянието на пчелите през зимата си я правя, като отворя капака на кошера и погледна през найлона. Аз прашец не събирам, но и за неговото събиране има по-опростени дъна. А изрязването на далаци пуснати в него е излишна и ненужна работа.
Казано накратко дълбокото дъно не е лошо, но има и други, по-икономични варианти за постигане на неговите удобства.
Напълно споделям казаното от Юри.И аз бях с дълбоки дъна,но постепенно ги преправих като ниско дъно.Всички следващи,които ще имам ще бъдат-ниско дъно с мрежест вентилационен отвор.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))