Сега е подходящо
Сега е подходящо
иска да я сменя но пчелите сами да си я направят а не да купувам , в смисъл да убия старата майка и така
Боко,не с "рогата" пробвай с ножица.Крилце и кълка.Сега му е времето.
а така семейството дали ще отслабне за слънчогледа
Не няма да отслабне.Дори можеш и отводка да направиш като заложат маточници.
Здравейте, нов съм във форума и да попитам, на едната отводка от 20.05 с маточник, майката излезе с дефвктно крило и не можа да се оплоди (пчелите ставаха все по неспокойни)и бях принуден да я премахна на 10.06, на 11.06 сложих много малки маточници от един съсед, седмица по-късно бяха направо премахнати от пчелите и не разбрах дали са били пригризани или се е излюпил, на 18.06 поставих прясно пило и започнаха да градят маточници, но видях и прясно пило на съседната рамка. Да ли е от търтовка? Маточникът който поставих няма и 10 дена струва ми се рано да е почнала да снася, а и защо ще правят маточници? Ако е от някоя обикновена пчела снесено, след излюпване на маточниците и евентуално оплождане на майката, ще се оправят ли нещата да не стане търтовка?
Благодаря ви и дано сте ме разбрали.[/quote]
Ако яйцата са залепнали по стените на килийките е пчела търтовка, ако е на мястото си на дъното и в средата на килийката - снесено е от майка. Изчакай да се запечати първото пило и ще разбереш.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Днес ги прегледах основно и по внимателно. Резултатът беше, че е наснасяно доста редовно, но в някой килийки по 2 яйца и залагат маточници, бяха 3 като в единият имаше 2 личинки, 95% са по дъното, но има и по средата.
Извадих всички рамки с пчелите (3 рамки)и ги изтърсих извън селото, под едно орехче и в кошера поставих 2 рамки с основи за градеж и една рамка която бях поставил преди седмица с младо пило вече запечатано и един маточник предполагам с оплодено яйце, бяха 3, но явно ги пригризват и снася търтовката!?!
След 30 мин проверих как е под орехчето и забелязах, че са на топка на самата му кора. Дали е нормално и ще се приберат ли поне "работните" пчели? Ако съм сгрешил къде, за да знам за напред, благодаря за мненията предварително! Майка не е възможно да има, аз я премахнах и забелязах пило на около 6-7 ден след като сложих маточник преди това, но беше премахнат напълно.
Чистят ли ги пчелите, погледни и яйцата - дали и тях ги махат така?
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))