Не виждам как могат да се дадат някакви обобщени данни които да са валидни за всички. Има прекалено много условия от които зависи времето и скоростта. Все пак ще чета с интерес.
Малко инфо и от мен.
Въртя с 36 рамкова радиална. Въртя само ЛР рамки. Едно зареждане ми отнема около 25 мин. да го извъртя. Мисля че мога и по-бързо но работя само с светли пити пък и за толкова долу горе разпечатвам следващата порция рамки така че няма за къде да бързам повее за сега. Центрофугата е с диаметър на барабана 100 см. и максимална скорост 340 об./мин. Въртя 5 мин. на 25%, още 5 мин. на 50%, и още 5 мин. на 75% и останалита 10 мин. на 100%. Питите излизат доста леки с много ситни пръски горната летва. И да остане мъничко мед пак при пчелите утива така че много не ми пука, но все пак мие хубаво като излизат лекички рамките. Мога да ги извадя и сухи в прекия смисъл на думата ама какъв е смисъла да ги въртя с часове. И аз правих доста опити и поскъсах някоя пита и разбрах, че при посочената схема за мен е оптимално, поне за сега![]()

Цитат