Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 82 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 817
    ХР е единия вариант. Другия е ако втория корпус е изцяло запечатан с мед. А ако и магазините над него са напръскати с нектар, до сега никога майка не се е качвала там.

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    ХР е единия вариант. Другия е ако втория корпус е изцяло запечатан с мед. А ако и магазините над него са напръскати с нектар, до сега никога майка не се е качвала там.
    Дори и да е изцяло запечатан втори к-с, ако няма ХР пчелите оформят венец над пилото sadsmile; При мен така се получава.Колкото до това дали ще се качи в магазините,през 2010г имах случаи на 2-ва кошера,където майката беше минала и през ХР,и през корпуса с мед и си снасяш най отгоре.Познайте колко мед извадих от тези кошери? sadsmile;

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от gojyto_
    И какво не извади мед заради това,че майката се качила и снасяла горе ???Каква ти е па6ата? На колко корпуса го държи6 тва семейство ?
    По ми беше лесно да не вадя,защото почти нямаше пита без пило, па макар и по едно "кръгче"(все пак извадих по някоя пита) wink;
    Колкото до пашата-слаба.Има един период около 20-25дни,когато започне да цъфти липата и разни треви.През другото време ако има дъжд не се налага да се подхранват.В зависимост от семейството ги държа най-често:8р. на четири корпуса,10р на три корпуса.Има и семейства рекордьори,които искат по още.

Цитат Първоначално публикувано от ceco_lovech
    Дори и да е изцяло запечатан втори к-с, ако няма ХР пчелите оформят венец над пилото sadsmile; При мен така се получава.Колкото до това дали ще се качи в магазините,през 2010г имах случаи на 2-ва кошера,където майката беше минала и през ХР,и през корпуса с мед и си снасяш най отгоре.Познайте колко мед извадих от тези кошери? sadsmile;
    Разбира се и това е възможно, но при мен е по-скоро изключение.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Юри, интересно ми е какво правиш, когато засадят рапица? При твоята технология с двукорпусен плодник, предполагам,че ще вкарат доста рапичен мед в плодника. Ваденето му от там е доста трудно, но необходимо за нормалното зимуване на пчелите. При мен засадиха за първи път рапица и още нямам практически опит с нея. От прочетеното по въпроса стигнах до идеята да стесня максимално плодника преди цъфтежа, за да не могат да вкарат рапичен мед там. Това значи еднокорпусен плодник по Венер или нещо подобно.

:D Васко, ще му мисля ако се случи. До сега при мен никой не е сял рапица. И аз нямам никакъв опит с нея.

Потребител
    Регистриран
    04.01.2011
    Аз също ползвам два корпуса за плодници и 2-3 магазина за мед. Не ползвам ХР, а съм с по- малко пити в магазините и нямам проблеми с качването на майката. А що се отнася до рапицата и сложения мед от нея в плодниците то в повечето случай си го изяждат в периода на безпашие между акация и слънчоглед и го превръщат в пило.

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от valaz
    Това значи еднокорпусен плодник по Венер или нещо подобно.
    Точно така:еднокорпусен с ХР и отгоре дали м-н или к-с с мед(или с люпещо се пило).Гарантирам ти, че в плодника няма да имаш грам мед от рапица.(всичкия ще е отгоре)Успех.
    П.П.За да излизат търтеите,но и да не си извадят свищева майка отваряш вход ако имаш на ХР-ка,ако не на коруса над ХР с монтирана единична пчелогонка.

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2011
    В момента кошерите са ми с по два корпуса и зимуването върви добре. Чудя се напролет как да процедирам с поставянето на третия корпус, като нямам нито една изградена рамка в повече. Миналата година сложих цял корпус с основи, но никаква пчела не влезе там и така си и останаха неизградени. После се изроиха... sadsmile; Бихте ли ми препоръчали някаква схема с коята, малко по малко да придавам основи за строеж през годината?
    В централна северна България съм. Имам умерено количество рапица средата-края на април и акация в началото на май

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    stan, и аз съм на твоето положение. Нямам нито една изградена пита. Така беше и миналата година. Тогава разделих изградените пити в двата корпуса и ги сложих в средата. От двете страни на предпоследна позиция сложих по една основа и останалото място допълних с основи, че дори бяха и пластмасови.Получи се номера.
    Тодор Тодоров

Страница 10 от 82 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •