Първоначално публикувано от ...
Първоначално публикувано от ...
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Моето лично мнение по темата е следното:
Не можем да се сърдим на човек за нещо, което не го знае и/или не го може. Такъв човек със сигурност знае и може нещо друго, което пък ние не го знаем и можем. Та от морална гледна точка е редно да бъдем тактични и да си мълчим за незнанието, недостатъците или недъзите на другите хора. От тази гледна точка трябва да критикуваме не тези с незнанието и недостатъците, а тези, които спекулират с чуждия недостатък, като непрекъснато го изтъкват под една или друга форма.
Не стои така въпроса с тези, които го знаят и могат, но не го правят. Например:
1. Може да пише на кирилица, но шляпа на латиница с 4-ки и 6-тици
2. Може да пише грамотно, но нарочно пише с много грешки или пише на някакъв диалект
3. Бърза и претупва написаното, като не спазва големи и малки букви или препинателните знаци
4. Не си проверява текста за правописни грешки.
Всичко това е неуважение към останалите. Може, но не иска. Икономисва 5 лични секунди, а отнема от останалите колеги десетки хиляди секунди мъки да прочетат написаното. Съгласете се, че това не е нормално. А ако това се прави масово дори и след забележка от някои негови колеги, ами вече си е работа за модератор. Причината - не е редно да страда мнозинството, заради действията на един единствен човек.
Та моите предложения са следните:
1. Повече тактичност към незнаещите и неможещите не само в правописа, но и в пчеларството по принцип
2. Непримиримост към знаещите и можещите, но отказващи да се съобразяват с останалите техни колеги
Това няма как да залегне в правилата на форума. Това са само препоръки, за които предполагам ще ме подкрепят много хора, защото това всъщност са основни принципи на морала и доброто възпитание.
А как според Вас да направим разлика между първите и вторите?Първоначално публикувано от Mateev
Нима има човек пишещ в който и да е ("профи-хоби" = лов, риболов, моделизъм, спорт, занаят) форум, който да не е завършил поне начално образование?
Как да се примиря с простия изказ на накого, когато той се обижда от определението "прост"?
Именно за това, в един момент обещах пред аудиторията на този форум, повече да не коментирам "бисерите", а само да ги цитирам в тази повдигната от мен тема.
Да Ви кажа до сега, никой не ми е "теглил една майна", защото съм го цитирал така в темата... и няма странно, защото "Чукча писател - чукча не читател" :D
Не бих се примирил с крещящата неграмотност, защото циганизацията на България е плод от подобно загърбване на проблемите "пред чуждата врата"
Поздрави и честит празник на всички празнуващи!
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Мен са ме учили че не е редно на дебелия да му казваш, че е дебел, на куция - куц, на неграмотния - неграмотен, на плешивия - плешив и т.н.. Той си го знае това и без непрекъснато да му се напомня. Ако му го напомниш - той едва ли ще се обиди, защото това е самата истина, но ще го смъдне под лъжичката. Та това премълчаване на истината се нарича ТАКТИЧНОСТ и е една от човешките добродетели. Поне аз така мисля.
Не ми се иска да споря. Явно хората са различни и абсолютна истина няма.
Преди два дена обаче ми направиха забележка, че аз съм направил забележка на един посетител на форума още на първия му постинг. Този постинг беше написан само с главни букви. Човека е нов и не знае, че в интернет писането само с главни букви се възприема като крещене. Написах възможно най-добронамерения постинг, в който го информирах за това. Човека се съгласи и ми благодари, но в замяна на това пък аз получих забележка от друг колега, че може би съм обидил човека.
Ето ти морална дилема - трябваше ли да го правя това или не?
И знаеш ли какъв е отговора - да трябваше някакси да му го кажа, колкото се може по-тактично, НО В ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ !!!
Стигнах до извода, че аз съм виновен, независимо че бях добронамерен. Защитавах истината и правилата на форума, но НЕ ТРЯБВАШЕ ТОВА ДА ГО ПРАВЯ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО. Защото отправянето на такива забележки в публичното пространство всъщност означава "ВИЖТЕ МЕ МЕНЕ, АЗ СЪМ ПО-ДОБЪР".
Та това е. Когато има вероятност даден човек да се засегне, а в същото време нещото трябва да му се каже, ами използвай ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ. Пази му достойнството, ако искаш и той да пази твоето.
Пак повтарям - това е само лично мнение.
Тази тема е много комплицирана, защото може да доведе до обиждането на някой човек. Диспута по тази тема обаче може да е полезен и резултатите от него да доведат до промяна в правилата на форума. Затова умолявам всички да си кажат мнението по въпроса, но колкото се може по тактично.
Матеев, тук не съм съгласен с теб. В крайна сметка всеки може ако иска да се научи да пише правилно. Според теб не е ли мъка за другите хора да го четат, че и да го разберат какво казва. Това отива и към мързел.
Едно такова изказване как можеш да го разбереш?
"колега много штесамти благодарен ако ми пратиш един маточник ,спешно ми триабва!вав нешто акого увием неставали ,примерно в памук?"
Е, в крайна сметка това ни е книжовния език и си е редно да се пише правилно.
Един куц човек няма как да се оправи, съгласен съм, че да му се подиграваш е отвратително, но грамотността е лесно достъпна и е редно в 21-ви век да можеш да пишеш.
Сложен е въпроса. Според мене всичко опира до тактичността. Ако това е инцидентен постинг, тактично бих си замълчал. Ако обаче това е колега, който пълни форума с неграмотно написани мнения, може би ще му направя забележка, НО В ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ.
Първоначално публикувано от един странен ник написа
Георги Корчев се казвам
gaikata1982
колеги аз къчих рамка с пило да се качът в магазина,проблем ли е ръстоианието което устава в плодника?
![]()
![]()
Не не е проблем. Най много да направят търтеев далак.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))