Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 97
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    При положение че имаш стотици кошери, ако не ротираш, ще трябва да работиш порамково ДЕНОНОЩНО.
    ЛР системата така както е описана е за професионално пчеларстване - интензивно. Другото е гъдел, хоби.
    Презумцията да не ротираш е всяка рамка да остане там където си е!

Малко е трудно да се обясни на хора с представата че земята е плоска, механизъма за смяната на сезоните. Все едно да обясняваш на стар комунист за пазарната икономика. :D

Плодника (почти) няма нужда да се бара (пипа). Не е нужно да търсиш за да видиш майката при всяко едно отваряне на кошера ( много пчелари го правят, особено начинаещите).

Това което ти трябва да знаеш е ДАЛИ има майка, което може да го разбереш и без да отваряш плодника.
    Пролетния преглед ( или който и да е преглед за установяване на състоянието на дадено с-во) е много прост - изваждаш около една - две- три пити от гнездото ( лично аз предпочитам една от центъра и една от периферията). За целта имаш рамкоповдигач и ламаринени релсички, друго не ти е нужно. ( при ДБ обикновенно трябва да преровиш всички пити за да стигнеш до тази която те интерисува)

От тук нататък работата е по медовите корпуси. Там вече който иска, нека си работи рамка по рамка. Лично аз дори не правя ротации на медовите корпуси (според опитът ми от миналото води до точно обратния на желания ефект), но това вече зависи от пчелите (породата).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам един малко страничен въпрос, но всъщност той си е точно за тази тема:

Ако се работи със стиропорени кошери, които по презумпция са 50 пъти по-добре топлоизолирани от дървените и осигуряват равномерна температура в цялото гнездо, тогава има ли смисъл семейството (отводката) постепенно да се разширява, или от раз мога да бухна всичките 10 пити и да оставя семейството да се оправя както си знае?

И втория още по-страшен въпрос - мога ли от раз да сложа и двата ЛР корпуса на плодника, пълни с изградени пити, от които семейството и пилото да са само на 4 пити в долния корпус?

Въпросите са много важни, защото са свързани именно с икономията на време при пчеларстването с един или друг вид кошери. Има ли някаква друга логика в постепенното разширяване, освен запазването на топлината в семейството?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Според мен си достатъчно интелигентен и сам да разбереш. Задаването на правилните въпроси предполага знаенето на половината от отговора .

Има ли някаква друга логика в постепенното разширяване, освен запазването на топлината в семейството?

За топлината не съм много сигурен, но по-тясното пространство кара пчелите да мързелуват = по дълъг живот = повече пчели (съвсем опростено казано). Ако искаш пчели вместо мед, това е начина.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Този път не беше убедителен. Правилно си разбрал, че аз искам не само да знам даденото нещо. Аз искам да знам и логиката, по която това нещо се случва. Има много взаимно-противоречащи си фактори и не се знае кой ще надделее. Например по-топлия кошер ще накара майката да снася повече. По-многото свободни килийки ще и дадат място за това снасяне. В същото време има опасност някой стеснен кошер да не се разшири навреме (това често се случва) в резултат на което пчелите могат да задръстят килийките с мед и да не остане място за пило. Много е тънка чертата, по която трябва да балансира пчеларя, ако иска във всеки един момент от време да поддържа странични прегради на вярното място. Не е ли по-добре да им дадем малко повече свобода на пчелите за разширение, като по този начин намаляваме вероятността за грешка, ако кошера не се обслужи на вярната дата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Сега е топло и няма проблем,но рано пролет е друго,4 пити долу е много малко ,за да вдигаш нагоре

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....в резултат на което пчелите могат да задръстят килийките с мед и да не остане място за пило.

Да, но отслабването ще се случи чак през следващото поколение. Пчелите първо ще трябва да изчакат да се излюпи пилото и тогава да запълнят част от освободените килийки с мед. Докато чакат, по-голямата част от семейството няма как да ходи и да събира мед (няма къде да го остави, кошера е пълен) - безработица в контекста на материална осигурвеност.

Най-простия начин по който може да разбереш доколко това е вярно - просто избери два (макар че не е представителна извадка) сравнително еднакви по сила кошера - като дойде пашата (колкото по-силна, по-добре) на единия сложи един магазин, на другия три корпуса ( или толкова колкото може да запълни без да спира да работи). След две седмици провери кое от двете семейства е по-силно.

Отделно има и пчели които първо се грижат за пилото, после за меда ( гледат да не блокират плодника, когато си напълнят магазините - спират работа)

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    ....в резултат на което пчелите могат да задръстят килийките с мед и да не остане място за пило....Най-простия начин по който може да разбереш доколко това е вярно - просто избери два (макар че не е представителна извадка) сравнително еднакви по сила кошера - като дойде пашата (колкото по-силна, по-добре) на единия сложи един магазин, на другия три корпуса ( или толкова колкото може да запълни без да спира да работи). След две седмици провери кое от двете семейства е по-силно....
    Точно това мисля и да направя. Нали единственият възможен начин човек да натрупва собствен опит е като направи собствени грешки.

Форума е създаден с цел човек да се учи от грешките на другите (това се нарича чужд опит), но когато другите започнат да си противоречат или да дават разнопосочни съвети, какво друго му остава на човек, освен това сам да пробва и сам да си направи собствените си грешки.

Има и още нещо - понякога се случва всички да твърдят едно и също нещо, но въпреки това логиката на нещата да не се връзва. Тогава на човек пак трябва да му светне лампичката и пак трябва да се опита да натрупа собствен опит. За пример мога да дам рамките без обтелване - аз стигнах до извода, че самата тел е една от причините основите да се измятат и кривят, защото тя пречи на свободните температурни разширения във всички посоки. И в момента искам да ви кажа, че след няколко бета версии вече имам идеално изградени пити като за изложба. Просто перфектни и то именно защото са без обтелване. Още 2-3 дена да мине теста и с центрофугата и тогава ще отворя тема да опиша моята конструкция и логиката защо все пак избрах точно тази конструкция.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Зависи от силата на семейството и климатичните условия.
    Ако семейството е иззимило на 4 рамки и го оставиш на 10, то бавно ще се развие напролет, а още по бавно, ако му сложиш и празен корпус отгоре. Затова се стеснява и се разширява постепенно. Ако иззими на 6-7 рамки, то спокойно ще си запълни десетте рамки, без да се стеснява. Не зная за стиропорените кошери, там може и да им е по комфортно, още повече, че дебелината им е 4 см. Аз винаги, когато съм разширявал прибързано - това е забавяло развитието на семейството. Все пак целта на постепенното разширяване на гнездото е начин да се разшири гнездото, без да се разширява обема на кошера. Сега когато вече е топло времето , може и по лесно да се справят пчелите с по голямо разширение, още повече, ако има и силна паша. При мен пашата е кратка и ако не са ми готови семействата, няма да хвана нищо, ще отглеждам само пчели. За Добруджа е друго.
    Все пак пчелите първо гледат да изпълнят плодника и тогава се качват в медовите корпуси, независимо какви са корпусите.
    Семейството си се развива, пашата си идва и отива....
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Гена искаш да кажеш че ЛР кошер се работи като ДБ за да се постигне нужният резултат или греша
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Само за иззимилите по-слаби семейства говоря. За ранно-пролетното развитие. И също така зависи как са зазимени.
    Ако са зазимени с пълен корпус с мед отгоре, тогава нещата се развиват по друг начин.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •