ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПО СЕЗОНИ. НАПРАВЛЕНИЕ МЕДОПРОИЗВОДСТВО И ОПРАШИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

ПЪРВИ ВАРИАНТ – НЕДОРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО

Семейството е на два корпуса и магазин. Магазинът е пълен с мед, а вторият корпус има малко мед. Кълбото обхваща и двата корпуса.
1) Зазимяване – на един корпус с пълен комплект рамки. Пчелите трябва да бъдат на пет до осем междурамия, а медът не по-малко от 1.5 кг. на междурамие. Пример: на осем междурамия с пчели – 12 кг. мед. По време на есенния преглед се прави преценка на медовите запаси. Една плодникова пита има размер 435/230 мм. И ако изцяло е пълна и запечатена, съдържа 3 кг. мед. При преценката не се отчита незапечатения мед. Преценката на семейството и запасите се записва в пчеларския дневник.
Наличието на прашец е много важно за правилното зазимяване на семейството. Пчелите консумират прашец и през зимата. В кошера трябва да има най-малко две пити с прашец.
Ако разполагаме с магазин го поставяме празен под плодника като въздушна възглавница. Люкът (замрежения отвор на дъното) се оставя напълно отворен. По този начин се избягва наличието на влага в кошера. През зимата центърът на кълбото поддържа температура 14 С, а на повърхността 7 С. За поддържане на температурата кошерът трябва да има горна термоизолация, състояща се от 3 см. стиропор. При работа с осемрамков многокорпусен кошер зазимяването става на пълен комплект рамки.
През есента всички слаби семейства се присъединяват. Семействата трябва да влязат в зимата с шест до осем междурамия с пчели.
ВСИЧКИ БОЛНИ СЕМЕЙСТВА СЕ УНИЩОЖАВАТ!!!
Зазимяването става от 1-ви до 15-ти ОКТОМВРИ. От зазимяването до януари-февруари семействата трябва да останат в покой. Задължително трябва да се поставят миши предпазители. Периодично семейството се прослушва със слушалка, на която наконечникът се вкарва през отвора на прелката.
2.) От края на януари до март се полагат следните грижи:
А.) Подава се кърмова маса в количество, колкото е голямо кълбото.
Б.) Изтегляне на кълбото в средата чрез прехвърляне на пити.
В.) Разпечатване на малко мед на питите на двете страни на кълбото – най-напред от едната страна, след това от другата.
3.) МАРТ – АПРИЛ
Кълбото се поддържа в средата. Двете крайни пити до кълбото се разпечатват напълно за да се пренесе медът над кълбото. Извършва се вътрешно разширение на пчелното семейство. Ако има три рамки с пило, то се разпечатва медът на средната и тя се обръща на 180 градуса. По този начин майката ще осеменява цялата пита и пилото ще стане “от дъска до дъска”. Една пита с пило има около 6000 килийки, а излюпените пчели покриват две рамки.
Хранене:
А.) Даване на кърмова маса.
Б.) Зареждане на хранилките със суха захар – 0.5 кг.
В.) Пълно разпечатване на медовите запаси, както при центрофугиране.
Г.) Даване на сироп – след като медът е напълно разпечатан и има принос на прашец. Дават се по 200-300 мл. В съотношение 1:1 с витамин В12.
Д.) Даване на сок от лук чрез пръскане с шише от “Веро” в доза 40 мл. в 1 л. сироп 3-4 пъти през една седмица, като се спира 20 дни преди цъфтежа на акацията. За един кошер са необходими 100-150 мл. сок.
Е.) Изрязване на строителните прозорчета в строителната рамка. Тя се поставя като ВТОРА в корпуса.

3.) АПРИЛ – МАЙ

По време на цъфтежа на ябълката семейството трябва да е готово за качване на магазин. Могат да се използват празни магазинни пити или восъчни основи. По време на градежа храненето продължава, като при безпашие се дават по 2 л. сироп + Вит.В12 два пъти седмично, а ако има паша – по 1 л. ЩОМ ГРАДИМ – ТРЯБВА ДА ПОДХРАНВАМЕ!!! Периодично се изрязват строителните прозорчета.
След като питите бъдат изградени, връщаме плодниковите и изрязваме далаците. В магазина слагаме 2 бр. восъчни основи в средата. Задължително 1, 2, 3, 6, 7, 8 – градени пити, а 4 и 5 – восъчни основи.
След като магазинът е изграден и замеден, пристъпваме към изграждане на втори корпус. Новият корпус се слага върху първия, а магазинът отива отгоре. Изтеглят се 2 бр. пити – 1-ва и 8-ма от първия корпус и се поставят като 1-ва и 8-ма във втория корпус за мост. В долния корпус се поставят 2 бр. восъчни основи – като 3-та и 5-та.
Когато в магазина има захарен мед, той се поставя отдолу, за да може пчелите да го изнесат нагоре. Когато захарния мед се изконсумира, магазинът се качва горе. След като се изградят рамките на втория корпус, 1-ва и 8-ма рамка се връщат в долния, а 3-та и 5-та от долния корпус се качват в горния. Между магазина и горния корпус се поставя Ханеманова решетка.

ВТОРИ ВАРИАНТ – ПОЛУРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО

1.) Зазимяване на корпус и магазин, пълен с мед.
Семейството покрива от 6 до 8 междурамия. В корпуса има тънък венец с мед.Имаме 8 плодникови и 8 магазинни пити.
Ако в корпусът има много мед, магазинът се поставя върху дъното като въздушна възглавница.
2.) През ФЕВРУАРИ – МАРТ магазинът с меда се сваля и се поставя върху дъното. Пчелите не понасят меда да е под тях и го пренасят горе. Това е равно на една паша. По това време се дава кърмова маса, а по време на цъфтежа на черешата медът в корпуса се разпечатва напълно.
3.) През АПРИЛ семейството се развива напълно. По време на цъфтежа на овошките магазинът се качва и се слага Ханеманова решетка. Започва и подхранване със сироп – два пъти седмично с по 2 л. + Вит.В12. Хранилката със суха захар тябва да е пълна. Изрязват се прозорчетата на строителната рамка.
4.) През АПРИЛ – МАЙ семейството е готово да гради. Поставяме втори корпус за градеж. Ако медът в магазина е от захар, сваляме го долу. Продължаваме храненето със сироп по 1-2 л. два пъти седмично (особено при безпашие).
5.) МАЙ – ЮНИ – след акацията, ако корпусът е бил със стари пити се дава НОВ ТРЕТИ КОРПУС за градеж, като се поставя върху корпуса с нови пити. Майката е в долния корпус. След излюпване на пилото в стария корпус и замедяването му, корпусът и магазинът се центрофугират и питите в стария корпус се отделят за претопяване.

ТРЕТИ ВАРИАНТ – НАПЪЛНО РАЗВИТО СЕМЕЙСТВО

1.) Зазимяването на напълно развито семейство става по ТРИ НАЧИНА:

I. Два корпуса и отгоре магазин с мед.
II. Отдолу магазин с мед, а отгоре двата корпуса.
III. Магазинът с мед е поставен между двата корпуса.

Нормално пчелното семейство се зазимява по втория начин. По отношение на залагането на меда, нашата местна пчела бива ТРИ ТИПА:

- РОДОПСКА ПЧЕЛА – залага меда в плодника;
- ТРАКИЙСКА – работи в плодника и магазина;
- ДОБРУДЖАНСКА – залага меда в магазина.
По принцип в активния период оставяме на майката двата корпуса, а меда изтегляме в магазина.
Медът, който оставяме за зимуване, трябва да стига и за пролетно развитие на семейството с цел до настъпване на пашата да имаме мед за разпечатване. Колкото повече мед имаме в гнездото, толкова по-малко е температурното колебание в семейството.
Пример: Един магазин с мед е 16 кг. + тънки венци в корпуса = 20 кг. Един кг. оставен мед за зимата е равен на три кг. през пролетта и лятото. За зимуването и развитието на пчелното семейство в 8-рамковия многокорпусен кошер е необходим около 20 кг. мед. При зазимяването трябва да имаме и две пити с прашец, които се слагат като 2-ра и 7-ма.

2.) ЯНУАРИ – ФЕВРУАРИ – кълбото се събира в единия корпус – втория(горния). Майката започва да снася яйца в питите на втория корпус. Сваляме магазина под втория корпус – между първи и втори корпус. Магазинът с мед е една естествена паша и пчелите пренасят меда във втория корпус над пилото. През тези месеци даваме редовно кърмова маса.
3.) МАРТ – АПРИЛ – сваляме магазина под първия корпус(на дъното) и пчелите “захапват” и долния корпус. През този период се полагат следните грижи:
А.) Дава се сок от лук;
Б.) Дава се кърмова маса;
В.) Суха захар – хранилката не трябва да е пълна;
Г.) Подават се пити със сироп – слагат се до кълбото, ако хранителните запаси са недостатъчни. Колкото времето е по-студено, толкова сиропът трябва да бъде по-гъст и обратно.
4.) АПРИЛ – МАЙ – по време на цъфтежа на ябълката семейството напълно се развива и напълва двата корпуса с пчели. Качваме магазина горе и поставяме Ханеманова решетка. До акацията можем да извадим един магазин с мед. Магазинът се качва горе, когато семейството се “забели” – има изобилен приток на нектар и се отделя много восък. Грижите през този период включват:
А.) Хранене със суха захар;
Б.) Създаване на отводки като предпазна мярка срещу роенето;
В.) Редовно изрязване на строителните прозорчета;
Г.) Първо изваждане на меда – центрофугира се магазина и 2-3 пити от горния корпус. Получават се 10-15 кг. от семейство.

5.)МАЙ – ЮНИ – семейството е плътно на два корпуса и магазин. Извършва се градеж на нов корпус. Магазинът е пълен с незапечатен мед. Пчелите в горния корпус се излюпват и той се замедява. Центрофугира се медът от магазина и корпуса. През този период продължават грижите за семейството:
А.) При безпашие – хранене със суха захар;
Б.) Изрязват се строителните прозорчета;
В.) Създават се отводки;
Г.) След изваждане на меда се бракуват питите от миналата година.

.....следва.....