Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 82 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 817
    Ако имаш силно семейство изцяло запълващо 2 корпуса и има обилма паша най-добре сложи цял корпус основи отгоре и ще си ги изградят.

jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цял корпус с основи трудно ще го изградят правилно. По- добре Както казваш да се разпределят между пилото. Най-горния корпус дори и при обилна паша най-бавно го изграждат. Аз слагам рамките за градеж при пилото и като ги изградят ги дигам в третия корпус и слагам нови за градеж. Ако има обилна паша ги градят много бързо и веднага започват да слагат мед в тях, така че няма опасност майката да ги осемени.

Потребител
    Регистриран
    07.10.2010
    jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.[/quote]
    Благодаря за идеята. Питането ми е, когато питите по 1-2 се изградят и така станат до 5 /щото отводката ми ще е на 5 рамки/, майката не ги ли осеменява веднага, и после ако ги кача осеменени в горния корпус ще има ли някакъв проблем.
    Живей както можеш, ако не можеш както искаш.

Не би трябвало да има. Но ако времето е по-хладно или се притесняваш да го направиш така. Тогава качи 5 горе и 5 да останат долу, като ги избуташ в средата на корпусите, а основите добави от страни. Така компакността на гнездото се запазва, а пчелите постепенно усвояват и на страни.

Re: МОЯТ МЕТОД НА РАБОТА С ЛР КОШЕР

Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Ето моят метод на работа:
    Работя с 8-рамкови ЛР кошери правени от мен,като на моменти вместо 8,работя с 9 рамки,за което ще обясня по-долу защо и как го правя.За плодник ползвам 2 корпуса,а нагоре за мед к-си,но колко,зависи от сезона и годината.Ще обясня метода си на работа,като започна от началото на самата календарна година,за да стане ясно как и защо го правя.
    ....
    buci59, поставената пита с прашец би разделила пилото ....това не е ли опасно?!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Re: МОЯТ МЕТОД НА РАБОТА С ЛР КОШЕР

Цитат Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
    buci59, поставената пита с прашец би разделила пилото ....това не е ли опасно?!
    Ще е опасно, ако остане единична рамка с пило от едната страна, ако са поне две не е опасно.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    В посочения период при мен има най-малко 3 рамки с пило.Поставянето на рамката с прашец с нищо не вреди на пилото и не разделя кълбото,това е един вид разширение.Всеизвестно е,че прашеца намиращ се непосредствено до пилото се взима от пчелите и се ползва по предназначението си.Ако той се отдалечи само на 4 см от пилото,то ефекта намаля с цели 60%,а ако той е на по-голямо разстояние ефекта е нулев.Извода е,че прашеца трябва да е непосредствено до пилото за да е ефикасен.
    Отговора на iris е много правилен-ако пилото е по-малко от 2 рамки това е вредно.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Във филма Тиха смяна за Милош Чорбич той споменава че постоянно премества медопрашецовите пити в средата на гнездото, където пчелите я освобождават и майката осеменява, така принуждава пчелите да пренареждат гнездото и от 10р. плодник постига развитие на пилото и на 10-те рамки.Мисля че не съм го разбрал погрешно.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Искате да кажете че питата запълнена в някаква степен с прашеци поставена в средата на гнездото ще бъде освободена от прашеца за да снесе майката? Не знаех това...Мислех че ще подейства като преградна дъска,но явно съм грешал....Благодаря ви за отговорите....

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    А ако е с разпечатан мед , дали ще е преграда ?
    Невсичко с две бузи е лице !

Страница 12 от 82 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •