Ами при мене се получи точно така - тази моя първа година на пчеларство беше годината на подсилване на слаби семейства, закупени от десетки хора, и годината на изхвърляне на бракувани пити и подмяната им с нови. Не казвам че е така с всички, но повечето колеги ми продадоха уж силни семейства, а после се оказаха слаби. Единственото разумно обяснение е, че преди да ми продадат някой кошер вероятно са вадили по 1-2 пити с пило и аз дефакто съм получавал семейства, силни само на стари пчели, и много малко пило, което отслаби семействата точно за началото на акациевата паша. Също и с питите - всяка една втора пита е за брак. Това е ненормално съотношение (трябваше да е всяка една 5-та пита), и единственото, което ми хрумва е, че специално са ми подбирали най-лошите пити в пчелина си.

Както и да е. Не се сърдя. Все от някъде трябваше да започна, но поне да ме бяха предупредили да храня семействата в неусвест. Аз се усетих, но беше много късно. Повече от половината от семействата ми не бяха достатъчно добре подготвени за акациевата паша и я пропуснаха.