Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 306
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Боре за свободно придаване на майка ли става въпрос, без клетка? Да, става, но в този случай бих използвал фразата която по телевизията често споменават "Моля ви не правете това в къщи".

Лично аз ,както неведнъж съм споменавал, щом отнема старата и слагам новата (в клетка) и приключвам с въпроса.

Ако семейството е оставно без майка повече от няколко часа, препоръчително е първо да се унищожат всички маточници и тогава да се придава клетката.
    Често дори и да поставиш майката веднага след отменането на старата, през периода докато освободят майката пчелите успяват да си направят известно количество маточници и това досега никога не е било проблем ( като излезе майката започва да си ги разрушава). Придавал съм майки в семейства (не отводки) със маточници на няколко дни- запечатани, без да ги разрушавам и също не ми е било проблем. Но ако не знаеш каква майка слагаш, по-добре маточниците първо да се разрушат.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    В клетка беше, но винаги има някакъв процент където някои семейства не приемат с охота нова майка и придаването на тях както и да го правиш, по кое и да е време все не се получава. Сигорно това семейство попада в тоя процент. Правилно ли мисля или греша?

Наблюдател
    Регистриран
    18.12.2011
    При мен също не приеха 2 майки, не става обаче въпрос за отводка, а за смяна на майки. Убих старите и ги пуснах обратно в кошерите, след 24 часа сложих новите в кутии. След като отворих семействата след 3-4 дни видях че майките са излезли, но кошерите бяха неспокойни, което подсказваше, че са без майки - бяха ги убили.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Грешката ти е, че си убил старите майки. Трябваше да ги извадиш с по две пити пило и една прашец и да ги настаниш в нуклеуси.Нуклеусите ги оставяш до старите семейства. После подаваш новите майки в клетките да си ги освободят сами, като това отнема поне 24 часа през които свикват с тях. След като заработят новите майки решаваш дали да си оставиш нуклеусите като помощни семейства до спиране на яцеснасянето. Другата възможност е да си заземиш старите майки като резервни за на пролет когато може мнооооого да ти трябват без значение какви са само да докараш до месец май. Третия вариант е твоя случай в който новите не се приемат и пак си обединяваш семействата ако няма други млади майки под ръка.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz
    Грешката ти е, че си убил старите майки.
    Това нее грешка.Грешката е,че е изчакал 24ч.-време достатъчно,пчелите да усетят осиротяването и да заложат свищеви маточници.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Това е темата за отводки аз ще кажа моето мнение за пазара на отводки мисля ,че пазара вече е пренаситен с производители на отводки и майки и ще се получи това, което се получи при пъдпъдъците първоначално се зарибяват хората и производителите на разплоден материал печелят неимоверно много и накрая пазарът се срива ,а хората очакващи големи и лесни печалби фалират и всичко приключва.Не са мои думи за залагането на един кон особено ако се отнася за производство на отводки и майки провалът е много близо и само качеството гарантирано с името си е начин да се успее.Това ,че някои работник на заплата ще свърши дадена работа не е гаранция за качество.Тази необикновена година ще допринесе за срива на пазара това е прогноза ,а както знаете прогнозите не винаги се сбъдват.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нормална ситуация е пазара да е преситен. Точно в преситен пазар оцеляват най-добрите - тези, които следят пулса на пазара и реагират адекватно на неговите потребности. Ето например ще ви кажа за една пазарна ниша в пчеларството, за която все още никой не се е усетил. И първия, който я заеме, ще спечели много. После ще се появят последователи и нишата ще се запълни, но първия вече ще е сложил стабилна сума пари в сметката си.

Ето - издавам ви тайната, за да видим дали някой ще се възползва от нея, или просто всички само си чешат езиците. Незапълнената пазарна ниша е продаване на майки и отводки (семейства) от първи март до първи май. Търсенето възлиза на десетки хиляди и от двете. Ще рискува ли някой от вас да бъде първи и да спечели много, или ще ме чакате аз да го направя?

Другата пазарна ниша вече я знаете - изкуствено осеменени майки. Колко от вас се замислиха за нея? Колко от вас си купиха апарати за изкуствено осеменяване? За идеята тръбя от половин година.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Първо отводка от 1 март до 1 май аз не бих купил на никаква цена ако е с нова майка ,ако е с миналогодишна тогава съм съгласен .За мен най хубавите майки са тези през май ,юни и юли това за България ако са априлски изобщо не са качествени.За изкуствено осеменените майки аз казах не може да се разчита на работник на заплата да търси качество и хората не са запознати и не приемат лесно новите неща.За мен ниша която би се оказала печеливша е произведени през юли,август майки да бъдат презимувани и продадени рано напролет но прогнозата ми както казах е сриване на пазара особено както няма пари държавата и програмите ще бъдат засегнати.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ей то голяма тайна. Тихо Тихо да не я чуят много хора.
    Матеев, от повече от година се подготвяш да заемеш тази ниша и имаш вече всичко необходимо. Как сега искаш някой да е преди теб за да докаже, че не си чеши езика. Искам да ти кажа, че може би ти си единствения милионер в този форум и аршина с който мериш е малко по различен от нашия. Аз примерно съм вложил всичките си спестявания и съм взел и малко заеми. Влагам всеки изкаран лев и се лишавам от много неща за да се развивам. Защо си мислиш, че не искам апарат за изкуствено осеменяване? Просто не мога да си го позволя и това прави ли ме половин човек?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А, я тъй тъй за пазар се отвори дума, г-н Матеев, тая година имаше ли пазар на "матеевки"?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •