Мен са ме учили че не е редно на дебелия да му казваш, че е дебел, на куция - куц, на неграмотния - неграмотен, на плешивия - плешив и т.н.. Той си го знае това и без непрекъснато да му се напомня. Ако му го напомниш - той едва ли ще се обиди, защото това е самата истина, но ще го смъдне под лъжичката. Та това премълчаване на истината се нарича ТАКТИЧНОСТ и е една от човешките добродетели. Поне аз така мисля.
Не ми се иска да споря. Явно хората са различни и абсолютна истина няма.
Преди два дена обаче ми направиха забележка, че аз съм направил забележка на един посетител на форума още на първия му постинг. Този постинг беше написан само с главни букви. Човека е нов и не знае, че в интернет писането само с главни букви се възприема като крещене. Написах възможно най-добронамерения постинг, в който го информирах за това. Човека се съгласи и ми благодари, но в замяна на това пък аз получих забележка от друг колега, че може би съм обидил човека.
Ето ти морална дилема - трябваше ли да го правя това или не?
И знаеш ли какъв е отговора - да трябваше някакси да му го кажа, колкото се може по-тактично, НО В ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ !!!
Стигнах до извода, че аз съм виновен, независимо че бях добронамерен. Защитавах истината и правилата на форума, но НЕ ТРЯБВАШЕ ТОВА ДА ГО ПРАВЯ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО. Защото отправянето на такива забележки в публичното пространство всъщност означава "ВИЖТЕ МЕ МЕНЕ, АЗ СЪМ ПО-ДОБЪР".
Та това е. Когато има вероятност даден човек да се засегне, а в същото време нещото трябва да му се каже, ами използвай ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ. Пази му достойнството, ако искаш и той да пази твоето.
Пак повтарям - това е само лично мнение.
Тази тема е много комплицирана, защото може да доведе до обиждането на някой човек. Диспута по тази тема обаче може да е полезен и резултатите от него да доведат до промяна в правилата на форума. Затова умолявам всички да си кажат мнението по въпроса, но колкото се може по тактично.

Цитат