Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 35 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 346
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Редактирах ти линка така, щото клипа директно да се показва в постинга ти. С молба за в бъдеще да ползвате функционалността за вграждане на клипове директно във форума, защото така ще облегчите стотици други, които четат и гледат вашия постинг.

По въпроса за приспособлението - да ще стане. Да, лесно се прави. Да, напълно е безопасно, дори и да пипнете крайните електроди с ръце.

Единствената ми забележка е по въпроса за напрежението и необходимия ток. Това и друг път сме го обсъждали във форума. Има различни видове пчеларска тел с различно вътрешно съпротивление, което автоматично означава, че всеки път когато сменяте телта, ще трябва да си търсите друг трансформатор с друго напрежение и ток. За да направите стенда малко по-универсален ще се нуждаете от малко електроника за регулиране на тока и напрежението или най-добре от готов стабилизиран изправител с индикация и с регулировка както по ток, така и по напрежение.

Наблюдател
    Регистриран
    17.07.2013
    Златен сте г-н Матеев

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Единствената ми забележка е по въпроса за напрежението и необходимия ток. Това и друг път сме го обсъждали във форума. Има различни видове пчеларска тел с различно вътрешно съпротивление, което автоматично означава, че всеки път когато сменяте телта, ще трябва да си търсите друг трансформатор с друго напрежение и ток. За да направите стенда малко по-универсален ще се нуждаете от малко електроника за регулиране на тока и напрежението или най-добре от готов стабилизиран изправител с индикация и с регулировка както по ток, така и по напрежение.
    Да четох целия форум за "АДАПТОР ЗА ЛЕПЕНЕ НА ОСНОВИ С ТОК", защото и на мен ми се появи в главата този въпрос още преди да прочета и вие ми дадохте отговора на този въпрос и затова не попитах. Сега като продам пчелен мед, ако мога да си го позволя ще си го купя.

Благодарности за отговорите ...

Наблюдател
    Регистриран
    01.10.2012
    Пчеларски район
    Раковски
    Ето моето творение. Регулирам тока с ключ за лунички на първичната намотка и ми върши работа за сега.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_0731.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    А бе да питам. Имам един трансформатор ама не знам ни колко волта е, ни колко ампера. Как мога да го измеря и евентуално да регулирам тия стойности?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    А бе да питам. Имам един трансформатор ама не знам ни колко волта е, ни колко ампера. Как мога да го измеря и евентуално да регулирам тия стойности?
    Измерването е лесно - става с прост мултиметър. Поставя се в режим измерване на променливо напрежение и подходящия обхват.
    Регулирането е по-сложно. Най-просто е с тиристорен регулатор. Продават се и готови, може да Ви го направи и някой електрончик. Лично на мен идеята с димера от горния пост ми се вижда най-лесно и рационално.
    Всъщност колко трябва да е тока и напрежението на това приспособление?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Измерването е лесно - става с прост мултиметър. Поставя се в режим измерване на променливо напрежение и подходящия обхват.
    Регулирането е по-сложно. Най-просто е с тиристорен регулатор. Продават се и готови, може да Ви го направи и някой електрончик. Лично на мен идеята с димера от горния пост ми се вижда най-лесно и рационално.
    Всъщност колко трябва да е тока и напрежението на това приспособление?
    Нямам мултиметър и го давах на един дето уж разбира от такива уредчета и ми каза, че не можело да се измери. Нещо не ми се вярва ама като не разбирам... Инъче с димера е ясно, че е лесно, но пък нямам идея къде и как да го включа. Ползвам такъв за регулиране на оборотите на едно моторче и там е ясно ама за трансформатор нямам идея. А инъче ми трябва да си включа ел ножа към него. В момента като го свържа и дава такава топлина, че стопява калая.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    За какво напрежение и ток е ножа? Вижте на табелката на производителя. А за рамките димера се свързва в първичната страна на трафа. Един мултиметър с добро качество е около 30лв. Купете си, ще ви е необходим навсякъде. Има и упътване как се работи, но ако качите снимка на панела ще ви дам нужните указания.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Ножа е мое производство За това искам да мога да регулирам трансформатора, за да достигна оптималната температура. Замислил съм се и да си купя, даже сега погледнах да ги разгледам. Примерно този би ли вършил работа, гледам, че и температура измерва. http://elektronikabg.com/product/405...imer-890g.html

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    Ножа е мое производство За това искам да мога да регулирам трансформатора, за да достигна оптималната температура. Замислил съм се и да си купя, даже сега погледнах да ги разгледам. Примерно този би ли вършил работа, гледам, че и температура измерва. http://elektronikabg.com/product/405...imer-890g.html
    Точно това ти трябва! Купувай смело!
    //Добавено
    И аз си купих някои неща от там. Има и доста соларни панели и цели системи, подходящи за захранване на пчелини.

Наблюдател
    Регистриран
    17.07.2013
    Това го направих и съм доволен. Дъската е от стар рафт, комшията ми правеше ремонт. Най- голямо търсене падна за медените пластини. Трансформатора го взех за 1кг мед. След седмица се получи.

Страница 9 от 35 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •