Цитат Първоначално публикувано от manolibo
Значи дори и да има една рамка с пчели майката щом се ,,зареди,, ще започне да снася така ли? Понеже е малко късно за отводки, искам преди да ги направя да съм сигурен че майките снасят , защото ако не започнат да снасят ще отслабя семейството от които ги правя а и самата отводка ще се забави с развитието си ако трябва да си правят нова майка.Идеята ми е понеже догодина трябва да сменям всичките майки искам да ги направя предварително да са пронесли и чак тогава да извърша подмяната на старата за да може минимално време семейството да е без работеща майка .Но това с оплодните съндъчета ми е малко чужда материя все още ако някой го е правил моля да сподели.
Благодаря
То хубаво да ги смениш догодина, ама трябва да презимуват, а с една рамка пчели трудна работа ще е. Не е нужно да са оплодени от тая година, спокойно може да се оплодят догодина и пак да не губиш време когато ги придадеш. Вместо да вземаш по една рамка общо 10, за мен е по ефективно да направиш, две запасни майки с 3 рамки, да се посъвземат до зазимяването. На пролет ако имаш нужда да ги смениш. Аз така бих направил.