Много му помогна....
Много му помогна....
Е ние новобранците ще си помагаме.......
Базов принцип в пчеларството е постепенното разширяване на плодника в процеса на разрастване на семейството. Давай му точно толкова място (пити), от колкото се нуждае. Ни повече, ни по-малко. Аз съм си изрязал едни плоскости от фибран, с които ограничавам размера на плодника. Плоскостите влизат сравнително плътно, за да не може пчелите да преминат в празното пространство. Разширявам с нови рамки когато пчелите напълнят предишните.
Втория базов принцип е, че не е редно да се оставят големи празни пространства вътре в кошера, защото това веднага ще принуди пчелите да започнат да изграждат далаци, а това си е жива загуба на пчелни ресурси и време от активния сезон.
Медови корпуси (магазини) се поставят чак тогава, когато пчелите изпълнят всички рамки на плодника.
Относно рамките за изграждане с восъчни основи - като начало не прекалявай. На слабо семейство и една рамка е много. На силно семейство - по две рамки вътре в плодника, по неговата периферия. Например двете предпоследни или пред-пред-последни рамки. Има и други мнения по въпроса - нека старите пчелари да се изкажат. Тука е важно от двете страни на новоизгражданата рамка да има вече изградени рамки, които да служат за ориентир на пчелите колко високо да изграждат новата рамка. Не е редно две или повече новоизграждащи се рамки да стоят една до друга.
Едно изключение от правилата са новосформираните роеве. Те имат силен нагон за изграждане на нови рамки и за кратко време могат да направят чудеса.
Медови корпуси (магазини) се поставят чак тогава, когато пчелите изпълнят всички рамки на плодника.
По- добре не. Ако започне пашата и пчелите покриват само част от плодника ( ДБ), вместо да ги разширяваш и да чакаш да го изпълнят - преградната дъска и магазина, иначе създаваш предпоставки за задействане на роевия инстинкт.
Разширението на плодника - след пашата.
Втория базов принцип е.....
Отделянето на восък е естествен метаболитен процес и съществува независимо дали има какво да се гради или не. Да, за образуването на 1 кг восък е нужно изразходването на еди-какво си количество мед, но пчелите така или иначе си го изяждат, т.е. обикновенно не ядат мед специално за да произвеждат восък.
По същия начин и забраняването на употреба на говежда кожа, няма да предизвика понижаване на смъртността на кравите.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Даааа.....
И третия базов принцип в пчеларството е, че когато нещата започнат да опират до тъкости в пчеларството или до висш пилотаж, нашите учители ЗАПОЧВАТ ДА СИ ПРОТИВОРЕЧАТ. И рано или късно на всеки един новобранец се налага да си избере кой ще му е истинския учител. :D :D :D
Моя местен учител в Габрово е пчелар цял живот, но вече два-три пъти го засичам, че няма 100%-ово покритие на неговите знания с тези на лидерите от форума. Явно в пчеларството може така и така, но при тънкостите трябва да се взема мнението на хора с доказан опит. Та в опитите си да си изградя накаква собствена си концепция какво може да се прави и какво - не, аз лично сляпо вярвам на Scutellator и на още още десетина човека от форума, които определено през годините са доказали на практика, че владеят ВИСШИЯ ПИЛОТАЖ в пчеларството.
За разгръщане знанията на висшия пилотаж му трябват две неща,визуална оценка ,или подробна такава от питащия.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Избягвам да взимам съвети от такива пчелари които цял живот са пчелари и не знаят основни неща . Нищо лично към човека който те учи ,но вече 3-4 подобни случея ме карат да вярвам на знанията си а не на чуждите съвети .Първоначално публикувано от Mateev
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
От всеки можеш да научиш нещо, дори и от най-неопитния пчелар. Важно е да можеш да отсяваш информацията. Това е по-трудното.
Тези, които ползват знания от интернет и от форумите, едва ли са повече от 5-10% от всички пчелари в България. Всички останали ползват знания само от родителите си, от колегите си и най-много от пчеларските вестници. При това положение е нормално определени тънкости никога да не ги научат и още по-нормално е някаква грешка цял живот да я повтарят. Като например това да пропуснеш паша, ако семейството не е напълно развито.
Честно казано, от колегите тук съм научил много повече, отколкото от вестниците, даже на последък съм много резервиран към статиите, които се пишат от изтъкнати професори, които си умориха пчелите. А и на всичкото отгоре тласкат младите пчелари към погрешни практики. Хубавото нещо на форума е, че ако някой даде погрешен съвет, то други ще коригират грешката му, а в пресата не е така.
Приятелю...аз също съм нов но ще си позволя коментар,сядай да четеш и то яко и от форума и от книги,вземи си нещо на Първулов,българска пчеларска енциклопедия или си намери направо учебник за висше учебно заведение от Тракийския или Лесото яако четене и питане.
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))