Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 129
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ...
    здр колеги ,тарсиа да закупиа кутии за отводки !ниакой ако знае откаде мога да закупиа да пиши.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Моето лично мнение по темата е следното:

Не можем да се сърдим на човек за нещо, което не го знае и/или не го може. Такъв човек със сигурност знае и може нещо друго, което пък ние не го знаем и можем. Та от морална гледна точка е редно да бъдем тактични и да си мълчим за незнанието, недостатъците или недъзите на другите хора. От тази гледна точка трябва да критикуваме не тези с незнанието и недостатъците, а тези, които спекулират с чуждия недостатък, като непрекъснато го изтъкват под една или друга форма.

Не стои така въпроса с тези, които го знаят и могат, но не го правят. Например:
    1. Може да пише на кирилица, но шляпа на латиница с 4-ки и 6-тици
    2. Може да пише грамотно, но нарочно пише с много грешки или пише на някакъв диалект
    3. Бърза и претупва написаното, като не спазва големи и малки букви или препинателните знаци
    4. Не си проверява текста за правописни грешки.

Всичко това е неуважение към останалите. Може, но не иска. Икономисва 5 лични секунди, а отнема от останалите колеги десетки хиляди секунди мъки да прочетат написаното. Съгласете се, че това не е нормално. А ако това се прави масово дори и след забележка от някои негови колеги, ами вече си е работа за модератор. Причината - не е редно да страда мнозинството, заради действията на един единствен човек.

Та моите предложения са следните:
    1. Повече тактичност към незнаещите и неможещите не само в правописа, но и в пчеларството по принцип
    2. Непримиримост към знаещите и можещите, но отказващи да се съобразяват с останалите техни колеги

Това няма как да залегне в правилата на форума. Това са само препоръки, за които предполагам ще ме подкрепят много хора, защото това всъщност са основни принципи на морала и доброто възпитание.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Моето лично мнение по темата е следното:

Не можем да се сърдим на човек за нещо, което не го знае и/или не го може. Такъв човек със сигурност знае и може нещо друго, което пък ние не го знаем и можем. Та от морална гледна точка е редно да бъдем тактични и да си мълчим за незнанието, недостатъците или недъзите на другите хора. От тази гледна точка трябва да критикуваме не тези с незнанието и недостатъците, а тези, които спекулират с чуждия недостатък, като непрекъснато го изтъкват под една или друга форма.

Не стои така въпроса с тези, които го знаят и могат, но не го правят. Например:
    1. Може да пише на кирилица, но шляпа на латиница с 4-ки и 6-тици
    2. Може да пише грамотно, но нарочно пише с много грешки или пише на някакъв диалект
    3. Бърза и претупва написаното, като не спазва големи и малки букви или препинателните знаци
    4. Не си проверява текста за правописни грешки.

Всичко това е неуважение към останалите. Може, но не иска. Икономисва 5 лични секунди, а отнема от останалите колеги десетки хиляди секунди мъки да прочетат написаното. Съгласете се, че това не е нормално. А ако това се прави масово дори и след забележка от някои негови колеги, ами вече си е работа за модератор. Причината - не е редно да страда мнозинството, заради действията на един единствен човек.

Та моите предложения са следните:
    1. Повече тактичност към незнаещите и неможещите не само в правописа, но и в пчеларството по принцип
    2. Непримиримост към знаещите и можещите, но отказващи да се съобразяват с останалите техни колеги

Това няма как да залегне в правилата на форума. Това са само препоръки, за които предполагам ще ме подкрепят много хора, защото това всъщност са основни принципи на морала и доброто възпитание.
    А как според Вас да направим разлика между първите и вторите?

Нима има човек пишещ в който и да е ("профи-хоби" = лов, риболов, моделизъм, спорт, занаят) форум, който да не е завършил поне начално образование?

Как да се примиря с простия изказ на накого, когато той се обижда от определението "прост"?

Именно за това, в един момент обещах пред аудиторията на този форум, повече да не коментирам "бисерите", а само да ги цитирам в тази повдигната от мен тема.

Да Ви кажа до сега, никой не ми е "теглил една майна", защото съм го цитирал така в темата... и няма странно, защото "Чукча писател - чукча не читател" :D

Не бих се примирил с крещящата неграмотност, защото циганизацията на България е плод от подобно загърбване на проблемите "пред чуждата врата"

Поздрави и честит празник на всички празнуващи!
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Мен са ме учили че не е редно на дебелия да му казваш, че е дебел, на куция - куц, на неграмотния - неграмотен, на плешивия - плешив и т.н.. Той си го знае това и без непрекъснато да му се напомня. Ако му го напомниш - той едва ли ще се обиди, защото това е самата истина, но ще го смъдне под лъжичката. Та това премълчаване на истината се нарича ТАКТИЧНОСТ и е една от човешките добродетели. Поне аз така мисля.

Не ми се иска да споря. Явно хората са различни и абсолютна истина няма.

Преди два дена обаче ми направиха забележка, че аз съм направил забележка на един посетител на форума още на първия му постинг. Този постинг беше написан само с главни букви. Човека е нов и не знае, че в интернет писането само с главни букви се възприема като крещене. Написах възможно най-добронамерения постинг, в който го информирах за това. Човека се съгласи и ми благодари, но в замяна на това пък аз получих забележка от друг колега, че може би съм обидил човека.

Ето ти морална дилема - трябваше ли да го правя това или не?

И знаеш ли какъв е отговора - да трябваше някакси да му го кажа, колкото се може по-тактично, НО В ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ !!!

Стигнах до извода, че аз съм виновен, независимо че бях добронамерен. Защитавах истината и правилата на форума, но НЕ ТРЯБВАШЕ ТОВА ДА ГО ПРАВЯ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО. Защото отправянето на такива забележки в публичното пространство всъщност означава "ВИЖТЕ МЕ МЕНЕ, АЗ СЪМ ПО-ДОБЪР".

Та това е. Когато има вероятност даден човек да се засегне, а в същото време нещото трябва да му се каже, ами използвай ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ. Пази му достойнството, ако искаш и той да пази твоето.

Пак повтарям - това е само лично мнение.

Тази тема е много комплицирана, защото може да доведе до обиждането на някой човек. Диспута по тази тема обаче може да е полезен и резултатите от него да доведат до промяна в правилата на форума. Затова умолявам всички да си кажат мнението по въпроса, но колкото се може по тактично.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Матеев, тук не съм съгласен с теб. В крайна сметка всеки може ако иска да се научи да пише правилно. Според теб не е ли мъка за другите хора да го четат, че и да го разберат какво казва. Това отива и към мързел.
    Едно такова изказване как можеш да го разбереш?
    "колега много штесамти благодарен ако ми пратиш един маточник ,спешно ми триабва!вав нешто акого увием неставали ,примерно в памук?"
    Е, в крайна сметка това ни е книжовния език и си е редно да се пише правилно.
    Един куц човек няма как да се оправи, съгласен съм, че да му се подиграваш е отвратително, но грамотността е лесно достъпна и е редно в 21-ви век да можеш да пишеш.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сложен е въпроса. Според мене всичко опира до тактичността. Ако това е инцидентен постинг, тактично бих си замълчал. Ако обаче това е колега, който пълни форума с неграмотно написани мнения, може би ще му направя забележка, НО В ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от един странен ник написа
    немога да си обесня зашто пет майки се излиупват и след няколко дни изчезват на какво се далжи това?
    Такова нещо за пьрви пьт ми се случва sadsmile;
    Георги Корчев се казвам

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    gaikata1982
    колеги аз къчих рамка с пило да се качът в магазина,проблем ли е ръстоианието което устава в плодника?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Не не е проблем. Най много да направят търтеев далак.

Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •