Аз бях в петък и днес. Вчера имаше по-малко хора и успях да разгледам на спокойствие. Имаше лекции за биологично пчеларство на Димо Димов и един руснак. Днес беше пълна лудница. Особено преди обяда. Постоянно някой ме блъскаше. Долният етаж стана доста задимен и неприятен за непушачи. Останах възхитен от познанията на доц. Гургулова, която в двучасова лекция разясни диагностиката, разпространението и начините на лекуване на основните заболявания по пчелите. След нея имаше чудесна лекция на сръбския професор Мича Младенович за продуктивно пчеларство. В нея той проследи развитието на семейството, като за всеки момент от развитието предлагаше конкретни действия на пчеларя и казваше с колко процента може да се увеличи добива на мед от съответното действие. За съжаление неточния и непрофесионален превод на Котларски от сръбски език забави много лекцията и притъпи обаятелността на чудесното чувство за хумор на сърбина. До колкото съм чувал и миналата година котларски е превеждал доста неточно на Чорбич. Дано се намери кой да му каже, че не може да превежда от сръбски език!
На мен лично ми стана и още нещо ясно - че сме доста назад и от Сърби, и от Турци. Иначе сме с голямо самочувствие, но не можем да произведем нищо на конкурентни цени.