Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
Моето мнение колеги, е че двукорпусното и многомагазинното отглеждане на пчели си е чиста ДБ технология и не бива да се бърка с многокорпусната. Тези начини на пчеларстване са ефикасно средство за разширяване на гнездото и против изпадане в роево настроение, ако е приложен навреме.При този начин, пчелите градят пити и отглеждат пило и са по-пълно ангажирани, а за да решиш да сложиш магазин или втори корпус, със сигурност трябва да си прегледал плодника.Качването на пчелите става лесно и бързо като напръскаш питите с вода или меден сироп, веднага го усвояват и почистват/корпуса , магазина/. А ако майката долу в плодника няма място за яйцеснасяне, ще се качи и в магазина или корпуса. Ако пчелите са в роево настроение,разширението на гнездото само по себе си не върши работа. Тези начини на пчеларстване са мерки против изпадане в роево състояние. Успех колеги.
Колега Станко , позволи ми да не се съгляся с това твое твърдение.
Ето какво показа пчеларската ми практика тази година, преди цъфтежа на рапицата единият ми въпросен 10 рамков ДБ кошер , при преглед , бе изпълнил изцяло плодника с пило и мед , взех една пита с мед и я придадох на друг кошер, и поставих изградена пита за да снася майката в нея, преди това си бях запланувал магазинът за този кошер, бях наредил изградените пити , и бях ги оставил на проветрение, та след като сложих празната рамка в плодника реших да пробвам да вдигна и магазинът, напръсках питите със сироп, и поставих магазинът.
След три дни рапицата цъфна, при преглед на въпросния кошер какво установих , в поставената празна пита , почти не бе останало мялсто за снасяне, магазина празен и една пчела горе нямаше , а долу роеви маточници.
При това положение си мисля , че е по правилно да се твърди , че съм избързал със разширяването черз поставяне на магазин , но уви.
На практика доста странни неща ми се случиха тази година , различни в писанията.
Поздрави!