Здравейте,
Нов съм в този форум и досега само съм преглеждал темите - но както се казва - Не става само с гледане, май ще трябва и писане!
Мисля, че от "Институт по керамично и пътно машиностроене" трябва да се замислите много по-сериозно по въпроса свързан с възможността за създаване на КЕРАМИЧНИ ГЛАВИ, с които да замените тези на "СПЕЦИАЛИСТИТЕ" СИ, тъй като очевидно, ДЪРВЕНИТЕ с които разполагат - са им недостатъчни.
Оставете ПЧЕЛАРСКИТЕ ВЪПРОСИ на самите ПЧЕЛАРИ.
Спомням си как преди време един "електронен инженер", обясняваше в един форум по електроника, че за да предпазиш чипове от статично електричество, трябва да ги забодеш в ИЗОЛАЦИОНЕН МАТЕРИАЛ - докато всъщност, за да ги предпазиш те се поставят в специална ПРОВОДЯЩА ПОДЛОЖКА.
Нещото, което може да предпази пчелните кошери от вредните електромагнитни вълни се нарича ФАРАДЕЕВ КАФЕЗ и ако основният проблем свързан с изчезването на пчелите, бяха именно вредните електромагнитни вълни - влияещи върху семейството ВЪТРЕ В ПЧЕЛНИЯ КОШЕР, А НЕ ТЯХНОТО НЕГАТИВНО ВЛИЯНИЕ ИЗВЪН НЕГО - просто щяхме да посъветваме пчеларите да си облепят с ФОЛИО ЗА ГОТВЕНЕ - дървените сандъци. Щеше да им излезе ПОД ЛЕВЧЕ на КОШЕР - а и щеше да бъде ПО-ЕФИКАСНО ОТ КЕРАМИЧНИЯТ ВИ ВАРИАНТ С ПРОСТА МЕТАЛНА РАМКА. Джебчиите отдавна използват алуминиево фолио за да блокират чиповете на стоките в Моловете - ние пчеларите не с ме по-глупави от тях, поне по-голяма част от нас.
Но това вече,са ви го казали и други хора от този форум.
"В продължение на шест месеца шестима учени са правили изследвания на различни показатели и са стигнали до извода, че глината, от която се произвежда кошерът, дава много по-добри резултати в сравнение с дървото. Керамичният кошер... е много по-хигиеничен, ПОДДЪРЖА ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА, съхранява по-добре меда и най-вече предпазва от вредните радиационни и радиовълни."
Нека да ви обясним ние "технически НЕграмотните" пчелари - какво е "Коефициент на топлопроводимост" и защо кошерите е по-подходящо да се произвеждат от ДЪРВО, а не ОТ ГЛИНА.
При дървесината този Коефициент се движи в рамките на 0.1 - 0.2, докато при различните керамики той най-често е НАД ЕДИНИЦА. Което ще рече, че ДЪРВЕНИЯТ КОШЕР е ПОНЕ ДЕСЕТИНА ПЪТИ ПО ИЗОЛИРАН, ОТ ВАШИТЕ КЕРАМИЧНИ. Така, че вървете и дрънкайте простотиите си някъде другаде. Да наистина вашите кошери ще поддържат ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА, но въпросът е дали тази ПОСТОЯННОСТ, няма да е свързана по-скоро с ОКОЛНАТА СРЕДА, отколкото с ОПТИМАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА, НЕОБХОДИМА ЗА ПРАВИЛНО РАЗВИТИЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА.
Трето поколение пчелари сме. Спомням си преди много години, как баща ми и чичо ми, бяха свалили един СТАР БЕТОНЕН СТЪЛБ в нивата ни, В КОЙТО СЕ БЕШЕ ЗАСЕЛИЛО ЕДНО ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО и което НЕ ИЗДЪРЖА ВТОРАТА СТУДЕНА ЗИМА. Беше им любопитно как се е развило точно и това, което аз лично забелязах първо беше, че ПЧЕЛИТЕ ИНСТИНКТИВНО СА ПОДЛОЖИЛИ МНОГО ПРОПОЛИС И ВОСЪК ПО ЦЯЛАТА КУХИНА на самият стълб, за да се изолират от "ПРЕКРАСНИЯТ" БЕТОН, ПОДДЪРЖАЩ ПОСТОЯННА "КЕРАМИЧНА" ТЕМПЕРАТУРА.
Керамиката е страхотен материал за кошери. Той е бъдещето на пчеларството - как да се свържа с Вас за да ми ИЗПЕЧЕТЕ 100-на кошера?!:D

:D
Цитат