Аааа, това е друга работа вече. Пак прескочихме пролетта, ама добре, че зимата не беше страшна и успяхме да се подготвим - аз и пчеличките ми. Та сега с нескрита гордост, мога да кажа, че съм на 90% готов за медосбор

За изминалите две седмици и половина, успях да отида на разходка до Гърция и в същото време да управлявам развитието на семействата на пчелина. Реално, осигурявах достатъчно място на майките да снасят, а от най-силните семейства направих отводки или ги подготвих за развитие на двумайчини семейства.

Оказа се, че рапицата е на ръба на "ефективното разстояние". Само най-силните семейства са напълнили (и то за последните 4-5 дни) почти по един магазин и съответно получиха втори. Може би съм налучкал с подреждането на питите, но нямам "блокирани майки".

Междувременно, едно от семействата остана без майка. Придадох маточник от първата си отводка. Днес ги погледнах и двете. Въпросното семейство, не само че имаше млада майка, но и имаше и прясно снесени яйца. В отводката намерих Мама, но пило не видях. Дано не съм и попречил на "медения месец". Ако всичко върви добре, след акацията и трите семейства ще ги "разцепя" още веднъж.
Същото ще се случи и със силните семейства, които в момента са с по два магазина.
"Трите кули" наричам бъдещите двумайчини семейства. Маточниците са заложени. 3-4 дни преди "рождеството", ще извъртя пълните с мед пити, да има място за снасяне. Горе при "старите династии", пилото се увеличава, за сметка на меда.

Преди три дни, при един кратък преглед успях да извадя общо 10 рамки с пило, яйца, мед и прашец. От тях направих още две отводки в нуклеуси. Днес вече имаха готови незапечатани маточници. Големи и пълни с млечице.

На последно мястопо време и по важност, успях да врътна няколко пити със смесен миналогодишен мед и пресен незапечатан мед. Излезе почти тенекия, която пчеличките ще хапнат ако завали.

След малко ще кача 3-4 снимки за онагледяване на историята.