Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 35 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 346
    Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров
    Лепенето на основи с ток става не с "генератор" а с практика!
    Не става с генератор, щото всяка партида основи има различен състав, дебелина и съответно различно време за нагряване.
    "Генератора", може и да поддържа стабилизирано напрежение(което го може и компютърно захранване за 15 бг.лв.), но не знае кога телта се е впила в основата и то без да да я прогаря.
    След определен брой залепяния, даже и с най-обикновен траф от касетофон, какъвто всеки има, се постига практика и усет за ползване.
    По-важния детайл при лепенето на основи с ток е "преса" в която да се постави основата и рамката, така, че като се нагрее, телта основата да не провисва и тел, рамка и основа да останат монтирани в една равнина.
    Аз го правя, като между две стъкла поставям основата с рамката, които стъкла притискат, а и до някъде охлаждат. Става хубава пакетна основа!

.....ма тва сичкото го разбрах от практика де....щото нивото ми ниско wink;
    .....а в началото пробвах и с триодина
    Стъкла ли бе лек,направо изкърти :D рамката ,отгоре основата,реотан секунда 2,next wink;

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    ...."секи си има собствен вкус" - казало кучето....и си облизало ...парашмангела wink;
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    :D :D :D

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Мене също ме накефи това приспособление на руснака:

http://www.youtube.com/watch?v=fM_umYSWPXU

При него вече наистина може да се добави едно усъвършенствуване с генератор на ток и с реле за време и разбира се с един светодиод, който да показва кога тече ток през жицата и кога - не.

А като висша екстра може да се направи СТАБИЛИЗАТОР НА МОЩНОСТ. Такова понятие в електрониката няма, но това не означава, че не може да се направи. Само че ще е необходим едночипов компютър да смята мощността, отделена в жицата. Ако тази мощност винаги е една и съща, количеството отделена топлина също ще е едно и също и няма да зависи от дебелината или от вътрешния състав (метала) на армиращата тел.
    Колега, аз си направих такова приспособление преди 2 години, видях го на един подобен клип. Жена ми стана специалист с него. Беше с 4 щифта, крайните са захранващи, а средните притискат тела, че като се затопли се повдига от лин. разширение. Проблема е, че сега минах на вертикално зателване и понеже имам и ДБ и ЛР, работя с 3 вида рамки, с различна дължина (по-скоро височина) на теловете. В момента си правя приспособление за всички телове наведнъж - захранвам в началото и края на VV. Снощи направих 15-тина рамки с него. Остава проблема с провисването на тела. Става перфектно само като поставя рамката на монтажната дъска,върху нея основата, а отгоре стъкло, но трябва визуално да се контролира нагряването - докато тела започне да прозира през основата. Работя с тънки основи. Забелязах следното: там където тела проникне в основата се получава локално нагряване, може да се стигне до зачервяване, а където контакта с основата е лош не потъва добре. При мен това не е проблем, защото съм само с 13 кошера, но мисля с придобиване на знания и опит (едва от 2011 съм пчелар)да разширявам пчелина, че останах без работа, пък на 56 съм вече. Пък и тук в Лч каква работа може да има...Затова на всяко оборудване гледам като за бъдещ по-голям пчелин. Ще се радвам, ако споделяш резултатите от опитите в областта на механизацията и автоматизацията, особено на времеемките рутинни дейности.
    Идеята ми е след време някои дейности да могат да се изпълняват от човек без квалификация.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако си от Ловеч, дай ми телефона си на лично съобщение. В момента си търся пчелари да ги назнача на постоянна работа и ако се разберем, може още от понеделник да се обзаведеш с официално назначение и осигуровки. Във вторник ще зареждам първия пчелин в Александрово с първите 80 ЛР кошера, а до 1-2 седмици пчелините ще станат 4, а кошерите - 300. И това е само началото. До края на годината ще се умножат по 3, а всяка следваща година в следващите 3 години - ще умножаваме кошерите и пчелините по 2.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Мене също ме накефи това приспособление на руснака:

http://www.youtube.com/watch?v=fM_umYSWPXU

При него вече наистина може да се добави едно усъвършенствуване с генератор на ток и с реле за време и разбира се с един светодиод, който да показва кога тече ток през жицата и кога - не.

А като висша екстра може да се направи СТАБИЛИЗАТОР НА МОЩНОСТ. Такова понятие в електрониката няма, но това не означава, че не може да се направи. Само че ще е необходим едночипов компютър да смята мощността, отделена в жицата. Ако тази мощност винаги е една и съща, количеството отделена топлина също ще е едно и също и няма да зависи от дебелината или от вътрешния състав (метала) на армиращата тел.
    При стабилилизация на тока на еденица дължина на телта имаме определана мощност.Каква е идеята на "СТАБИЛИЗАТОРА НА МОЩНОСТ". Та и процесори . Просто засичаш времето ако работиш с една и съща тел.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Ако си от Ловеч, дай ми телефона си на лично съобщение. В момента си търся пчелари да ги назнача на постоянна работа и ако се разберем, може още от понеделник да се обзаведеш с официално назначение и осигуровки. Във вторник ще зареждам първия пчелин в Александрово с първите 80 ЛР кошера, а до 1-2 седмици пчелините ще станат 4, а кошерите - 300. И това е само началото. До края на годината ще се умножат по 3, а всяка следваща година в следващите 3 години - ще умножаваме кошерите и пчелините по 2.
    С удоволствие, но за сега все още нямам сериозен опит с пчелите и не бих поел такава отговорност. Веднъж разговаряхме с теб и видях, че си сериозен, но не съм сигурен, че ще оправдая очакванията ти. Повече за мен ще ти пиша на ЛС.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
    Цитат Първоначално публикувано от stan
    Слабичко ми се струва, но пробвай ако можеш на една тел дали ще я загрява. Пробвай с 2 метра, после с 1 и виж какво става.
    Само се увери че има защита срещу окъсяване да не да си замине безвъзвратно
    Благодаря на всички взели отншение по темата!!!А как мога да разбера дали има защита против окъсяване?!
    Имай предвид, че сега производителите са задължени да слагат еднократна термозащита. Намира се върху първичната, при определена температура прекъсва и макар че струва стотинки, много често не е предвидено да може да се сменя и подмяната и е доста трудна и несигурна.

Наблюдател
    Регистриран
    17.07.2013
    Добър вечер колеги,
    винаги съм отворен за нови идеи и като видях това ми хареса

и мисля да си го направя

За ток щe използвам трансформатор 12v 5a 50w

Ще използвам за болтове или както се казва там - мед, защото има най- добра топлопроводимост
    На първия болт ще вържа единия кабел, на последния болт- другия кабел и на дългия кабел ще сложа такова ключе за прекъсване на тока.
    Толкова е...
    Правилно ли мисля и дали мощността на трансформатора ще ми стигне?
    Нещо да добавите или да ми кажете и това дали е опасно, ако се пипнат с ръце тези болтове или както се наричат там?

Страница 8 от 35 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •