Искаш да се освободиш от големите пити и да ги ползваш за развитие на отводките. Така става.
Само че, защо после пак местиш ДБ на мястото на ЛР? Вижда ми се голяма хамалогия, а смисълът ми се губи.
Искаш да се освободиш от големите пити и да ги ползваш за развитие на отводките. Така става.
Само че, защо после пак местиш ДБ на мястото на ЛР? Вижда ми се голяма хамалогия, а смисълът ми се губи.
Аз останах с впечатление, че колегата Алексей иска да работи с ДБ(след като иска да ликвидира ЛР семейството след последната паша).
Working....
Мисля че семейството ще зимува и развива(до края на март)по добре в дб с младата майка.Освен това при разформироването на семейството в лр(със старата и изтущена майка)ще се добие още мед и прашец.Хамалогията е единственно в началото на април,когато трябва да се повдигне пълния със пило дб корпус за да се ротира с лр корпуса.Освен това при ротирането дб корпуса трябва да се прегледа.При прегледа може няколко пити да се поставят в преносно сандъче за да олекне корпуса.
Работя с Д.Б. Зазимявам само силни семейства , обикновено през септември третирам за акар. Започвам да храня януари с мед , за пръв път тази год. правих питки. Март- сироп , април слагам магазините и започвам с майките и отводките. Използвам метод за предизвикана самосмяна. Наранявам майката и започвам да я товаря нея и семейството с работа. Няма роене , майките са мн. добри .Подменям ги всяка година . Единствено ги нося на акация , иначе са на стационарно. Отводките са с магазин за слънчогледа и маг. бодил. Строителна рамка използвам от април до август , когато и градят основи.Работя с два-три магазина. При подготовката за зимата единственото , което правя е да извадя 1-2 по празни пити от плодника.
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
Работя с ДБ-10рамкови.До сега работих само с 1магазин,поради липса на пити.От тази година съм решил на някои да сложа и втори магазин.Въпросът ми е-кога трябва да се постави вторият магазин? Веднага щом първият го запълнят с мед,или да изчакам да почнат да го запечатват и тогава да сложа втория?
Не чакай да запечатват щото губиш, щом напълнят първия ,хакай другия!Първоначално публикувано от salash
Десет рамковите ДБ се развиват по-бързо и е задължително всеки от тях, да е оборудван с по 2 магазина иначе губиш продукция.Втория магазин го слагаш под първия когато и по крайните рамки на първия пчелите са започнали да слагат нектар, а пашата продължава.Ако нямаш изградени пити за втория магазин още при поставянето на първия редиш 5/5 рамки и основи през една.Бързо ги изграждат. Във втория правиш същото, има ли паша ще изградят и тях и ще ги запълнят с мед, ако семейството е силно.Тази година и аз нямах пити за втория магазин но по начина които ти описах си изградих още през акацията.Първоначално публикувано от salash
Силата присъства там, където работи мисълта.
Прав си приятелю може и в началото.При много семейства точно така бих процедирал със силните семейства кой ще си играе да прави прегледи дали първия е запълнен, да го повдига и под него слага втори.При няколко сем. не е проблем но при повече е излишен труд.Даже мисля че в един от броевете на списание "Пчелин" мисля имаше една статия за американските пчелари, които поставят 3-4 медови корпуси на веднъж, и се защитаваше тезата, че това стимулирало пчелите да работят.Все пак ще проверя по подробно за същноста на статията.Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Силата присъства там, където работи мисълта.
Със сигурност могат дасе сложат два магазина едновременно , но аз например практикувах да центрофужа всяка седмица запечатаните пити (кошерите са в двора ми) и така няма загуби и пчелите са в работно положение , като при лошо време пренасят мед от краините пити в средните , където слагам центрофугираните ! Мога да кажа , че съм доволен от този начин , но той става само за условия сходни на моите ! wink;
Невсичко с две бузи е лице !
Бай Пчеличко, метода ти в никакъв случай, не може да се определя, като грешен. Но е много по трудоемък и изисква чести посещения на пчелина, а не всички разполагаме с това време.
salash както и колегите казаха, ако чакаш да запечатат единия магазин, това означава загуба на почти още толкова мед. Слагането на няколко магазина едновременно още преди пашата в никой случай не е грешка.Не е казано, че ще се напълнят всичките, но винаги са на разположение на пчелите и могат да влязат в употреба. По това време няма опасност от охлаждане на пилото, защото в семейството има достатъчно пчели, които да се грижат за него. А ако нямаш изградени пити, слагай основи без да се притесняваш.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))