Здравейте колеги!Новак съм в този форум и почти новобранец в пчеларството.Още не съм се орентирал правилно в кой теми да пиша и да задавам въпроси и затова започвам от тази.Живея в Австрия по-точно във Виена,преди две седмици си купих четири кошера от който два със семейства.Кошерите са нови и са по системата Цандер.Изглеждат също като ЛР може и да са същите с друго име големината на рамката ми е 477 на 220мм.В Австрия Цандер е много използвана система,ДБ се намира трудно и не е така застъпена.Дядо ми беше пчелар и аз до 23 годишна възраст неизменно пръв помошник докато имигрирам.Исках да започна с ДБ защото съм работил до сега само с такива но не намерих пък и австрийците казват че,ДБ са вече отживелица.
Кошерите съм ги сложил в една овошна градина 20 декара от който 18 ябълки и другото по равно кайсий,сливи,круши и дюли.Градината е на 25 км от Виена в едно село кадето ходя всеки ден на работа.Имам отлични условия защото съм садружник във фирмата в койято работя и ползвам цялата материялна база на пчелина имам и голям фургон от страни на градината преминава поток на 5 метра от кошерите.Има много рапица която цъвти в момента ,липа, слънчоглед също е засят има и липа в гората наблизо както и доста ливади.надморската височина е 360 м .Семействата ги купих на по 10 рамки като едното върви доста добре и вече изгради 8 нови от който напълни три с мед.Вчера сложих втори корпус и на другия по-слаб кошер като на него прехвърлих вече изградените рамки с мед от първия+ една празна изградена две с пило от долу и две основи от долу сложих също две основи отстрани на рамките с пило който останаха долу. Е олях се чукча писател не читател.Имам няколко въпроса за правене на отвотки но незнам тука ли да ги задам или в темата за отводките .