По същия начин както и всички останали по света. Дори и да нямах съседи наоколо, контролираното оплождане пак нямаше как да бъде избегнато. Това че дадено семейство е от "правилната раса" не означава АБСОЛЮТНО НИЩО. Ако искаш да им запазиш външната окраска, да, това върши работа. Ако обаче искаш да запазиш и подобриш качествата, "правилната раса" .... просто не е достатъчно.
Изолиран оплоден пункт върши работа ( дори и да не е на 100% изолиран 2-3-5 км изолация). Когато има насищане с твоите търтеи (качеството дори има превес над количеството), и когато "чистотата" на оплождане е средно над 80% върши достатъчно добра работа. Ако пък оплождането е към втората половина на лятото ( когато без да има бащини семейства, пронасянето на майките е рядкост) се постига близо 100% "чистота".
Как се тества изолираността на един оплоден пункт. Ами да речем оставяш 10 нуклеуса, не повече ( като гледаш да няма много търтеи в тях) и след 20 дни броиш колко оплодени майки има ( и на кой ден са пронесли). Ако липсват майки, не са пронесли и т.н. значи няма достатъчно търтеи ( за 10 майки). Представи си какво би станало ако трябва да се оплодят 100. Знаеш ли колко търтеи са нужни.![]()
Никога не съм се стремял да запазвам италианките или които и да било други пчели "чисти", винаги съм ги развъждал съгласно други принципи. Но да, имам и италиански линии. Комбинативното развъждане има много по-голям потенциал. За съжаление сполучливите комбинации не включват "български" пчели в тях.